VS zegt: krak!

Het Amerikaanse Department of Labor (DoL) kwam vandaag met bijzonder slechte cijfers: het aantal initiele werkloosheidsaanvragen is fors gestegen: 472.000 (seizoensgecorrigeerde) nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Als we deze laatste cijfers betrekken in de langere termijnontwikkeling voor werkloosheidsaanvragen dan is het beeld als volgt:

DoL: initiele werkloosheidsaanvragen, 2007 – 2010

DoL: initiele werkloosheidsaanvragen, 2007 – 2010

De niet-gecorrigeerde cijfers zijn de dunne lichtgrijze lijn, de cijfers met seizoenscorrectie de dikke grijze lijn en het voortschrijdend jaarvolume de dikke rode lijn.

Met andere woorden, de relatief trage daling na de piek van begin 2009 lijkt nog verder af te remmen; en het zal zo langzamerhand niemand meer verbazen als de trend uiteindelijk weer naar boven gaat wijzen.

De VS stevent onmiskenbaar en onafwendbaar op haar niet bestaande double dip af. Want de VS is feitelijk nooit uit die eerste dip gekropen. Maar de kans is niet denkbeeldig dat het allemaal nog erger gaat worden. De overheid kan tenslotte niet eindeloos geld blijven bijdrukken.

En deze ontwikkeling zal ook Europa hard raken. Tenslotte staan we al aan de rand van de afgrond met onze ijzersterke munt; een zich verdiepende recessie in de VS kan wel eens het extra duwtje betekenen wat we op dit moment kunnen missen als kiespijn.

Geef een antwoord

2 Comments