Vacatures per regio: geen leven in de brouwerij

Vacaturemonitor Ook deze week is het netto resultaat een daling ten opzicht van de resultaten van vorige week. Maar de onderliggende resultaten geven een gemixed beeld. Want er is zelfs een regio (Zuid-Nederland) die een stijiging laat zien. Helaas laat de grootste regio (West-Nederland) en redelijk forse daling zien waardoor het overall effect negatief is.

Tegelijkertijs is er ook een positief nieuwsfeit te melden; Noord-Nederland steekt boven het resultaat van 2008 uit! Dat is toch wel uniek te noemen omdat in juli 2008 de voortekenen van de crisis al wel in de VS duidelijk zichtbaar waren maar in Nederland alles nog zonnig leek.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 26 – 28 (2008 – 2010) 

Vacatures per regio: week 26 – 28 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week zijn dit de resultaten:

  • Zuid: +0,1%
  • West: -0,3%
  • Oost: 0,0%
  • Noord: 0,0%

Met uitzoinderring van Noord-Nederland tonen de regio’s een duidelijk dalende trend gedurende de meetperiode van 2008 tot en met heden. Zuid-Nederland laat een zeer geleidelijke daling zien terwijl West- en Oost-Nederland een scherpe daling vertonen in 2010 vergeleken met 2009. Noord-Nederland trekt zich niet veel aan van economische tegenwind, zo lijkt het. Voor deze regio was 2009 zelfs een topjaar in vergelijking met 2008! Voor dit jaar levert de regio weliswaar in maar zit nog altijd boven het resultaat van 2008. Heel bijzonder. En een voorbeeld dat wat mij betreft door de andere regio’s mag worden gevolgd…

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

 

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Nou, voor West-Nederland ziet het er allemaal wel heel erg armoedig uit. Een forse duikeling in de afgelopen weken brengt de resultaten voor dezse regio op een nieuw dieptepunt. De andere regio’s houden glijkkig stand; Zuid-Nederland laat zelfs een kleine groei zien. Maar de resultaten van de zomer vna 2009 worden in ieder geval niet herhaald. En dat is verdomd jammer. Misschien dat we dan de dip van augustus 2009 gaan verbeteren?

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord