Vacaturesite top 10: #@$%*&!

Vacaturemonitor Gloeiende, gloeiende godver! Was verleden week de hoop nog gericht op een herstel in juni gezien het forse aantal nieuwe vacatures in week 22; deze week (23) wordt die hoop grondig de bodem ingeslagen.

Als gevolg daarvan kunnen we nog niet eens 89.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken bijschrijven. En een direct gevolg hiervan is weer dat we in vergelijking met dezelfde periode van 2009 maar liefts 5% minder nieuwe vacatures hebben. Wat een enorme tegenvaller!

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel getoond van de sites over dezelfde periode in het vorige jaar.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 21 - 23

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 • Werk.nl: +0,3%
 • Nationale Vacaturebank: +0,1%
 • JobTrack: -0,1%
 • Monsterboard: +0,4%
 • Megajobs: –0,2%
 • Randstad: +0,1%
 • Tempo-Team: +0,1%
 • Vacaturekrant: +0,5%
 • Careerbuilder: 0,0%
 • DOVAjobs: +1,1%

Een behoorlijk gemixed beeld van plusjes en minnetjes met als uitschieters DOVAjobs  en Vacaturekrant. Verder zijn er geen bijzonderheden te vermelden. Met andere woorden, de grote vacaturesites lijken nauwelijks te lijden onder de toch wel scherpe daling van het vacaturevolume. Apart.

In vergelijking met vorig jaar ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 21 – 23)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 en 2010 (week 21 – 23)

Jawel, dat ziet er allemaal toch erg lekker uit. Nationale Vacaturbank, JobTrack, Ranstad, Dovajobs en Megajobs allemaal boven het resultaat van vorig jaar. Monsterboard, Vacaturekrant en Careerbuilder nog altijd onder het resultat van 2009, maar voor Careerbuilder en Monsterboard valt dat verschil toch wel mee.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatues ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 wekenTrendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Lekker hoor, allemaal stijgende lijnen. En Werk.nl lijkt eindelijk tot rust te zin gekomen; nu al drie weken achtereen geen grote schommelingen meer. Laten we hopen dat dit zo blijft. Verder lijkt Monsterboard eindelijk een bodem te hebben bereikt en weer naar boven te kunnen kijken.

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Keeees:
  Je wil niet weten wat ik wel ‘es overweeg, maar ik heb er juist voor gekozen om het meest recente jaar vooraan te zetten. Vanuit de gedachte dat die mentale backflip minder zou zijn….
  Voor die andere grafieken is de X-as verdeeld in 52 vakjes die de laatste 52 weken respresenteren. Ik kan daar hooguit de grens tussen 2009 en 2010 in aangeven, maar het zou veel teveel werk betekenen als ik hier bijvoorbeeld de maanden van het jaar in moet aangeven. Tenslotte vertalen weken zich niet zonder behoorlijke manipulatie naar maanden….

 • Keeees
  says:

  Nou vroeg ik me laatst af, heb je wel ‘es overwogen om in je staafgrafiekjes de jaren in een gebruikelijke volgorde te zetten? Ik moet elke keer weer even een mentale backflip doen want oh nee, 2010 eerst en dan pas 2009. 😉
   
  (En als ik dan toch aan het nitpicken ben, een X as in de andere grafiekjes voegt ook best wat toe.)