Werf& blundert op gigantische manier

Logotype Werf& Vandaag viel Werf& bij mij in de bus. En daarin trof ik een artikel aan met de titel: Fors minder animo voor jobboards. Een merkwaardig; en na lezing ook volstrekt ongefundeerde artikel. Wat is het geval? Volgens Werf& is het volgende aan de hand:

Ondanks de herstellende economie, hadden de 10 grootste vacaturesites in de eerste zes maanden van dit jaar 75 duizend vacatures minder dan het laatste half jaar van 2009

Hoeveel zaken kunnen in één zin fout zijn? Ik heb er vier geteld…

Laat ik deze vier fouten even kort de revue laten passeren:

  1. De herstellende economie heeft tot op heden nog altijd niet geleid tot enige vacaturegroei. Dus hoe vacaturesites dan meer vacatures zouden moeten bevatten dan in de tweede helft van 2009 is mij een raadsel. Voor de andere sites is het tenslotte evenmin het geval…
  2. Verder wordt in het artikel het vacaturevolume over een periode van 6 maanden in 2009 vergeleken met het volume over 5,5 maanden in 2010! Wat een onzin…
  3. Als je cijfers van twee verschillende jaren met elkaar wil vergelijken; doe dat dan ook voor dezelfde periode. Dus vergelijk januari t/m juni 2009 met januari t/m juni 2010. Anders vergelijk je appels met peren. En daar heb je dus niets aan.
  4. En als laatste is Totaljobs, de vacaturesite van Reed Business, per 1 januari 2010 van het toneel verdwenen. En dat heeft natuurlijk een behoorlijk impact op het totale vacaturevolume. Een volume dat niet zomaar is herverdeeld over de andere grote vacaturesites.

De door Werf& getrokken vergelijking slaat daarmee helemaal nergens op en de suggestieve titel is volslagen ongefundeerd. Als er onderzoek wordt gedaan op basis van cijfers, doe het dan goed. Of doe het helemaal niet. Want anders is het volstrekt lachwekkend.

Geef een antwoord