Economie groeit, werkgelegenheid krimpt. Come again?

puzzled Nederland lijkt haar eigen jobless recovery te hebben. Want volgens het CBS is de Nederlandse economie in het eerste kwartaal gegroeid met 0,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2009. Tegelijkertijd is volgens datzelfde CBS het aantal banen in Q1 van 2010 met 2% gekrompen (een krimp van maar liefst 156.000 banen…) ten opzichte van Q1 van 2009.

Vreemd genoeg is er wel banengroei te constateren, maar in sectoren waar je als gezonde economie toch niet echt blij van wordt:

 • Openbaar bestuur: +3,4%
 • Gesubsidieerd onderwijs: +1,1%
 • Gezondheids- en welzijnszorg: +3,6%
 • Cultuur en overige dienstverlening: +0,3%

Voor takken van sport die wel iets bijdragen is er uitsluitend krimp te constateren, met de volgende uitschieters:

 • Industrie: –4,5%
 • Bouwnijverheid: –3,9%
 • Vervoer en communicatie: –4,2%
 • Financiele instellingen: –5,9%
 • Zakelijke dienstverlening: –7,0%

Jawel, diezelfde industrie waar onze uitzenders nu vooral hun omzet vandaan lijken te halen… Schiet mij maar lek.

Hoe dan ook, als onze economie groeit dankzij overheidsinstellingen en gezondheidszorg dan vraag ik me oprecht af hoe lang het nog duurt voordat iedereen constateert dat er iets grandioos mis is aan dit plaatje. Want er wordt door deze bedrijfstakken niets geproduceerd, uitsluitend geconsumeerd.

Maar misschien willen we met zijn allen lieven in The Matrix blijven leven dan tot de ontdekking komen dat er iets fundamenteels mis is. Niet alleen met de wereldeconomie, maar zeker ook met die van ons eigen kleine landje. Ondertussen lijkt iedereen elkaar ervan te willen overtuigen dat het goed gaat. Met misschien wel als meest bizarre voorbeeld de directeur van de ABU; Aart van der Gaag.

Geef een antwoord

2 Comments
 • mattijs
  says:

  De arbeidsproductiviteit is gedaald in 2009 omdat veel bedrijven toch minder mensen hebben ontslagen dan zou moeten.
  Daardoor hebben veel bedrijven een buffer aan werknemers.

  Bij een stijgende economie neemt eerst de arbeidsproductiviteit van de lopende werknemers toe voordat er weer sprake is van nieuwe banen.
  Gezien de veel te hoge prognose van het aantal werkelozen over 2009 (door zowel CSB als UWV Werkbedrijf) is dit indienst-houden van-werknemers-want-straks-heb-ik-ze-weer-nodig-effect behoorlijk hoog.

  Oftewel: de fikse buffer aan werknemers wordt nu eerst dunner: waar er bij veel werknemers uit hun neus moesten peuteren komen ze  nu weer wat meer aan werken toe.

  Toch neemt het aantal werkelozen wel af in de afgelopen 2 maanden. Volgens de Nieuwsflits arbeidsmarkt van het UWV  was de uitstroom als gevolg van werkhervatting  groot met een gemiddelde daling van 21 %.
  Volgens diezelfde Nieuwsflits nam in januari t/m mei het aantal inmgediende vacatures van uitzendbureaus het meest toe: 8300.