RWI: vacaturespider in Arbeidsmarktanalyse 2010!

Logo en logotype Raad voor Werk en Inkomen

Raad voor Werk en Inkomen De Raad voor Werk en Inkomen heeft gisteren het rapport Arbeidsmarktanalyse 2010 aan minister Donner aangeboden. In dit rapport worden onder meer verwachtingen ten aanzien van de ontwikkeling van de arbeidsmarkt beschreven. Voor cijferbeesten een mogelijk interessant rapport, hoewel een groot deel van de prognoses helaas afkomstig is van het CPB; en daarmee bijna per definitie waardeloos.

Maar ik struikelde ook over een interessant detail in het rapport waar het over de ontwikkeling van het vacaturevolume ging. Want hier blijkt RWI ineens niet alleen van overheidsbronnen (zoals CBS Statline) gebruik te maken, maar ook van een vacaturespider. En dat is op zijn zachtst gezegd opvallend te noemen!

Een voorbeeld hiervan is onderstaande tabel:

Arbeidsmarktanalyse 2010, tabel

Daar staat het onderaan de tabel: Vacaturespider. Kijk eens aan…

Maar om welke vacaturespider gaat het dan? Want in tegenstelling tot de onderschriften bij andere tabellen geeft RWI in dit geval niet aan om welke partij het gaat. Gelukkig hoef ik niet lang te zoeken, want bij mijn eerste telefoontje is het al raak. De data is afkomstig uit JobFeed, de vacaturespider van Textkernel.

En dat vind ik nou weer interessant. Ik gebruik al jaren JobFeed om over de stand van de online vacaturemarkt te rapporteren, maar het is de eerste keer dat ik deze partij zie opduiken als dataleverancier voor een publicatie van de overheid. Tenslotte is de overheid de meest behoudende partij die er bestaat; zinloze partijen (zoals CPB) blijven gebruikt worden ondanks de onmiskenbare fouten in hun gegevensmodellen; nieuwe partijen (zoals JobFeed) worden genegeerd ondanks de onmiskenbare meerwaarde en actualiteit van hun gegevens.

Maar daar is in ieder geval voor wat betreft JobFeed een einde aan gekomen. Nu eens zien of de verschillende overheidspartijen die iets met de arbeidsmarkt te maken hebben meer gebruik gaan maken van dit soort echte data. In plaats van data op basis van vragenlijsten (lees: CBS) of de nog onbetrouwbaarder data op basis van de modellen van het CPB. Maar misschien is dat weer teveel gevraagd…

Geef een antwoord

10 Comments
 • Gerard Mulder
  says:

  @Dirk
  In dat geval is Jobfeed een bij uitstek goede bron, want alle data is  verifieerbaar. Wij doen overinges niet zelf  de controle in dit project. Als je dat vergelijkt met andere vormen van informatie winning dan is het zelfs optimaal; Hoe controleer je telefonische en schriftelijke enquetes op een effectieve manier? Hoeveel daarvan moet je er doen om tot een vergelijkbare hoeveelheid data te komen?
   

 • Dirk Goossens
  says:

  @Gerard:
  Je argumenten voor de kwaliteit van de conclusies geven mij een warm en rustig gevoel en stroken met het beeld dat ik van Textkernel heb.
  Je conclusie dat ik graag inzicht krijg in alles wat jullie doen is een terechte.
  Onlangs heb je me gepresenteerd wat jullie leveren; ook toen was je terughoudend in het openen van de motorkap.
  Wat kriebelt is dat je niet op mijn belangrijkste argument ingaat, namelijk dat wij moeten kunnen controleren waarop het beleid van onze overheid gebaseerd is.
  Het argument: we doen heel erg ons best is daarvoor niet voldoende.

 • Gerard Mulder
  says:

  @Dirk
  Ik begrijp dat je graag inzicht zou krijgen in alles wat wij doen.
  Het is echter een beetje moeilijk om op een blog een uitgebreid rapport en een ontwikkelproces door vele mensen en van vele maanden samen te vatten, voorzover we daartoe al bereid zijn.  In ieder geval meten we stroomcijfers en standcijfers en Werk.nl spideren we prima.
  Verder fijn, dat je weet dat ik blauwe ogen heb, maar wees gerust achter die blauwe  ogen is een team van 25 experts (alleen al bij Textkernel) hard aan het werk om goed werk af te leveren.
  Belangrijk verder is dat vacature informatie van het web, maar een gedeelte van het verhaal is. Er is een heleboel branche specifieke arbeidsmarkt informatie en kennis aanwezig om conclusies tegen te valideren en mee te vergelijken. Daarin heb ik Research voor Beleid leren kennen als een kritische, professionele en terzake kundige partij.
   

