Nederland (ICT) wereldkampioen?

Hup Holland Hup! Nederland wereldkampioen. Eerst de samba-boys van Brazilie verslaan. Makkie! Robben draait Bastos helemaal dol, waarna Uruguay volgt. Niet al te moeilijk omdat Van der Wiel, Suarez door en door kent. Duitsland mist in de finale teveel kwaliteit, waarna Nederland als kampioen nummer 1 staat in het wereldwijde voetbal klassement. Een balletje trappen kan Holland. Maar spelen we verder nog iets klaar? Bijvoorbeeld op ICT gebied. De jaarlijkse lijst van de Economist Intelligence Unit en IBM geeft een duidelijk beeld….

Nederland heeft een  top 5 positie op de wereldwijde ranglijst van internationale concurrentieposities op ICT-gebied. Dit blijkt uit de jaarlijkse lijst van de Economist Intelligence Unit en IBM die dinsdag is gepubliceerd. Nederland op nummer 5 dus, waar het eerder nummer 3 stond. 2 plaatsen gezakt. De iets lagere positie komt door nieuwe criteria in het onderzoek en de inhaalslag van andere landen. Voor het eerst is nu ook de kwaliteit en snelheid van de verbindingen meegenomen. Nederland beschikt weliswaar over een uitstekend breedbandnetwerk, maar niet over het modernste glasvezelnet of 4G mobiele netwerk en dat telt!

Zweden staat trouwens op 1. Denemarken op 2. De USA op 3 en sterkste stijger is Finland op 4.  Deze landen doen het vooral goed op het gebied van overheidsbeleid bij de zorg, onderwijs en het verkeer in relatie met ICT.  De Aziatische landen zijn sterk in opkomst.  “Om competitief sterk te blijven moet Nederland daarom meer besteden aan ICT in innovatiebeleid en overheidsbeleid in het algemeen én investeren in de nieuwste breedband- en mobiele netwerktechnologieën”, zegt Frans Bentlage, Managing Partner Global Business Services van IBM in de Benelux.

Nadat Nederland onder kennismigranten al hoog genoteerd staat, een top 3 positie, hier wederom een bewijs dat ons kikkerlandje het op het internationale ICT podium goed doet. Geluiden hierover waren ook te horen op het recent gehouden WCIT in Amsterdam. Een prettig gegeven, wetende dat de slag om internationaal ICT top talent zo langzamerhand aan het beginnen is. Nederland spreekt hier gelukkig een belangrijk woordje mee!

Geef een antwoord