Vacaturevolume groeit nog altijd niet

image Ik vraag mij af hoe een ‘gerespecteerde’ krant als het Financieele Dagblad een artikel met de titel: Na tweee jaar weer stijging aantal vacatures (de typefout is van het FD) durft te plaatsen. De (niet met name genoemde) ‘journalist’ die dit artikel heeft geplaatst is daarbij uitgegaan van de Monster Emplyoment Index (MEI) van juni. Met andere woorden; een luie stukjesschrijver kopieert delen uit een persbericht en verzint een onzinnige titel. En omdat het in het FD verschijnt krijg zo’n misbaksel een stempel van geloofwaardigheid. Waarmee impliciet ook de MEI een dergelijk stempel krijgt.

Het hoeft nauwelijks betoog dat in tegenstelling tot de niet-geinformeerde en/of niet-geinteresseerde lezer eenieder die een beetje moeite neemt kan uitvogelen dat er geen sprake is van een groei van het vacaturevolume. En als die groei er al zou zijn dat de MEI hiervoor dan geen betrouwbare graadmeter is.

Als we via JobFeed kijken naar procentuele groei of afname van het volume aan nieuwe vacatures in Nederland dat online wordt gepubliceerd dan ontstaat het volgende beeld:

Procentuele groei/afname volume aan nieuwe vacatures (2008 – 2010)

Procentuele groei/afname volume aan nieuwe vacatures (2008 – 2010)

De grijze lijn toont de procentuele groei/afname op basis van een vierweeksgemiddelde; de rode lijn toont het jaargemiddelde. Die laatste laat dus ook de ontwikkeling van het vacaturevolume het beste zien omdat eventuele seizoensinvloeden zijn geelimineerd.

En het beeld is overduidelijk. Er is geen groei van het volume aan nieuwe vacatures. Sterker nog, er is nog altijd een sprake van een daling! En dat is natuurlijk bijzonder slecht nieuws. En daarmee is het misschien geen nieuws. Althans niet voor een stukjesschrijver van Het Financieele Dagblad. Die reutelt liever onzin afkomstig van een vacaturesite die er belang bij heeft om vals positief nieuws te verspreiden over de ontwikkeling van het aantal nieuwe vacatures. Wat een zeldzame armoe…

Geef een reactie

6 Comments
 • Peter
  says:

  Ach, dat Marc de MEI en eigenlijk het complete W&S-establishment (enkele uitzonderingen als bijv. Jobfeed daar gelaten) geen warm hart toedraagt, zal niet alleen mij zijn opgevallen. Toch vind ik het goed dat hij geen “mooi weer loopt te spelen” als daar geen reden voor is. Er zijn er al genoeg die dat wel doen. En dat is ook een van de redenen voor mij om regelmatig deze site met een bezoek te vereren.  Ik hoop van harte dat Marc geen daadwerkelijke bedreigingen gaat ontvangen, waardoor hij een horde persoonlijke beveiligers moet gaan aanstellen.
  Het FD kwam overigens gisteren met het bericht dat Creyf’s de flexibele schil in de logistiek flink heeft zien groeien. Naar aanleiding van een persbericht dat 13 juli (sic!) al verstuurd  was. Kennelijk hebben ze een voorraadje goed nieuws op de plank liggen voor als er even niets positiefs te melden is.

  • Marc Drees
   says:

   Je vergist je; ik draag de intermediaire wereld een zeer warm hart toe. Maar het is wel tough love. De intermediaire wereld kan tenslotte nog enorm verbeteren, en daar helpen wollige woorden niet bij.

    

   Verder is de MEI natuurlijk een monstrum die op geen enkele manier representatief is voor de ontwikkeling van de vacaturemarkt. Helaas zijn de papieren media zo godsgruwelijk lui dat hier nog altijd melding van wordt gemaakt. JobFeed is natuurlijk ook niet perfect, maar is op dit moment de meest nauwkeurige benadering van de werkelijkheid, voor zover mij bekend althans. Is er iets beters, dan zal ik daar gebruik van maken. Tenslotte gaat het om de betrouwbaarheid van de informatie.

    

   En kijk in de komende weken met aandacht naar het westen. In de VS gaat de boel nu eindelijk ook zichtbaar scheuren. En dat wordt een storm die ook heel snel naar ons toe zal gaan overwaaien…

 • Ivo
  says:

  @Marc: waarom stop jij zoveel energie in het schrijven van stukjes die gaan over: 
  – vacaturedalingen
  – arbeidsmarkt
  – economische neergang
  – herhaalde bevestigingen van bovenstaande
  – herhaaldelijke weerleggingen van eenieder die de positieve aspecten probeert te herkennen bij minimale groei op het gebied van arbeidsmarkt en/of economie

  Het valt me op dat er een onevenredig aantal stukjes op deze site gaan over de (vooral negatieve) ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en economie.

  Het kan best wat positiever (zonder daarbij de waarheid te ontkennen en/of te verhullen) op het gebied van arbeidsmarkt, economie, recruitment e.d.

  Je hebt toch niet voor niks een hartje als logo en geen doodskop ???

  • Marc Drees
   says:

   Het hartje heeft te maken met passie, niet met ongefundeerd negativisme of positivisme. En dat laatste wordt ongebreideld om ons heen gebezigd. Waarmee de illusie van herstel en groei wordt versterkt. Hoewel er in bepaalde segmenten zonder enige twijfel sprake is van groei is dat in andere segmenten zeker niet het geval. En het lijkt me goed dat er tenminste enig tegengeluid is tegen het ongefundeerde gekrakeel van direct belanghebbenden (in casus Monsterboard) en domoren (de traditionele media). Dat daarmee helaas een negatieve boodschap moet worden verteld is de akelige consequentie; ik had het liever omgekeerd gezien…

   • Joost
    says:

    Ivo en Marc,
    Zaten jullie nou allebei op 15 juli jl. midden in de nacht te typen of klopt er iets niet met de klok?
    Gelukkig is er het laatste 1/2 jaar minder daling dan in de laatste maand(en) van 2009.
    Toch nog een positieve noot, wellicht fijn voor Ivo.