ABU: industriële lente

Logotype ABU Vandaag kwam de ABU met het resultaat van de uitzenduren over periode 5 (week 17 – 20) van 2010. En het is eindelijk een stijging:

in periode 5 (week 17 – 20) groeide het aantal uren met 9% en de uitzendomzet nam toe met 8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Waarbij we vooral niet moeten vergeten te vermelden dat in periode 5 van 2009 het aantal uitzenduren met 28% was afgenomen ten opzichte van dezelfde periode van 2008. Een feitje wat traditionele media gemakshalve vergeten te vermelden.

In onderstaande grafiek is de procentuele toe- of afname over de 13 periodes van de jaren 2008 t/m 2010 weergegeven:

Volume aan uitzenduren Nederland: 2008 t/m 2010

Volume aan uitzenduren Nederland: 2008 t/m 2010

En daar is in periode 5 van 2010 dus een trots positief resultaat te zien. Voor het eerst in lange tijd is de verandering van het volume aan uitzenduren eens positief in plaats van negatief. De laatste keer was in periode van 2007. Dat is wel heel erg lang geleden…

De trend is overigens nog altijd negatief, maar dat wil niet zeggen dat we niet uit het dal aan het krabbelen zijn. Ten opzichte van het dieptepunt op basis van het gemiddelde over 2009 zijn we nu bijna 10% verbeterd: 

Voortschrijdend jaargemiddelde uitzendvolume  (2007 – 2010)

Voortschrijdend jaargemiddelde uitzendvolume  (2007 – 2010)

Met andere woorden, de vorst lijkt het land uit en we zien voorzichtig de eerste sneeuwklokjes tevoorschijn komen. Maar het is nog geen lente, dus laten we niet al te vroeg die zomerkleren aan gaan trekken. Dat kan je een vervelende verhoudkeid oplopen.

Ontwikkelingen per sector
De industriële sector knalt redelijk uit de bocht; met een groei van 26% in het volume aan uitzenduren. Dat is heel heftig, maar daarbij moet wel worden beseft dat in periode 5 van 2009 diezelfde sector maar liefst met 35% in elkaar klapte. Met andere woorden, dat verlies is met deze groei zelmaar deels goedgemaakt.

Desondanks leidt deze sector nu de troepen, zoals in onderstaande ficuur goed kan worden gezien:

 Voortschrijdend jaargemiddelde uitzendvolume (2007 – 2010) per sector

 Voortschrijdend jaargemiddelde uitzendvolume (2007 – 2010) per sector

Ook de overige sectoren, met uitzondering van administratief, laten een groei zien, maar die is veel gematigfer dan bij de industrie. Medisch verbeterd 2% ten opzichte van vorige jaar (-28%) en Techniek 6% (vorig jaar –35%). Niet veel bijzonders dus.

En dan is er nog de administratieve sector; die een verlies van 8% aan uitzenduren laat aantekenen. Deze sector is weliswaar minder hard gekrompen dan de overige sectoren maar laat dus evenmin enig herstel zien. De daling vertraagt slechts een beetje.

Kortom, techniek gaat redelijk; medisch en administratief lijken te stagneren en industrie zoemt er vrolijk op los.

Conclusie
Vrijwel de volledig verbetering van de ABU cijfers komt op het conto van de industrie. Alle andere sectoren laten een (zeer) beperkte groei of zelfs nog een daling zien. De lente komt er misschien aan, maar het blijkt een industriële lente te zijn.

Geef een antwoord

3 Comments