USG People is volgens ING een koopje?

Logo en logotype INGAnalist Marc Zwartsenburg van ING heeft vandaag een vrolijk beleggingsadvies afgegeven voor USG People: van hold naar buy in combinatie met een verbetering van het koersdoel van EU 14,00 naar EUR 17,00. Dit is enkele dagen voor de rapportage van de cijfers door USG People over het tweede kwartaal (23 juli). En daarmee is een dergelijk advies natuurlijk geen toeval. Beleggers worden alvast lekker gemaakt met het blijkbaar te verwachten positieve nieuws over het 2e kwartaal.

Maar los van de waan van het kwartaal; is een dergelijk advies wel terecht? En welke maatregelen kan een belegger nemen als blijikt dat Zwartsenburg zwaar uit zijn nek zit te lullen? Het antwoord op de eerste vraag is natuurlijk NEE. En het antwoord op de tweede vraag is dat je als belegger niets kan doen als blijkt dat het advies van Zwartsenburg helemaal fout was. En het track record van sellside analisten (zoals Zwartsenburg) is reden tot extreme achterdocht.

Via de ING website was dit bericht van ANP te vinden:

De Nederlandse economie en uitzendmarkt zullen de komende maanden een versneld herstel laten zien. Dit is gunstig voor uitzender USG People en daarom verhoogden de analisten van ING dinsdag hun beleggingsadvies voor het aandeel van ‘hold’ naar ‘buy’.

Volgens ING zal de Nederlandse economie profiteren van het sterke herstel in Duitsland. Daarbij zit de Nederlandse arbeidsmarkt nog steeds op een dieptepunt en moet het herstel nog komen. ,,Fundamenteel denken wij dat dit het moment is om USG te kopen.”

Een eventuele groeivertraging later dit jaar is volgens ING al verwerkt in de koers van USG. ,,Onzekerheid over een dubbele dip is al ingeprijsd na de recente koersdaling van 20 procent.”

Dit advies geldt voor de komende 12 maanden. Een lange tijd gezien de bijzonder donkere wolken die zich boven de wereldeconomie samenballen. Hoewel, volgens ING is de dubbele dip al ingeprijsd. Maar hoe ziet de koersontwikkeling van USG People er eigenlijk uit? Nou, over de afgelopen twee jaar is dat als volgt:

Reuters: Koersontwikkeling USG People afgelopen 24 maanden

Reuters: Koersontwikkeling USG People afgelopen 24 maanden

Deze periode is natuurlijk met name van belang omdat hier ook de eerste dip goed is te zien. Met een koers die aanzienlijk lager ligt dan op dit moment. Dus hoe de dubbelde dip als in de koers is ingeprijd is mij een volstrekt raadsel. De koers is meer dan 2 keer zo hoog als tijdens het dieptepunt van de eerste dip!

En dan is er de ontwikkeling van onze uitzendmarkt. Die zich weliswaar aan het herstellen is van de eerste dip maar nog lang niet hersteld is. En wat zou er met die opgaande curve gebeuren bij een tweede dip? Tja, daar hoef je geen sellside analist voor te zijn om dat te bedenken:

ABU: Ontwikkeling volume aan uitzenduren, seizoensgecorrigeerd 

ABU: Ontwikkeling volume aan uitzenduren, seizoensgecorrigeerd

Dat koersdoel van EUR 17,00 binnen 12 maanden ziet er dan ongekend rozig uit.

Ik vraag me af wat ING heeft te winnen bij een dergelijk fantasierijke voorspelling? Transactiefees van gretige beleggers? Of gaat ING tegelijkertijd short USG People om heerlijk te cashen op de waarschijnlijker ontwikkeling van de koers van de uitzender? Een niet ongebruikelijke praktijk in de VS waar in ieder geval Goldman Sachs zich aan dergelijke praktijken schuldig lijkt te maken. Zo verdien je als bank twee keer; transactiefees van domme investeerders en cashen bij de realisatie van de short positie. Volstrekt onfatsoenlijk, maar daar zal de gemiddelde bankier geen seconde slaap door verliezen.

