Hoeveel groene lichten?

trafficlight_on Het CBS rapporteerde vandaag dat het producentenvertrouwen licht is gedaald. Maar daarmee is de indicator van dat vertrouwen ook van licht positief (+0,4 in mei) naar licht negatief (-0,7 in juni) gezakt.

Over de ontwikkeling van de werkgelegenheid zijn producenten nog altijd negatief gestemd: Overigens is het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte in de komende drie maanden zal afnemen nog altijd groter dan het aantal dat een toename voorziet.

Zou Van der Gaag dit hebben bedoeld met zijn groene lichten verhaal?

Niet alleen dat producentenvertrouwen is dus negatief, ook de consument is pessimistischer over het economisch klimaat. Althans, volgens het CBS.

Dit soort negatieve sentimenten kan natuurlijk nooit goed zijn voor de economie. En de arbeidsmarkt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het totale vacaturevolume in Nederland nog altijd geen groei laat zien:

Producentenvertrouwen iets omlaag Aantal unieke vacatures, 2008 – heden

De grijze lijn geeft het aantal nieuwe vacatures per week weer; de rode lijn het gemiddeld aantal nieuwe vacatures per week, gecorrigeeerd voor eventuele seizoensinvloeden.

Duidelijk is dat we nog altijd in een neergaande lijn zitten, hoewel de bodem wel zo’n beetje is bereikt. Maar er is op geen enkele manier sprake van groei. En dan zegt gezond verstand dat er nog een heleboel lichten niet op groen staan…

Geef een reactie