Kuzuru-Kesa-Gatame

Hoe kom je aan tafel met een nieuwe klant ? Dat is een vraag die veel bureau recruiters zich dagelijks afvragen. Moet je 200 telefoontjes doen om die felbegeerde kop koffie te gaan drinken. Moet jij, jouw vaardigheden als stalker ontwikkelen. Moet je klanten dagelijks bellen en leuren en zeuren om eens aan tafel te komen. Moet je als een heuse Hill Billy met hagel schieten en kijken wat je raakt. Of moet je als een heuse “sniper” heel selectief zijn en maar een aantal klanten op je persoonlijke wishlist zetten en deze klanten op alle mogelijk manieren bewerken.

Social Media ondersteunt recruiters, met het vinden van contact personen. Nieuwe klanten aan te boren en uiteraard nieuwe kandidaten te vinden. Maar hoe goed je relatie ook is, betekent het niet altijd dat je direct zaken kan doen. Zo heb ik ook een klant relatie waar ik heel graag zaken wil doen. Deze relatie heb ik samen mee op school gezeten. Nu wil ik graag zeggen dat ik hem gepest heb op school. Echter ik paste twee keer in hem en hij had een zwarte band, dus hij kon mij zo in Kuzuru-Kesa-Gatame houdgreep leggen. Kijkend naar de vacatures die hij heeft, kan ik ze mijn inziens goed invullen. Ik ken de industrie waarin hij werkzaam is, heb een goed netwerk daarin en ze werken met bureaus.

Naast dat ik hem ken, ken ik ook andere mensen binnen de organisatie, ook een oud school vriendje op een HR functie, laten we hem DJ noemen. Daarnaast toen hij nog een jong P&O-ertje was heb ik ook nog een baan voor hem geregeld. Een baan die hij niet heeft geaccepteerd omdat hij als lease auto mocht kiezen tussen een Opel, Opel of een Opel. Hij was meer een Volvo jongen, anders hoorde hij er niet bij in Zoetermeer waar hij woonde. Vervolgens werd hij HR adviseur bij een grote bank, waar er een aanname stop was, dus daar kon ik niks voor hem betekenen. Daarna heeft hij een tijd bij een concurrent gewerkt en wilde ik niks voor hem betekenen. Ik heb hem wel aangeboden om een leuke baan voor hem te regelen.

Nu jaren later is hij een super bobo geworden ( dat had ik en meeste docenten van de opleiding nooit gedacht ) bij een zeer gerenommeerd advies organisatie. Vandaag had ik een afspraak bij een collega van hem, mijn oude schoolmaat DJ. Uiteraard mijn vraag aan DJ : hoe kom ik met Bobo aan tafel ? Moet ik hem stalken ? Moet ik achter zijn kont blijven aanlopen ? Moet ik een ode schrijven over hem en het op RecruitmentMatters plaatsen of op mijn LinkedIN groep.    

DJ gaf direct aan dat hij hem al had aangespoord gewoon een afspraak met mij in te plannen, omdat hij weet dat ik een redelijk volhardend mannetje ben. Ik kan net zo zeuren als een kind van 3 die graag een snoepje wil. Je snapt, het is nu ook een principe kwestie geworden. Normaliter kom ik relatief makkelijk met mensen aan tafel. Vooral omdat ik probeer met humor en vakmanschap mijzelf te onderscheiden. Echter bij deze “Bobo” lukt niks. Zou het dan toch komen omdat ik verkering had met Miranda en hij daar jaloers op was ?

Dus nu mijn vraag aan jullie, kom eens met een leuk voorstel hoe jullie het zouden aanpakken om met een Bobo aan tafel te komen? Of moet ik hem gewoon in de Kuzuru-Kesa-Gatame leggen ?

Martijn

Geef een antwoord

6 Comments
 • Jelle den Dunnen
  says:

  Regel anders iets wat hij graag wilt in ruil 🙂 Dat krijg hij dan op de afspraak met jou. Idd zo’n speelgoed volvo is best leuk 🙂
  Misschien wilt hij wel een afspraak met iemand wat hem niet lukt en die jij weer goed kent 😛
  Maar om Dennis aan te halen.. waarom teleporteer je je gewoon niet opeens in zijn agenda.. Hij heeft een afspraak en opeens zit jij daar “Loeki: Asjemenou”

 • Dennis Huijzers
  says:

  Waarom nog vragen om een afspraak. Je had gewoon naar binnen kunnen lopen als hij er toch was en jij ook. Het aloude canvassen(van industrie terrein naar industrie terrein) is een vak apart geworden!