Langdurige werkloosheid VS groeit

flag_usa Obama, Bernanke, Geithner en een hele serie Amerikaanse talking heads maken de laatste weken overuren om de eigen bevolking ervan te overtuigen dat de economie weer aan het groeien is. Begrijpelijk dat ze zich de blaren op de tong lullen, want de meeste overheidsinjecties zijn aan hun einde gekomen, zonder het gewenste effect. Dus moet er toneel worden gespeeld.

Zonder het gewenste effect overigens. Want sinds het wegvallen van de $ 8.000 overheidssubsidie voor het kopen van een eerste woning (eind april) is die markt volledig ingestort. En in mei vielen ook de retailcijfers gigantisch tegen. Beide ontwikkelingen zijn logisch te verklaren, maar Amerikaanse economen verklaren in koor dat ze volledig verrast zijn. Voor eenieder die de ontwikkeling van de werkloosheid in de VS volgt, is het echter nauwelijks een verrassing te noemen.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit de ontwikkeling van de duur van de werkloosheid (op basis van cijfers van het Department of Labor (DoL)):

DoL: Gemiddelde duur werkloosheid (in weken), 2000 – mei 2010

DoL: Gemiddelde duur werkloosheid (in weken), 2000 – mei 2010

De grafiek toont de gemiddelde duur (in weken) van de werkloosheid sinds 2000. Van een gemiddelde werkloosheid van zo’n 8 weken in 2007 explodeert in de loop van 2008 de duur van de werkloosheid. En blijft die duur nog steeds stijgen. Op dit moment staat de gemiddelde werkloosheid op bijna 25 weken. En daarmee een factor 3 hoger dan twee jaar geleden.

Als je kijkt hoe die werkloosheid op dit moment is opgebouwd, dan ziet dat er zo uit:

DoL: duur werkloosheid, mei 2010

DoL: duur werkloosheid, mei 2010

Jawel, 46% van alle werklozen is op dit moment dus meer dan zes maanden werkloos. Dat heeft een fnuikende impact op zowel de motivatie van de werkzoekenden als op hun kansen om in de arbeidsmarkt terug te keren. Eens te meer omdat er nog altijd geen groei van het aantal banen kan worden geconstateerd.

En iedereen die als discouraged worker uitstapt telt niet langer mee als werkloze. Waardoor het beeld van de langdurige werkloosheid ook nog eens roziger is dan de werkelijkheid.

Amerikanen die op dit moment werkloos worden (zo’n 450.000 mensen per week…) lopen dus een groot risico op langdurige werkloosheid. Het is meer dan waarschijnlijk dat de officiele werkloosheid van de VS dus boven de 10% gaat stijgen, en de werkelijke werkloosheid zelfs boven de 20%!

Binnen de beroepsbevolking is dan 1 op de 5 werkloos. Met een bijzonder grote kans op langdurige werkloosheid.

Het toneelspel van Obama, Bernanke, Geithner en anderen zal niet het gewenste effect hebben. Amerikanen zijn en blijven onzeker over hun toekomst. En in zo’n situatie geef je geen geld uit. Vooral als je al nauwelijks geld te besteden hebt, wat dus voor een kleine 20% van de beroepsbevolking geldt. Brrr…

Amerika’s economie komt deze zomer naar alle waarschijnlijkheid krakend tot stilstand. De Amerikaanse belastingbetalers zijn tweeduizend miljard dollars armer als gevolg van subsidie- en reddingsmaatregelen van de overheid. De economie is er niet beter van geworden, de stilstand is slechts uitgesteld. En die stilstand komt met de westenwinden over de oceaan ook nog eens onze kant op.

Het is daarom verstandig om nu alvast de broekriem aan te gaan halen. En eens na te denken over een carriereswitch als je 3rd party recruiter bent…

Geef een antwoord