Van twee kanten – Hoe om te gaan met solliciteren en ziek zijn (geweest)

Jullie zijn van me gewend dat ik elke dinsdagochtend trouw om 08:30 hier publiceer, maar het leek me wel eens leuk om ‘live’ te gaan terwijl ik op dat moment de operatiekamer wordt ingereden van het OLVG ziekenhuis in Amsterdam (niks ernstigs, liesbreuk in dagbehandeling repareren).

Vandaag dus om 09:30. Dat bracht me ook op het idee van deze post: ziek zijn (geweest) en solliciteren. Wanneer zeg je er wel wat van als sollictant en wanneer niet. Wanneer selecteer je er als recruiter of manager (stiekum) op en wanneer niet. Ik heb zo’n gevoel dat hier wel reactie’s op gaan komen.

Hoe zit het eigenlijk wettelijk? Als ik me niet vergis, mag je in Nederland mensen niet selecteren op hun ziektehistorie en hoeven mensen die ook niet te vermelden tijdens een sollicitatieprocedure.

Anders wordt het wanneer je weet dat je wat onder de leden hebt, waardoor je als sollicitant weet dat je (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt bent voor de vacature waar je op solliciteert. Dan moet je dat melden en is het wellicht ook slimmer – zeker als die ongeschiktheid permanent is – op zoek te gaan naar ander werk of aangepast werk, waardoor je weer arbeidsgeschikt bent.

Toch zegt iets in mij dat er informeel heel wat navraag wordt gedaan bij het natrekken van referenties naar het ziekteverleden van sollicitanten. Ook benieuwd hoe de meeste ex-werkgevers daar mee omgaan. Als HR Manager is me dat nooit gevraagd (omdat de navragende persoon wel weet dat die vaak probeert dit soort gedrag in te dammen), maar hoe zit dat met lijnmanagers onder elkaar?

En hoe voelt dat nou als sollicitant als je je historie verzwijgt en de ziekte steekt later weer de kop op en die hele historie komt boven. Hoe voel je je dan als je niks gezegd hebt, even los van je rechten en plichten. Helemaal als dat vrij snel na indiensttreding weer gebeurd.

Een gevoelig onderwerp, ik weet het, maar iets in me zegt dat de dagelijkse praktijk significant afwijkt van wat de wet voorschrijft. Zwangerschap is als zodanig geen ziekte, maar ik weet van heel veel vrouwen die zwanger solliciteerden, dat ze het niet konden en wilden verzwijgen, terwijl ze er alle recht toe hadden en hebben.

Geef een antwoord

10 Comments
 • Bas Westland
  says:

  @marloes: Bedankt voor je reactie. Lijkt me een goed advies. Als je rouwproces nog niet hebt gehad is een nieuwe setting inderdaad nog niet verstandig. Is ook een beetje hoe je verwacht dat iemand met een gedwongen ontslag omgaat tijdens een sollicitatie.

 • Marloes
  says:

  @ Bas : beterschap

  Ziektegevallen zijn heel lastig, want geen enkele situatie is hetzelfde. Het gaat er bij mij om hoe de persoon in kwestie met het ziektegeval is omgegaan en wat hij/zij er van geleerd heeft. Ik zal iemand niet direct afschrijven omdat hij ziek is geweest in het verleden. Het maakt voor mij wel uit of iemand de situatie op een professionele manier uitlegt of helemaal  in de details treedt (met bijbehorende tranen).  In het laatste geval komt het op mij over dat iemand het ziektegeval nog niet volledig heeft verwerkt en dat neemt weer risico’s met zich mee. Ik ben dan minder snel geneigd om iemand aan te nemen.

  Voor sollicitanten: ben gewoon eerlijk, maar treedt niet teveel in details.

 • Bas Westland
  says:

  @roos Ja, daar heb je een punt. Anderzijds ken ik een voorbeeld uit mijn praktijk, waarbij iemand met een klacht stopte met de medicatie en daardoor arbeidsongeschikt werd. De werkgever in kwestie was onwetend van de klacht bij aanname (de medicatie verhinderde arbeidsongeschiktheid) en het stoppen met de medicatie.
  Ben benieuwd naar voorbeelden van sollicitanten die het gevoel hebben afgewezen te zijn op hun (uitgelekte of “opgebiechtte” ziektehistorie. Iemand?

 • Roos v Vugt
  says:

  Zo vaak meegemaakt dat (veelal) lijnmanagers een kandidaat, hoe goed, ook niet wilden aannemen omdat hij/zij een burn-out heeft gehad. Terwijl ervaring leert dat juist dit deze mensen meer weten waar hun grenzen liggen en de kans bij ‘gezonde’kandidaten groter is dat hun iets dergelijks komt groter is.
  Lullen als Brugman…..

 • Arno Bouwens
  says:

  @Bas wel de ervaring dat zwangere vrouwen niet solliciteren vanwege hun eigen verwachting dat ze toch niet worden aangenomen.
  Wat betreft ‘reguliere ziektegevallen’ geen ervaring als hiring manager, wel als manager. Maar kan per situatie zo verschillen!

 • Bas Westland
  says:

  @Arno: Dank je, gaat al weer wat beter. Gewoon niet bukken, niet te veel gaan zitten/liggen en weer opstaan. Back to topic. Zwangerschap heb ik eerder de omgekeerde ervaring: “te” eerlijke vrouwen en vrouwen die een werkgever wel begrijpen. Heb je nog ervaringen met reguliere ziektegevallen?

 • Arno Bouwens
  says:

  Bas, spoedig herstel. Wanneer kun je weer opgesteld worden binnen de lijnen? Robben probeert het voor zaterdag 😉
  Wat betreft zwangerschap, het is ook wel een makkelijk excuus om te zeggen dat je afgewezen bent vanwege je zwangerschap. Lekker concreet ipv vage niet aansluitende karakters. Dus andersom wordt het excuus ook vaak gebruikt in de praktijk.