Je LinkedIn profiel afschermen wanneer je gaat solliciteren. Say what?

Je Facebook of Hyves profiel afsluiten in het geval van sollicitatie? Dat kan een slim idee zijn. Zolang je je LinkedIn profiel maar trots open laat staan. Toch? Niet dus. Tenminste, niet volgens een onderzoek dat Janneke van Veen van Intelligence Group vorige week presenteerde. Daar bleek 24% van een targetgroup (25 tot 40, man en vrouw, HBO’ers en WO’ers) zijn of haar LinkedIn-profiel af te sluiten wanneer ze gaan solliciteren.

Janneke van Veen: “We hebben dit onderzoek voor meerdere klanten gedaan, en zagen steeds, zij het met wisselende percentages, dat er mensen waren die hun profiel op LinkedIn afschermden in hun oriëntatiefase.” Omdat ik me dat gewoon niet kon voorstellen gooide ik er een #durftevragen tegenaan op Twitter:

Je LinkedIn profiel afschermen wanneer je gaat solliciteren. Say what?

Je LinkedIn profiel afschermen wanneer je gaat solliciteren. Say what?

Je LinkedIn profiel afschermen wanneer je gaat solliciteren. Say what?

Nu zou ik me kunnen voorstellen dat je je profiel afsluit wanneer je cv nog niet helemaal up-to-date is. Of wanneer de indeling en invulling nog niet naar je zin is. Maar een LinkedIn profiel behoort tot de standaard online uitrusting van een professional. En: je wordt op internet gecheckt. Dan kan je er maar beter voor zorgen dat je pagina op dit zakelijke netwerk er puik uitziet. Bovendien lijkt me het zoeken naar de afscherm-knop op LinkedIn een grotere klus, dan het bijwerken van je profiel…

Janneke had tijdens haar presentatie geen antwoord op de vraag waarom die mensen in hemelsnaam hun profiel afsluiten. “Waarom dit gebeurt, daar kunnen we alleen naar gissen, dat komt helaas niet uit het onderzoek, maar is zeker de moeite van het verder onderzoeken waard. Mocht dat vervolgonderzoek er komen, dan laat ik je dat zeker weten.” We wachten rustig af.

Geef een reactie

5 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Was dit een onderzoek naar feitelijk gedrag van sollicitanten of is dit percentage gebaseerd op gemeld gedrag? Oftewel, heeft Intelligence Group daadwerkelijk onderzocht dat profielen waren afgesloten of is het slechts gevraagd?

 • Mildred Luurs
  says:

  Ik sprak laatst een vriendin die haar LinkedIn profiel had afgesloten omdat ze haar CV steeds een beetje aanpaste aan de baan waarnaar ze solliciteerde. “de rest van de dingen die ze gedaan had, waren minder relevant”  dus die liet ze achterwege in het CV. Het CV zou dan niet meer overeenkomen met Linkedin en daar dacht ze op te worden afgerekend.
  Heeft ze daarin gelijk?

  • Floor Drees
   says:

   Ok, kijk dat zou een aardige reden kunnen zijn. Aan de andere kant, die functies en opleidingen heeft ze óók gedaan. Dus: logisch dat ze rekening houdt met de recruiter die stapels cv’s moet doorploegen, maar wanneer deze beste man of vrouw naar LinkedIn gaat, ziet hij of zij gewoon iets meer. Lijkt me niet meer dan logisch.