Ordina werft en… daalt?

Ordina | Wervingsreclame op homepage In een recent bericht op Computable bleek dat Ordina op zoek is naar 300 nieuwe medewerkers. Geheel volgens de nieuwe werkelijkheid plaatst Ordina weliswaar advertenties; maar denkt het bedrijf de meeste mensen te vinden via referrals van het eigen personeel.

De vraag is echter hoe deze onstuimige groei in personeel aansluit bij de zorgen die zich boven Ordina lijken samen te ballen. Want het bedrijf is sinds begin van dit jaar ruim 37% van haar beurswaarde verloren en zit bijna weer op het laagste niveau van de afgelopen vijf jaar.

Dat niet alleen, het bedrijf heeft traditioneel een goede positie binnen de overheid; een onderdeel waar de inkomsten de komende jaren aanzienlijk zullen dalen als gevolg van forse bezuinigingen. En dan is er de geruchtenmachine die stelt dat Ordina in de gevarenzone terecht is gekomen.

Het lijkt er dus niet op dat de automatiseerder om personeel verlegen zou moeten zitten. Maar dat kan slechts optisch bedrog zijn. Enerzijds heeft Ordina begin 2009 fors gesneden in het eigen personeelsbestand, anderzijds zullen de nodige medewerkers wel aan de eigen stutten hebben getrokken. Traditioneel is het verloop bij de automatiserings’uitzenders’ zoals Ordina erg hoog; ruim boven de 10%.

Maar wat mij frappeert is dat de markt Ordina zeer mager waardeert:

 FD: Koersontwikkeling Ordina in het afgelopen jaar FD: Koersontwikkeling Ordina in het afgelopen jaar

In vergelijking met een jaar geleden is de koers van Ordina nauwelijks van plaats veranderd (-5%). Sinds begin van dit jaar lijkt de koers van Ordina meer op een skihelling. En dat terwijl branchegenoot Logica aanzienlijk beter heeft gepresteerd (+70%) in het afgelopen jaar:

 FD: Koersontwikkeling Logica in het afgelopen jaar

FD: Koersontwikkeling Logica in het afgelopen jaar

Ook Logica is overigens personeel aan het werven. Maar in hun geval lijkt dat aanzienlijk meer in de rede te liggen dan bij Ordina. Mogelijk heeft Ordina een goudader ontdekt. Of is deze wervingsactie uitsluitend een opvuller voor het verloop van de afgelopen tijd.

Hoe dan ook, het is een vreemde situatie om een bedrijf zo massaal te zien werven tegen de achtergrond van een problematische waardering door de markt. Het zou me niets verbazen als er binnenkort meer nieuws van dit front te melden valt.

Geef een antwoord