Top 10 vacaturesite: de zomer is begonnen

20_128x128 Deze week is een zeer kleine stijging te noteren; van bijna 91.000 naar ruim 91.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. Het zou me niets verbazen als deze stabilisering een voorbode is voor de traditioneel stillere zomerperiode. Tenslotte zijn de eerste schoolvakanties begonnen

We blijven overigens ook deze keer onder het niveau van dezelfde periode van 2009 met 5,4% minder vacatures. Tja, het blijft toch nog altijd fors kwakkelen met onze arbeidsmarkt. Een chronische griep heeft zich van die arbeidsmarkt meester gemaakt. En het wil maar niet overgaan…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel (netto) getoond van de sites over dezelfde periode in 2009.
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel (netto) getoond van de sites over dezelfde periode in 2008.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

SNAGHTML367b1820

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 1. Werk.nl: +0,7%
 2. Nationale Vacaturebank: -0,8%
 3. JobTrack: -0,4%
 4. Monsterboard: 0,0%
 5. DOVAjobs: -0,2%
 6. Megajobs: -0,2%
 7. Vacaturekrant: -0,3%
 8. Randstad: -0,6%
 9. Tempo-Team: -0,6%
 10. Careerbuilder: 0,0%

 

Goedemorgen; vrijwel alle sites zakken behoorlijk in. Alleen Werk.nl laat een stevige groei zien, maar deze site gaat nog altijd wild op en neer. Monsterboard en Careerbuilder doen niet mee aan de malaise van de meeste sites maar blijven op eenzelfde marktaandeel als verleden week.

In vergelijking met 2008 en 2009 ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 – 2010 (week 24 – 26)  

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 – 2010 (week 24 – 26)

Het meerjarige beeld van Monsterboard, Vacaturekrant en Careerbuilder is er een van sterk afnemende marktaandelen. daar staan de licht groeiende sites als DOVAjobs en Megajobs tegenover. JobTrack en Ranstad laten door de jaren heen een behoorlijk stabiel marktaandeel zien. Nationale Vacaturebank heeft een or

Voor het eerst een vergelijking met zowel 2008 als 2009, waardoor er iets van een langduriger beeld onstaat van de ontwikkeling van het marktaandeel van de grote vacturesites. Waarbij direct de negatieve meerjaarlijkse trend van zowel Monsterboard als Vacaturekrant opvalt. Deze twee sites zijn duidelijk de verliezers in deze markt; beiden zijn meer dan gehalveerd als het om marktaandeel gaat.

Verder lijkt Nationale Vacacturebank op de weg terug en vooral DOVAjobs en Megajobs de winnaars in dit spel. Hoewel ze slechts een beperkt marktaandeel hebben is de groei die deze twee sites laten zien wel indrukwekkend.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken 

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Het zijn uitsluitend dalingen die we dit keer zien. Is dat het effect van de naderende zomervakantie met een traditioneel lager aantal vacatures? Op zich zou dit toch geen impact moeten hebben op het marktaandeel van elk van de vacaturesites? Of worden plaatsen intermediairs en werkgevers gewoon minder vacatures op de grote sites (gedurende de zomer). We gaan de komende weken hier mogelijk meer beeld van krijgen.

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken 

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Ook hier slechts dalingen te melden. Verder geen bijzonderheden.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord