Rapport Randstad: Bridging the Gap

Gisteren bracht Randstad het rapport Bridging the Gap uit; een zeer uitgebreid verslag over de doelstellingen van de EU met betrekking tot de werkgelegenheid in de landen van de Unie.

En het is bepaald geen verrassing dat niet een van de landen de doelstellingen heeft gehaald. Gelukkig kan het excuus van de recessie hiervoor worden gebruikt, maar dat is voor een aantal landen een wel heel makkelijke schaamlap.

Maar los daarvan bevat het rapport een rijkdom aan informatie die door arbeidsmarktvorsers met gejuich zal worden ontvangen. Het rapport is overigens opgesteld door SEO Economic Research. Weet je dat ook weer.

Hoewel het rapport natuurlijk barst van de interessante feiten en feitjes besteed ik hier alleen even aandacht aan de vergrijzing van ‘onze’ beroepsbevolking (in de 27 landen van de EU):

image

Leeftijdsverdeling EU-27, 2008 en 2050

De brede blauwe kolommen tonen dus de leeftijdsverdeling in 5-jaars intervallen in 2008 voor de bevolking in de 27 Europese landen, de smalle grijze kolommen geven de verdeling in 2050.

Schokkend! Op dat moment hoop ik me in de meeste rechtse grijze kolom te bevinden, als ik mezelf tenminste een gezonder levensstijl eigen kan maken. Maar daar gaat het natuurlijk niet om. Er is een enorme daling van de omvang van de potentiele beroepsbevolking zichtbaar.

Overigens ligt dat niet voor ieder land hetzelfde, zoals ook duidelijk blijkt uit onderstaande figuur.

Procentueel tekort beroepsbevolking in 2050, per EU land

Procentueel tekort beroepsbevolking in 2050, per EU land

Nederland zit nog onder het gemiddelde van een tekort van 15%, maar een aantal voormalig Oost-Europeae landen en Spanje gaan naar een tekort van 20% of meer. Een situatie die Spanje op dit moment zeer goed zou kunnen gebruiken om de enorme werkloosheid te compenseren. Maar helaas, dit is slechts het beeld over enkele tientallen jaren…

Afijn, dit geeft een hele korte indruk van wat er in het rapport kan worden gevonden. Lezen dus!

Geef een reactie

8 Comments
 • peter
  says:

  @sandor: dat de flexwerker weer specifiek met jou in zee wil en niet met je concullega. Ik lees het artikel als: flexwerkers hebben meer mogelijkheden om te kiezen en daardoor zal de war on talent toenemen. Als jij ze daarin weet te helpen en je daardoor onderscheidt dan komen ze bij je terug. Recurring business heet dat.

 • peter
  says:

  @sandor: en wat er is er nu mooier dan diezelfde flexwerker bij een andere klant van je in te zetten als hij/zij klaar is met de klus?

 • Sandor
  says:

  @peter: belang van vinden neemt toe, het belang van binden en boeien neemt af door een groot percentage aan flex wat dadelijk binnen zit voor een beperkte periode.

 • Sandor
  says:

  @rob: ben benieuwd wanneer HR zich gaat realiseren wat dit voor hen betekent: HR gaat instroommanagement worden. Ook benieuwd wanneer organisaties wakker gaan worden en gaan investeren in strategisch instroommanagement (waarschijnlijk te laat)

 • Rob van Elburg
  says:

  Top of the bill conclusie is het feit dat Europa in 2050 maar liefst 35 miljoen werkenden tekort komt. Nederland zal een tekort kennen van 1.2 miljoen. Oplossingen worden vooral gezocht in migratie & “flexecurity”…

  Allemaal nog een eind weg, maar de rol van Recruiter, en zijn invloed in de organisatie, zal steeds belangrijker worden en dat is goed nieuws voor iedereen lijkt mij..