Eurostat: Werkloosheid stabiel op 10,0%

Logo Eurostat Op 2 juli kwam Eurostat met haar cijfers over de stand van de werkloosheid in Europa over de maand mei. Binnen de Eurozone blijft de werkloosheid onveranderd op 10,0%. Dit is overigens na bijstelling van de werkloosheid in april van 10,1% naar 10,0%. Een niet ongebruikelijke situatie; de werkloosheidscijfers worden met grote regelmaat soms behoorlijk gecorrigeerd, niet zelden meerdere maanden in het verleden.

Maar los van deze merkwaardige situatie is er dus nog altijd sprake voor een ongekend hoge werkloosheid waarbij slechts 1 land er positief uitspringt; ons eigen kikkerlandje. Wij staan als een van de weinige landen nog altijd onder de 5% werkloosheid (volgens de definitie die Eurostat voor alle landen hanteert). En daarmee zijn we een positieve uitzondering:

Voor een aantal Eurozone landen en de UK ziet de ontwikkeling van de werkloosheid over de afgelopen twee jaar er als volgt uit:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde landen (juni 2008 – mei 2010) 

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde landen (juni 2008 – mei 2010)

De werkloosheid in Spanje blijft nog altijd groeien en staat nu op 19,9%. Het zal geen verrassing zijn als in juni 2010 de magische grens van 20% wordt bereikt. Een ongekend hoog werkloosheidspercentage natuurlijk. De combinatie met een pakket aan bezuinigingsmaatregelen kan dit land voor de komende jaren in een diepe depressie storten. Wat overigens niet wil zeggen dat wij hiervan verschoond zullen blijven.

Feitelijk laat alleen Duitsland al gedurende langere tijd een gestaag dalende werkloosheid zien. In alle ander landen loopt de werkloosheid zeer licht op of blijft gelijk. Van dalingen zijn echter geen sprake. De vraag is vooral hoe de werkloosheid zich in de komende maanden gaat ontwikkelen. Met een haperende economische groei in China en een nieuwe recessie in de VS is er weinig hoop dat Europa de dans kan ontspringen. Zeker niet met alle vrolijkheid rondom de Euro. Een verdere groei van de werkloosheid in de Eurolanden is een stuk waarschijnlijker dan een daling.

Geef een antwoord