Vacaturesite top 10: het zal wel door de zomer komen…

Vacaturemonitor De wereld gaat door, ook na een verloren voetbalfinale. Dus is hier weer gewoon een top 10 van de grootste vacaturesites op deze wat katterige maandagochtend. Met de usual suspects natuurlijk, hoewel hiervoor wel een aanname moest worden gedaan. JobFeed had namelijk de afgelopen week geen nieuwe vacatures gevonden bij Randstad en Tempo-Team. En dat leek me toch wel onwaarschijnlijk. Waarmee ik Randstad en Tempo-Team alsnog aan de top 10 heb toegevoegd.

Over de afgelopen drie weken zijn ruim 86.000 nieuwe vacatures geplaatst; en dat is bijna 18% minder dan in dezelfde drie weken in 2009. Erg weinig dus; en we zitten weer onder die vervelende grens van 90.000 nieuwe vacatures in drie weken. Maar ja, we doen maar net of het door de zomer komt…

De wekelijkse top 10
De tabel met de top 10 vacaturesites heeft de volgende kolommen:

 • Netto. Dit is de kolom die het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures toont
 • Dubbel. Hier wordt het marktaandeel van de sites getoond op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen
 • 2009. Hier wordt het marktaandeel (netto) getoond van de sites over dezelfde periode in 2009.
 • 2008. Hier wordt het marktaandeel (netto) getoond van de sites over dezelfde periode in 2008.

Dit is de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures  over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 25 - 27

In vergelijking met vorige week ziet het er zo uit:

 1. Werk.nl: –0,9%
 2. Nationale Vacaturebank: -1,4%
 3. JobTrack: -0,9%
 4. Monsterboard: +0,7%
 5. DOVAjobs: -1,1%
 6. Megajobs: -0,1%
 7. Vacaturekrant: 0,0%
 8. Randstad: -1,3%
 9. Tempo-Team: -1,2%
 10. Careerbuilder: +0,1%

 

Zo, Monsterboard is duidelijk de enige vacaturesite die aan de malaise is ontsnapt. De rest van de sites laten in het algemeen vrij forse dalingen zien. Zomertijd, verloren finale of is er een andere oorzaak? Hoe dan ook, Monsterboard doet deze week bijzonder goede zaken. Is er soms een actie aan de gang? Voor Randstad en Tempo-Team is het in ieder geval duidelijk; deze twee sites zijn volgens JobFeed zonder nieuwe vacatures in week 27. Wat als zeer onwaarschijnlijk kan worden gezien. Om deze reden zijn de twee toch in de top 10 opgenomen.

In vergelijking met 2008 en 2009 ziet de top 10 er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 – 2010 (week 25 – 27)  

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2008 – 2010 (week 25 – 27)

Dat ziet er weer mooi uit, hoewel de cijfers van Randstad en Tempo-Team wat beperkt zijn. Verder kan eenieder zijn favoriete grote vacaturesite opzoeken en zien hoe deze het heeft gedaan. Monsterdboard en Vacaturekrant zitten nog altijd onder hun resultaten van 2009, maar lijken terrein terug te winnen.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar. Waar ik een tweetal grafieken laat zien:

 1. Netto. Dit is het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures
 2. Bruto. Dit is het marktaandeel op basis van het werkelijke aantal vacatures, inclusief vacatures die op meerdere sites voorkomen

Het marktaandeel op basis van het netto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken 

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Netto), laatste 52 weken

Werk.nl maakt een behoorlijke duikeling, net als Nationale Vacaturebank. Monsterboard laat juist een tegengestelde beweging zien en stijgt behoorlijk.

Het marktaandeel op basis van het bruto aantal vacatures ziet er zo uit:

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken 

Trendlijn drie grootste vacaturesites (Bruto), laatste 52 weken

Hier is dezelfde beweging te zien als bij de percentages op basis van het bruto aantal vacatures, maar in dit geval zijn Nationale Vacaturebank en Monsterboard weer eens op hetzelfde niveau. En dat is toch alweer een geruime tijd geleden. Zou Monsterboard zich langzaam aan het herstellen zijn van de dip van begin van dit jaar?

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord