Vacature: Commentator gezocht voor tijdelijke opdracht voor het Nederlands Elftal

Holland Ben jij de nieuwe stem van Oranje?

Afgelopen vrijdag speelde de wedstrijd Brazilie – Nederland zich af in het Port Elizabeth Stadion in Zuid-Afrika, een wedstrijd waarin de vijfvoudig-wereldkampioen Brazilie werd gezien als de grote favoriet. Niet alleen voor deze wedstrijd maar ook voor de wereldtitel van 2010. Favoriet of niet, de 23 mannen van Bert van Marwijk gaan ervoor; “Wij hebben echter bewezen dat we ook van dergelijke elftallen kunnen winnen. We hebben er alle vertrouwen in.”

En zo ook heel Nederland, die met hart en ziel ons Oranje-elftal support, met aan kop de aanvoerder van het Oranjelegioen; Frank Snoeks, sportverslaggever bij de NOS. Met volle concentratie hangen we aan zijn lippen, volgen we zijn uitingen en luisteren we met spanning naar zijn woorden.

Echter leek Frank Snoeks in de eerste helft meer een supporter van het Braziliaanse elftal dan van ons Oranje. Het enthousiasme en de opleving in zijn stem als Brazilie aan de bal was vergeleken met het pessimistische en denigrerende toon als Nederland een actie maakte klonk alsof hij zijn klompen had geruild voor een setje sambaballen.
Met sierlijke tonatie sprak hij de Zuid-Amerikaanse namen uit, het leek wel of hij ze zong met op de achtergrond een salsa-deuntje. Want als Nederland van het grote, goddelijke en vooral onoverwinnelijke Brazilie wilde winnen, zou men heel wat beters moeten laten zien dan dat onze leeuwen tot nu toe hadden gedaan.
En dat is dus de stem van Oranje. De stem die wij volgen, de stem die wij geloven, de stem die onze harten sneller laat kloppen, de stem die er voor zorgt dat wij met geheven borst luidkeels meezingen met het Wilhelmus.
De stem die tijdens deze wedstrijd ons deprimeerde, de stem die ons liet geloven dat wij geen kans zouden hebben, de stem die ons vertelde dat de wedstrijd tegen Brazilie vrijwel zeker ons eindpunt zou worden op het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

De stem die veroorzaakte dat mijn buurjongen van 6 aan zijn papa vroeg: “Maar papa, is Nederland niet zo goed dan? Waarom mogen we dan meedoen als Brazilie zo super super goed is?” Waarop de vader antwoordde: “Nee Luc, we maken juist een goede kans om ver te komen. Nederland is helemaal niet slecht.” En toen zei de kleine Luc, gestoken in een Oranje Outfit met op zijn rug de nummer elf, Arjan Robben, zijn held,; “ Maar papa, waarom zegt de TV dat dan?”. Met enorme teleurstelling op zijn gezicht zei papa dat hij dat ook niet wist.

Een typisch voorbeeld voor de oorzaak dat vele Nederlanders, aldus betrouwbare bronnen, naar andere kanalen overschakelden. Neem een voorbeeld aan de radio, of het Belgische net. En zelfs, ja, zelfs overschakelden naar het Duitse net, waar de wedstrijd ook werd uitgezonden!

Iedereen klaagde enorm over de nederlandse commentator, die zo ongelofelijk pessimistisch was over het Nederlandse elftal tijdens de wedstrijd tegen Brazilië. Zo hebben vele Nederlanders hun ongenoegen geuit over de desbetreffende commentator op de SocialMedia(Hyves, Twitter, Facebook, LinkedIN e.d.) gedurende de wedstrijd. Zelf hield ik deze allemaal goed in de gaten en zag ik niks anders als beklag over de sportverslaggever. Zo luidde enkele berichten:

 • “Wie kan er prozac verschaffen aan Frank Snoeks, hij kan wel wat optimisme gebruiken”
 • “Wie kan de microfoon afpakken van de commentator van de NOS? Beloning: 16 miljoen euro, ik denk dat iedere Nederlander wel een euro over heeft om deze pessimist het zwijgen op te leggen”