USG People gaat aanstaande vrijdag ongetwijfeld weer eens zwarte cijfers presenteren. Voor het eerst sinds tijden. Maar die cijfers zijn vooral zwart doordat USG natuurlijk diep in eigen vlees heeft gesneden; niet omdat de economische omstandigheden nou zo fantastisch zijn. En gezien de ontwikkeling van de ABU cijfers is een fantastische economie voor uitzenders op korte termijn ook niet te verwachten.

Geef een antwoord

25 Comments
 • Remco
  says:

  Wat moeten de mensen die zo stellig overtuigd zijn van hun eigen kennis en inzicht bovenmatig gelukkig en exorbitant welvarend zijn. Mijn hartelijke dank voor het inzicht in de uitspattingen van deze grootse hersenactiviteit. Wel jammer dat er her en der taal- en spellingsfoutjes opduiken; maar ja, wat wil je, het tempo van de processor van zo’n geniaal verklarende en voorspellende geest wensend te volgen…  😛

 • Blacky
  says:

  Martijn ik ben een ondernemer ontslag versoepeling komt er gevaar voor uitzenders ?????????????????????
  Elke onderneming heeft rotte appels maar het kost handen vol geld om er van af te komen .
  De onderneming heeft toch mensen nodig kandidaten worden via USG people aan geboden.
  Het is alleen jammer dat de beste uitzendbaan al vergeven is aan Herman van Kampenhout.
  Voor de rest zie ik geen gevaar , een baan voor het leven wil niemand meer.
  Mijn opa deed het mijn pa deed het,  maar ik ben geen koetsier meer, maar deel stam cellen.
      Was een voorbeeld ik heb gewoon een restaurant in antwerpen.

 • martijn
  says:

  Loopt iedereen te slapen, het gehele verdien model binnen de uitzendbranche komt in de toekomst in gevaar.
  Wanneer de onslag versoepeling door een rechtskabinet wordt doorgevoerd dan kunnen bedrijven personeel snel ontslaan.
  Bovendien hebben alle Nederlandse bedrijven de taken van een W&S van de uitzendbranche overgenomen…wat is de toegevoegde waarde…

  • Frank
   says:

   Gaat USG vrijdag dan problemen openbaren? Ik verwacht van niet 😉 Maar weten Marc en jij meer dan de rest van de lezers hier?

   • Marc Drees
    says:

    Ik ga er absoluut niet vanuit dat USG problemen gaat melden. Het wordt juist een gezellig upbeat verhaaltje! En met de verder dalende werkloosheid kan het daarna slechts crescendo gaan met het aandeel. Amerika is nog altijd ver weg…

 • Jelle
  says:

  Dat is een koopadvies van ING. Is mijn naam ING? Marc, je moet echt proberen te lezen wat er staat.
  Ik sta 200% achter mijn argumenten. Je zal me alleen nooit horen beweren wat een aandeel van een bedrijf gaat doen. Aan je reacties te zien weet jij dat wel en dat is knap van je! Ik kan wel inschatten wat het bedrijf op termijn zal doen.
  Je bent duidelijk geen belegger maar een gokker. Dat is mij ondertussen wel duidelijk geworden.
  ‘In the short term the market is a voting machine, in the long term it is a weighting machine’   –   Benjamin Graham

 • Dick T.
  says:

  @Jelle:
  Zou je alsjeblieft willen kiezen voor vousvoyeren óf tutoyeren? Het is op deze manier schier onmogelijk om uw tone of voice te verteren.

 • Jelle
  says:

  Beste Marc
  Uw tone of voice zoals je het zo mooi kunt verwoorden is allesbehalve beleefd en zonder respect.
  Vanwaar komt die drang om je steeds te bewijzen? Hoe komt het dat je steeds mijn reacties probeert te verdraaien?
  In het boek (dat je zeker zult kopen en kunt gebruiken) zul je lezen wat het verschil is tussen een beleggger en een gokker. Op 6 maanden “gokken” wat de koers gaat doen van een aandeel is niet beleggen, maar gokken. Dan kunnen we beter samen eens naar het casino gaan.
  Ik zal je zelfs meer zeggen. In tegenstelling tot u weet ik niet wat de koers van USG people zal doen binnen 6 maanden.  Ik weet wel dat binnen 5 jaar de waarde van het bedrijf USG people hoger zal zijn als de dag van vandaag.
  Hou je 250 euro maar voor u en ga er eens lekker mee eten.
  Vriendelijke groeten

