Vacatures per regio: zomerslaap?

Vacaturemonitor Een zeer stille week met stabiliteit en een zeer lichte daling voor Oost-Nederland. dat is alles. Waarbij net als vorige week alleen Zuid- en Noord-Nederland boven de resultaten van 2009 uit zijn gekomen. Het lijkt er op dat met de eerste schoolvakanties ook de vacaturemotortjes van de verschillende regio’s er een rustperiode tegenaan gooien.

Overigens was de maand juli in 2009 een vrij drukke periode terwijl augustus 2009 een sterke daling van het vacaturevolume in de regio’s liet zien. De vraag is natuurlijk hoe dit patroon zich in 2010 gaat ontwikkelen. De onzekerheid over de economische ontwikkeling kan werkgevers wel eens terughoudend maken in het werven van nieuw personeel. Tenzij we wereldkampioen worden natuurlijk…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 24 - 26

Vacatures per regio: week 24 – 26

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: 0,0%
  • West: 0,0%
  • Oost: -0,1%
  • Noord: 0,0%

Absolute rust en kalmte tekenen de ontwikkelingen in de regio’s deze week. Stilstand is het modewoord; alleen Oost-Nederland zakt een heel klein beetje in. De regio’s lijken zich op te maken voor de zomerperiode. Hoewel de zomer in 2009 natuurlijk wel een bijzonder onrustig beeld liet zien, met stijgingen in julie en dalingen in augustus. Ik ben benieuwd hoe zich de zomer van 2010 ontwikkelt.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken 

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Over meerdere weken is ondanks die stilstand of kleine verandering toch wel iets meer te zien. Zo is Zuid-Nederland in de afgelopen weken wat aan het inzakken, de overige regio’s hebben inderdaad een staat van zomerslaap bereikt.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord