UWV WERKbedrijf gaat ‘binnenkort’ vacatures leveren

Logotype Werk.nl UWV WERKbedrijf gaat binnenkort haar vacatures langs electronische weg aanbieden zodat andere partijen deze kunnen gebruiken in hun systemen. Aldus een e-mail van UWV WERKbedrijf aan haar partners. Een goede zaak en eentje die natuurlijk al veel en veel eerder had moeten gebeuren. Tenslotte heeft UWV WERKbedrijf de taak om de transparantie binnen de arbeidsmarkt te vergroten en dat doe je niet door vacatures in ondergrondse bunker (lees: Werk.nl) op te slaan.

Maar hier gaat verandering in komen. Wat per direct een aantal vragen bij mij oproept. De eerste vraag is natuurlijk: wat is binnenkort?  Is dat deze week, deze maand, dit kwartaal, dit jaar of nog later? En wie zijn die andere partijen en wat mogen zij allemaal met die vacatures doen? En hoe zorg je ervoor dat die vacatures tijdig worden verwijderd (een nogal pijnlijk punt op Werk.nl…). Ik heb deze vragen dus maar aan UWV WERKbedrijf voorgelegd. En antwoord gekregen.

Wanneer?
Op die vraag heb ik een niet geheel bevredigend antwoord gekregen, maar wel een duidelijke. UWV WERKbedrijf heeft nog geen definitieve datum. Dit wordt veroorzaakt door serie issues die een hogere prioriteit hebben gekregen. Dat is erg jammer, vooral omdat het eigenlijk voor juli 2010 op de agenda stond. Helaas kan het met de huidige planning wel eens tot eind 2010 duren voordat de vacatures aan de markt kunnen worden aangeboden. En bedenk dan ook nog eens dat planningen de neiging hebben om uit te lopen. Met andere woorden: alles voor begin 2011 is meegenomen.

Wie?
Feitelijk kan iedereen die hierin geïnteresseerd is de vacatures van UWV WERKbedrijf ontvangen. De voorwaarden waaronder vacatures kunnen worden ontvangen moeten overigens nog definitief worden gemaakt, dus daar valt nog weinig over te zeggen. Wat wel interessant is: werkgevers moeten zelf aangeven in Werk.nl aangeven of ze hun vacature door willen sturen naar de partners die vacatures willen ontvangen. En dat ziet er zo uit:Werk.nl | Doorplaatsen vacatures

Dan maar hopen dat er niet al teveel partijen melden die vacatures af willen nemen. Want dan zie je als werkgever door de bomen het bos niet meer. En moet je dan bij iedere vacature deze keuze maken? Dan heb ik wel een donkerbruin vermoeden wat er gaat gebeuren…

En wat gaat er gebeuren als commerciele vacaturesites vacatures van UWV WERKbedrijf willen ontvangen? Betekent het dat je als werkgever voortaan gratis op Monsterboard en Nationale Vacaturebank komt te staan, zoals bovenstaand voorbeeld suggereert? Dat zou mooi zijn! Of gaan deze ontvangers vervolgens de werkgever bestoken met hun Assisted Search diensten? Dan wordt het alweer een stuk minder aantrekkelijk…

Waarom?
Wat ik niet begrijp is waarom UWV WERKbedrijf deze functionaliteit zelf gaat ontwikkelen. Met alle vertragingen vandien. Tenslotte bestaan er commerciele multiposters die van het distribueren van vacatures hun vak hebben gemaakt. Waarom geen samenwerking met een multiposter gezocht om een vacature clearing house te ontwikkelen. Het biedt UWV WERKbedrijf de mogelijkheid om uitsluitend bezig te zijn met het verbeteren van Werk.nl. En dat is nog altijd hard nodig…

Nu gaat UWV WERKbedrijf in eerste instantie een standaard XML feed aanbieden waar vervolgens elke afnemer weer haar eigen vertaling van moet maken. Veel van die potentiele afnemers (zeker als we naar vacaturesites en intermediairs kijken) zijn al ontvangers van vacatures via multiposters. Het scheelt dus kosten en tijd als er gewoon gebruik wordt gemaakt van de bestaande infrastructuur die al heeft bewezen te werken. Een veel praktischer en vooral snellere oplossing. Iedereen blij?

Standaard?
Overigens realiseert UWV WERKbedrijf dat het aanbieden van een eigen XML feed niet ideaal is. Maar in  plaats van het zoeken van een samenwerking met een gespecialiseerde partij zoekt ze de oplossing in standaardisatie. Waarbij ze aan haar partners vraagt of er voldoende animo is om bijvoorbeeld aan te sluiten bij de SETU (Stichting Elektronische Transacties Uitzendbranche) die een set aan XML berichten op basis van de HR-XML standaard heeft ontwikkeld, specifiek gericht op de behoeftes van de uitzendbranche. Deze stichting zit ook vol medewerkers van de verschillende grote uitzenders.

En dat maakt het bijzonder, vooral omdat de vacatureleveranciers van Werk.nl werkgevers zijn die naar medewerkers op zoek zijn. Tenslotte zouden ze zich wel tot een uitzender hebben gericht als er sprake van de behoefte aan tijdelijke invulling. Het roept bij mij ook de vraag op of uitzenders de grootste afnemers worden van deze vacatures. Waarom anders gekeken naar de SETU?

Nawoord
Het openzetten van Werk.nl naar andere online recruitment partijen is een goede ontwikkeling. De manier waarop en het tempo waarin laten bij mij de tenen helaas weer pijnlijk krullen. Waarom kan het niet een keer op een eenvoudige, snelle en praktische manier worden aangepakt? Staat een grote organisatie als UWV WERKbedrijf per definitie garant voor een moeizaam, traag en suboptimaal resultaat? Waarmee werkzoekenden wederom niet maximaal worden geholpen? Blijkbaar…

Geef een antwoord

1 Comment
 • Dirk Goossens
  says:

  Wat wel interessant is: werkgevers moeten zelf aangeven in Werk.nl aangeven of ze hun vacature door willen sturen naar de partners die vacatures willen ontvangen.

  Het lijkt me onwenselijk dat deze functionaliteit de eindstreep haalt. Het pompt mist in de transparantiemissie.
  Ten eerste zullen de partners van Werk.nl zich moeten conformeren aan algemene voorwaarden; redistributie van publieke informatie beperken…glad ijs.
  Deze voorwaarden stapelen met die van de commerciële multiposters…gladder.
  De plaatser van een vacature voorspiegelen dat haar vacature alleen op de door haar aangevinkte plaatsen terecht zal komen …gladst.
  Het is voor Werk.nl uiteindelijk niet mogelijk om de distributie volledig te controleren. Elke niet aangevinkte partij kan de betreffende Werk.nl vacature gewoon in haar systeem opnemen door geen gebruik te maken van de feed. Dit zal terecht leiden tot veel onbegrip en veel klachten.
  Werk.nl doet er goed aan haar informatie optimaal te ontsluiten. Hierbij het umfeld betrekken is verstandig. Het sturen van dat umfeld is echter een dure, heilloze missie.