Geen assessment voor belangrijkste functie

Obama Het is toch merkwaardig dat voor een van de belangrijkste functies ter wereld geen uitgebreide batterij aan assessments beschikbaar is. Tenslotte is het afbreukrisico van een incompetente functionaris ongekend groot. En toch is voor het ambt van president van de VS geen beoordeling op kennis en kunde noodzakelijk. Je krijgt de functie als je goed overkomt tijdens geregisseerde gebeurtenissen, zoals tv-debatten met je concurrenten.

Tegelijkertijd is er geen mogelijkheid om de president te ontslaan bij gebleken incompentie. En daar zit je dan. Een van de machtigste mensen ter wereld wordt gekozen zonder inhoudelijke beoordeling op geschiktheid en kan blijven zitten ondanks verklaard falen. Amerika heeft ondertussen twee keer dezelfde fout gemaakt. Eerst met Bush waarvan vrijwel iedereen wist dat hij ongeschikt was. En nu met Obama, die weliswaar een stuk aaibaarder is dan Bush, maar mogelijk nog minder competent. Het is bijna niet voor te stellen.

Maar zijn track record spreekt voor zich en is werkelijk gruwelijk slecht. Want hoewel hij startte met een Nobelprijs (voor de vrede?) heeft Obama vervolgens zijn uiterste best gedaan om te bewijzen dat de prijs de grootste blunder was van de commissie sinds ze diezelfde prijs aan Kissinger toekenden. En Obama heeft werkelijk alles wat hij aanraakte tot een puinhoop omgevormd:

 • Guantanamo Bay zou zo snel mogelijk worden gesloten. De gevangenis is nog altijd open en gaat in ieder geval niet gedurende de eerste ambtstermijn van Obama dicht.
 • De oorlogen in Irak en Afghanistan zouden zo snel mogelijk worden beeindigd. Beide oorlogen slepen zich voort tegen ongekende kosten
 • De financiele wereld zou worden aangepakt. De uiteindelijke wet is een volstrekt onzindocument geworden waardoor een volgende crisis zeker niet kan worden afgewend. Lobbyisten hebben gewonnen.
 • Medische zorg zou worden verbeterd. De uiteindelijke wet is alweer een overwinning van lobbyisten
 • Huiseigenaren zouden worden geholpen. Het hulpprogramma kwam niet alleen bijzonder traag en moeizaam op gang; het heeft nauwelijks een deuk in een pakje boter opgeleverd. Huisuitzetting gaan dit jaar naar een ongekend niveau; er worden vier miljoen huisuitzettingen verwacht…
 • Het scheppen van banen was een prioriteit. Er zijn in de private sector geen banen geschapen; er is slechts sprake van krimp.
 • De recessie moest worden overwonnen. Na 2.000 miljard dollar te hebben bijgedrukt staat de VS op dit moment aan de rand van een recessie; mogelijk is deze zelfs al begonnen.
 • De reactie op de olieramp in de golf van Mexico is rampzalig te noemen. Tegen de tijd dat het lek is gedicht (augustus of september) is er zoveel olie, gas en allerlei chemische troep de oceaan ingespoten dat de volledige omvang pas over meerdere jaren duidelijk gaat worden.

Geen enkele functionaris in welke organisatie dan ook zou na zoveel falen nog op zijn of haar positie zitten. Voor de president van de VS is het moment van die waarheid nog lang niet aangebroken. Dat duurt nog meer dan 2 jaar! En in de tussentijd kan er gewoon doorgemodderd worden. Met een desastreuze impact die wereldwijd wordt gevoeld.

De kwaliteiten van een leider, zeker die van de ‘leider van de vrije wereld’, dienen vooraf uitgebreid te worden getest. En slaagt de leider niet met vlag en wimpel, dan hoort hij/zij niet op die stoel te zitten. Het afbreukrisico en de kosten zijn eenvoudigweg veel te groot.

Geef een antwoord

5 Comments
 • Dolf
  says:

  @Tommy: Klopt. Italie en Belgie doen het immers ook al jaren zonder regering. Maar wanneer je iemand aanneemt als buschauffeur, dan is het toch wel verrotte handig als je hem laat sturen, desnoods in overleg met de passagiers. De pech is dat wij Hollanders in de aanhanger van de bus zitten.

 • Tommy de Vries
  says:

  Misschien wordt het met al die scherpzinnigheid eens tijd om te beseffen dat een regering nagenoeg geen invloed heeft op hetgeen in een land gebeurt. Als het slecht gaat is er blijkbaar geen invloed, trek de conclusie dat als het goed gaat er blijkbaar ook geen invloed is.
  Gewoon wakker worden en doorkrijgen dat mensen die weinig verdienen blijkbaar weinig macht hebben…
   

 • Sabrina
  says:

  Je kan Obama er helemaal niet op afrekenen want het is geen 1 mans regering..dan zou je de hele democratische partij moeten ontslaan. Laten we niet zo naief zijn en de vinger wijzen naar 1 persoon omdat hij toevallig de president is. We weten nu wel beter dan denken dat president van VS gelijk staat aan machtigste.

 • Marc-Jan
  says:

  Marc, zoals werkelijk altijd, op ieder vakgebied en ieder terrein: wat zie je het toch bizar scherp en sluitend. Ik ben zwaar onder de indruk. Misschien moet je Obama even bellen om je advies over te brengen. De president heeft NU advies nodig van je!

 • Dolf
  says:

  Gelukkig hebben wij een toppertje in Dr. Arnout Henricus Elisabeth Maria Wellink. De man die zich gisteren ridderlijk  en stijlvol bijna verontschuldigde vanwege het feit dat hij de DSB nooit een bankvergunning had mogen geven, die diep meevoelde met de duzenden gedupeerden en op weg is naar de top van de Europese bank. Het komt wel goed met deze wereld.