Breaking news: Vacatures in juni

sad Jawel, het is alweer 1 juli. Wat betekent dat RecruitmentMatters vandaag de maand juni kan beschouwen. Vanuit het perspectief van het aantal nieuwe vacatures dat gedurende deze maand online is gezet. Waarbij het aantal nieuwe vacatures natuurlijk een proxy voor de gezondheid van onze economie is.

En helaas levert juni wat dat betreft geen positief beeld op.Want ten opzichte van juni 2009 zakken we toch nog verder in; met maar liefst 4,6%. Ten opzichte van juni 2008 is het beeld nog veel schrijnender: 27,8% lager. Met andere woorden; we zakken nog steeds, als is het tempo bepaald niet hoog. Maar hoog of laag; als we verder zakken gaat het dus nog altijd niet goed met de arbeidsmarkt. En mutatis mutandis; het gaat dus ook niet goed met onze economie. Hoewel sommigen het daar om ‘geloofsredenen’ niet mee eens zijn.

In een grafiek ziet het er voor de maand juni over de afgelopen 3 jaar zo uit:

Aantal vacatures in de maand mei, 2008 – 2010

Aantal vacatures in de maand mei, 2008 – 2010

Duidelijk. Een enorme duikeling van 2008 naar 2009, met dank aan de financiele crisis. Maar van 2009 en 2010 is er niet verbeterd. Integendeel, er is sprake van een verdere daling van het volume aan nieuwe vacatures in juni 2010 ten opzichte van dezelfde maand in 2009. En dat is toch een slecht teken. , we zijn weliswaar mijlenvwer verwijderd van het volume van mei 2008, maar het verschil tussen 2009 en dit jaar is minimaal te noemen; zo’n 5.000 vacatures. Het betekent wel dat we nog steeds op een extreem laag niveau zitten, maar we lijken niet verder te dalen..

Over het eerste halfjaar van 2010 zitten we overigens ruim 8% lager dan in 2009. En als we het vacaturevolume over het eerste halfjaar vergelijken met 2008 dan zitten we zelfs meer dan 30% lager. Bijna 1/3 van het vacaturevolume is verdampt. Dat is gigantisch. Waarmee ook meteen een indicatie is gegeven voor de impact van deze krimp op de omzet bij vacaturesites. Een bloedbad…

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

En dat geeft het volgende beeld:

 Jaarvolume nieuwe vacatures augustus 2008/ juli 2009 – juli 2009/ juni 2010

Jaarvolume nieuwe vacatures augustus 2008/ juli 2009 – juli 2009/ juni 2010

Er is overduidelijk sprake van een afvlakking van de daling in het volume aan nieuwe vacatures. Het wordt spannend of al dan niet onder een jaarvolume van 1.500.000 nieuwe vacatures wordt gedoken. Het lijkt er op dit moment niet op, maar er is zwaar weer op komst. Zowel vanuit Amerika (haperende economie, ook al is er nooit sprake geweest van een echte opleving) en vanuit Europa (de PIIGS landen; op dit moment met name Griekenland en Spanje) wordt een rem gezet op een mogelijk teconomisch herstel. Sterker nog, het is meer dan waarschijnlijk dat we weer in een recessie terugzakken. En in dat geval zal die 1.500.000 grens wel eens heel makkelijk doorbroken kunnen worden. Niet bepaald een moment om naar uit te kijken…

Geef een antwoord