 • Marc Drees
  says:

  @Dirk:
  Ik ga mij hier ernstig in verdiepen; want het is interessante materie. Vooral als een instituut als Research voor Beleid is ingeschakeld voor onderzoek op dit domein; zonder enige aantoonbare inhoudelijke kennis te bezitten. Dat is op zijn zachtst gezegd verbazingwekkend te noemen.

 • Dirk Goossens
  says:

  @Marc: check dit.
  Het illustreert wat ik bedoel. Workinglife wordt overwogen als bron voor stroomcijfers. Een vergelijkende zoekopdracht voor tegelzetter levert het echter volgende op:

  Workinglife: 8
  Jobrapido: 68
  Meestebanen: 76
  Careerjet: 49
  Indeed: 35
  JobFeed: ?

  De eigen overheidsspider, met openbare methoden, technieken en beslismodellen lijkt mij toejuichenswaardig.
  Vertrouwen op de blauwe ogen van Gerard Mulder (commercieel directeur TextKernel) en Jaap Hermsen (directeur Workinglife) lijkt mij op de lange termijn slecht voor het vertrouwen in digitale technieken.
   

  • Marc Drees
   says:

   Overigens, een zoekactie met keyword ’tegelzetter’ levert volgens JobFeed over de afgelopen 8 weken in totaal 201 vacatures op. Dit zijn unieke vacatures; niet ontdubbeld zijn het er 214

     • Dirk Goossens
      says:

      Bewezen is dat de cijfers van Workinglife en JobFeed zeer uiteenlopen.
       
      Verder eerst een klein excuusje: ik bedoelde hierboven  ‘ook al hanteert JobFeed stroomcijfers’. Vandaar je verwarring, aangezien je ongetwijfeld de volgende zin al was opgevallen in bovengenoemd eindrapport:
       
      Het CBS maakt verder onderscheid tussen openstaande vacatures (standcijfers) en ontstane vacatures en
      vervulde vacatures (stroomcijfers). Een standcijfer betreft het aantal op één bepaald moment (peildatum),
      een stroomcijfer betreft het aantal over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een maand of een jaar.

 • Dirk Goossens
  says:

  1.3.3 Regionale vacatureontwikkelingen
  In samenwerking met UWV WERKbedrijf, het ministerie van Binnenlandse Zaken en ECABO laat de RWI een nieuwe methodiek ontwikkelen om via een zoekmachine alle
  vacatures op het internet te tellen en te rubriceren: de Vacaturespider. Dat levert al de eerste resultaten op, waaronder inzicht in de ontwikkeling van het aantal ontstane
  vacatures naar regio (1.5).

  In tegenstelling tot de gegevens van CBS en CBP zijn de methoden die gebruikt worden door de vacaturespider niet openbaar.
  Vragen:

  van hoeveel bedrijven worden de vacatures bekeken;
  welk percentage van de vacatures in de verschillende beroepsniveaus wordt gepubliceerd en hoe is dit percentage gerelateerd aan de conjunctuur (universiteiten, bijvoorbeeld, plaatsen al hun vacatures, ook in tijden van recessie, waar de loodgieter daar een mooie besparing vindt);
  wat zijn de beperkende voorwaarden van de spider en hoe wordt daarmee omgegaan?
  hoe wordt omgegaan met het feit dat JobFeed tot voor kort Werk.nl slechts half spiderde?

   
  Vraagtekens zijn op hun plaats als de overheid beleid gaat baseren op gegevens van een commerciële partij, zeker als deze partij geen openheid geeft over gehanteerde methoden.
   
  Graag lees ik binnenkort deze informatie op deze site.
   
  Disclaimer: ik ben oud-werknemer van het CBS en werkzaam als diametrale concurrent van JobFeed.