  • Marc Drees
   says:

   Als ik me niet vergis geeft ING een advies van EUR 17 binnen 12 maanden. Wat is dat dan? Of is dat ook nog een te korte termijn waarbij je je eigen ‘argumenten’ niet vertrouwd. Vijf jaar is veilig ver weg en daar valt helemaal niets over te zeggen. Maar ja, ik ben dan ook geen belegger…

 • Jelle
  says:

  Beste Marc,
  Eerst en vooral sta ik ervan te kijken hoe jij omgaat met de bezoekers van deze website. Zal ik ook even een boek zoeken over beleefd omgaan met andere mensen? Het zou je wel kunnen helpen aan je reactie(s) te zien.
  Gelieve mijn reactie nogmaals te lezen en je zult wel degelijk argumenten vinden. Je moet ze natuurlijk willen lezen. Probeer ondertussen ook eens te lezen wat er écht staat en leg mij geen woorden in de mond. Ik zeg nergens dat een cyclisch aandeel stijgt bij een tweede economische dip.
  Zo hilarisch is het niet dat ze het beter kunnen opvangen.. De situatie bij USG people is nu zo dat ze 30% extra omzet kunnen opvangen met het huidige personeelsbestand en middelen. Tijdens de vorige terugval van de economie stond USG veel “vetter”, nu hebben ze een betere gestroomlijnde structuur (= lees minder kosten = beter opvangen van een eventuele dip).
  Zo, deze post + de vorige post is voorlopig met voldoende inhoud. Nu verwacht ik van u ook een volwassen reactie met inhoud (en zonder andere mensen belachelijk te willen maken).
  Vriendelijke groeten

  • Marc Drees
   says:

   Als je de tone of voice niet aankan is dat jouw probleem. Ik heb een zeer lage tolerantiegrens voor stompzinnige reacties. De posting is natuurlijk gebaseerd op de intitiele stompzinnigheid van een sellside analist die wat passende macrocijfertjes bij elkaar graait en met een angstaanjagend advies komt. Als je om daarop met inhoud te reageren eerst een boek beleggen voor dummies moet lezen is dat de wereld op zijn kop.
   Vervolgens komt jouw stompzinnige reactie daar nog eens overheen. En put your money where your mouth is. Als over zes maanden USG een hogere waardering heeft dan nu betaal ik jou EUR 250. Als het omgekeerde het geval is krijg ik EUR 300 van jou. Jij bent tenslotte van mening dat ik niets van beleggen en aandelen snap dus dient er wel een bonus te zijn.

 • Jelle
  says:

  Beste Marc.
  In verband met het beleggen kan ik je alvast een goed beginnersboek aanraden: Beleggen voor dummies. Vervolgens zijn er nog andere boeken die ik je kan aanraden om de wereld van het beleggen te leren kennen. Natuurlijk moet je beginnen bij het begin.
  We kunnen van u niet verwachten dat je met kennis gaat spreken over beleggen (het bewijs hebben we kunnen lezen). Dat is zeker geen probleem, je bent een blogger. Ik verwacht van mijn bakker ook niet dat hij mijn tuin komt aanleggen. “Schoenmaker blijf bij je leest”.
  Ik zal je alvast een voorzet geven. De reden voor de dip bij USG people was de angst voor het breken van de convenanten + de plotse terugval, waardoor ze niet konden volgen met snijden in de kosten. Bij een eventuele terugval in de economie is dat beter op te vangen door de afslankingprocedure van de voorbije maanden.
  Beleggen en onderzekerheid gaan niet samen, maar dat zul je wel lezen in het boek dat ik je aangeraden heb..

  • Marc Drees
   says:

   Hahaha, we zullen het zien. Het feit dat je geen enkel inhoudelijk argument geeft om je mening te staven is natuurlijk een gigantisch zwaktebod. En hoe een prijs van een cyclisch aandeel kan stijgen bij een tweede economische dip is mij een raadsel. Oh nee, ze kunnen het beter opvangen… hilarisch.  Maar goed, ik ga maar snel dat boek eens lezen. Want dan kan ik pas iets zinnigs zeggen…

 • Frank
  says:

  @Robert; voor wat betreft Maandag had Marc groot gelijk. Voor wat betreft de antwoorden op mijn reacties in dit artikel vindt ik het niet meer dan slappe aftreksels. Kom op zeg ‘lees eens iets meer’. Dacht ie soms dat ik dat niet doe? Toch blijf ik benieuwd waarom je zomaar uit het niets een telefoontje pleegt naar een persoon als Albert Klene destijds. Dat nieuws was nog niet wereldkundig. En zo is er meer, daarvoor volg ik deze site lang genoeg. Dus aan lezen geen gebrek Marc.

  • Robert
   says:

   @Frank, Ik kan het vanuit jouw perspectief wel begrijpen.
   Maar als je RM ook al langer leest, dan moet je toch weten dat Marc altijd in de comments aangeeft het eerlijk en objectief te bekijken. Ik denk vaak genoeg ook van nou nou nou, moet dat nu zo, en misschien is het wel een beetje zo dat vaak de waarheid zijn waarheid is, maar dat is toch ook de charme van een blog?
   Het is is regelmatig confronterend, overheersend negatief en soms iets in de geest van accuzuur piesen, maar dat is toch hoe het werkt hier?
   Frank, misschien moet je met dat in gedachten de eer aan jezelf houden en wanneer het je zelf betreft in een artikel zoals deze (weet ik niet zeker, maar vermoed ik) en dan gewoon denken och laat die rare man maar zeuren 🙂
    
    

  • Marc Drees
   says:

   Wie de volgende is hangt geheel af van de onzin-, leugen- of stupiditeitsindex van een bericht of reactie. Hoge indexwaarde? Dan weet je wat je te wachten staat. Lage indexwaarde? Dan kan je er mogelijk mee wegkomen. Tenzij het komkommertijd is natuurlijk.

 • Marc Drees
  says:

  @Frank:
  Ga rustig door met ongefundeerde speculaties; ze blijven ongefundeerd. En lees eens iets meer, dan zal je ongetwijfeld zien dat USG niet de enige uitzender die kritisch wordt gevolgd op RecruitmentMatters. Trek je veel te lange USG-tenen in zou ik zeggen.

 • Frank
  says:

  Marc, wanneer ING het advies had afgegeven voor elke willekeurige andere uitzender was je er dan ook zo als de kippen bijgeweest om er een negatief artikeltje over te tikken? Kom zeg, laten we elkaar niet voor de gek houden.

  En voor wat betreft FEM; informeer er eens naar bij Wilbert. Ik neem aan dat je wel weet wie ik bedoel, ondanks dat je regelmatig slecht in namen bent.

  Dochterlief mag er dan wellicht niet meer werken (wist ik inderdaad niet; jammer IKKI vind ik wel aardig). Ze heeft blijkbaar nog wel de juiste contacten. En dat is dan weer handig voor een artikeltje of zomaar uit het niets een telefoontje naar Albert Klene destijds. Kom op zeg; laten we elkaar ook hier niet voor de gek houden.

 • Frank
  says:

  Marc waar komt toch die enorme neurotische drang vandaan om USG People af te zeiken? Verdient dochterlief er te weinig? Worden haar initiatieven te weinig gewaardeerd? Zitten er nog wat oude FEM gevoelens dwars? De inkt van bijvoorbeeld het ING advies is nog niet droog of er ligt al een artikeltje.

  Oké, soms snap ik wel dat er snel een artikeltje over USG klaar is. Dankzij dochterlief bereikt het nieuws jou soms eerder dan dat het wereldkundig bekend is. (denk aan het vertrek van Albert Klene)

  Maar vertel eens eerlijk? Waar komt die negativiteit vandaan? Is het zo moeilijk om iets positiefs over USG te melden?

  • Marc Drees
   says:

   @Frank:
   Als je domme insinuaties wenst te maken, check dan eerst even de feitelijke situatie. Zoals ondertussen bekend zou mogen zijn werkt mijn dochter al enige tijd niet meer voor USG. En wat reutel je in godsnaam over FEM?
   Verder begrijp ik dat je evenmin in staat bent een artikel te lezen, want het gaat niet over USG maar over ING Research. Probeer het nog maar een paar keer te lezen. En als je uitleg nodig hebt, dan vraag je het maar even…