Of:

 • “#vacature #recruitment Per direct gezocht voor een tijdelijke opdracht van 45min (2e helft), commentator. Kernwoorden: optimisme.”
 • “#vacature #recruitment Wie heeft het nummer van de HR-Manager van #nos? Wie acquireert? Ze hebben volgens mij op zeer korte termijn een vacante positie”

Het is dat de 2e helft erg spannend was en de commentator iets meer Oranjegevoel had gekregen, anders was er echt gebeld. Want dat telefoongesprek was volgens mij zo gegaan:

–    “Goedemiddag, NOS, u spreekt met Thea”
•    Goedemiddag Thea, met Jan de Oranjefan, ik ben op zoek naar jullie HRM Advisor, en als ik het goed heb, is dat nog steeds Kirsten.”
–    “Dat klopt inderdaad, ik ga u even met haar doorverbinden. Heeft u een momentje?”
–    “Goedemiddag, afdeling HRM, u spreekt met Kirsten.”
•    “Goedemiddag Kirsten, je spreekt met Jan de Oranjefan. Schikt het op dit moment?”
–    “Hallo Jan, het is momenteel rust, dus ik heb wel eventjes de tijd voor je. Vertel.”
•    “De reden dat ik je bel is namelijk over de 1e helft en of de vacature van de sportverslaggever inmiddels al openstaat.”
–    “Hoe bedoel je, want er is geen vacature van sportverslaggever. Al onze huidige vacatures kun je zien op onze website.”
•    “Ben jij ook niet van mening dat als een sportverslaggever van een Nederlandse omroeporganisatie van de wedstrijd Brazilië – Nederland verslag geeft, hij op zijn minst optimisme laat blijken jegens ons Oranje?”
–    “Uiteraard, dat is ook logisch.”
•    “Waarom zit Frank Snoeks dan nog achter de microfoon?”
–    “Pardon?”
•    “Nederland bedoelt dat meneer Snoeks de 1e helft aan het verslaggeven was alsof hij net zijn aanvraag voor een dubbelpaspoort met Nederlandse-Braziliaanse nationaliteit heeft ingediend. Over Brazilië was hij razend enthousiast, maar als Oranje een goede actie had, dan hoorde je hem niet.”
–    “Geen commentaar.”
•    “We hebben dringend support voor Oranje nodig, bijvoorbeeld het enthousiasme van Jack van Gelder rondom het doelpunt van Dennis Bergkamp tegen Argentinië tijdens WK’98. in plaats van Frank Snoeks. Het is niet zonder reden dat vele Nederlanders de radio aan hebben gezet en het geluid van de tv uit, of inmiddels hebben gezapt naar Belgische of Duitse zenders die de wedstrijd ook uitzenden.”
–    “Geen commentaar.”
•    “Ja, dat is van Frank Snoeks ook gewenst. Maar hij doet het toch. Kan Nederland wellicht een aanvraag uitzetten van een sportverslaggever voor een tijdelijke opdracht van 45 minuten met optie tot verlenging van 2 x 90minuten vanwege een personele optimismevraagstuk? “”
–    “Geen commentaar.”
•    Mag ik u bij deze, geheel vrijblijvend en uiteraard kostenloos, enkele CV’s voorleggen? Mijn database bestaat uit 16 miljoen kandidaten die stuk voor stuk barsten van de optimisme, waarvan 11,2 miljoen kandidaten op dit moment laten blijken interesse te hebben.”
–    “Geen commentaar.”
•    “Zwijgen is toestemmen….”

>> Tweet: #in #vacature #gezocht #oranje #wk2010 Commentator voor tijdelijke opdracht. Kernkwaliteiten: Optimisme, verstand van voetbal, Oranje-fan en per direct beschikbaar.”

Natuurlijk denken we daar nu minder over na omdat we een prachtige overwinning hebben behaald op Brazilië, die toch tot de wedstrijd tegen onze Leeuwen, getipt was als de nieuwe Wereldkampioen.
Met alle plezier kijken we nu uit naar de wedstrijd tegen Uruguay van a.s. dinsdag. Waarna we hopen dat we Duitsland treffen in de finale. Dan kunnen we mooi 1974 en 1990 wreken door een vergelijkbare overwinning te behalen zoals in 1988.

Maar is het disfunctioneren op het moment dat er op je gerekend wordt de oorzaak van vacatures, ook al doe je het al jaren prima, of is het gewoon roeien met de riemen die je hebt? #durftevragen

Persoonlijk denk in deze situatie het laatste. Dus bij deze wens ik Frank Snoeks een hoop optimisme toe en hoop ik dat hij tijdens zijn warming-up kijkt naar https://www.youtube.com/watch?v=exlBHTyB1R0.

Dus laten we er een groot feest van maken a.s. dinsdag en ons Oranje blijven steunen voor een succesvol einde!

Geef een antwoord

14 Comments
 • Jelle den Dunnen
  says:

  Spijtig, erg spijtig allemaal.

  Frank was weer dramatisch bezig iig. Zowel hij als Webb hadden thuis mogen blijven wat mij betreft.

 • Patrick Bluekens
  says:

  Typisch Nederlands wanneer iemand niet meegaat in de euforie, maar realistisch commentaar geeft dan gaan we deze persoon afzeiken en nog net niet met de dood bedreigen. Nederland, een land van opportunisten, klagers, zeikerds, een agressief en verwend volk.

 • Robin
  says:

  Vraag me nu oprecht af of de Duitsers ook het commentaar van Frank Snoeks van vanavond ook zo vreselijk vonden en balen dattie er zat…

 • Jelle den Dunnen
  says:

  Gisteren hebben we mooi gewonnen van Uruguay, nu nog Duitsland of Spanje.

  Vonden jullie het commentaar van de wedstrijd ook niet uitstekend? Gewoon feitelijk en een echt sport verslag.

  Kunnen ze hem ook niet de finale laten verslaggeven? Wat vonden jullie ervan?

 • Daniël
  says:

  Als ik dat zo lees, ben ik blij dat ik geen voetbal kijk! Wat een kouwe drukte om niets zeg. Maar goed, voor ik mensen tegen allerlei zere benen schop: hup holland hup hoor.

 • Peter
  says:

  Frank Snoeks, één van de weinige mensen die ik iets toewens waardoor hij zijn huidige baan als commentator niet meer kan uitvoeren. Die vent is niet uit te staan met z’n overdreven gezeik, bah. Wat boeit het mij wat de zus van Elia gisteren heeft gegeten? Hoe weet jij, Frank, wat vBommel in het heetst van de strijd tegen de Jong zegt? Hoe weet jij, Frank, wat Kuijt denkt op het moment dat hij een bal schopt. Tyf inelkaar vent. Doe maar gewoon Arno Vermeulen. Noemen van de namen van de spelers en af en toe eens en feit, een FEIT Frank, geen aannames, geen hersenspinsels, FEITEN. Bokkelul. Wie is er vanavond eigenlijk commentator? (de finale = Frank Snoeks = BBC)

 • Robin
  says:

  Frans, Frank whatever, kunnen hem beter Franco noemen ofzo, mag hopen dattie vanavond en uberhaupt komende wedstrijden van het WK niet achter de microfoon zit, dan schakel ik simpel richting Radio 1, naar enthousiaste Jack! Ook al heeft het wat vertraging, werkt beter dan dan deprimerende geberuen van Franco;-) Die Bert Maalderink en Franco Snoeks moeten met elkaar in de klas hebben gezeten of uit hetzelfde dorp komen, Bert is ook zo’n negatieve simpele gast die echt professioneel het bloed onder de nagels kan halen van mensen die met hun hart en ziel bezig zijn aan iets bijzonders… dus buiten vacature voor commentator, zou ik ook acquireren voor een man/vrouw die op een leuke STAR wijze de bondscoach en zijn team kan interviewen… keycompetentie is ook een goede stem, irriteert me ook van beide;-) Succes met de hunt;-)