Manpower: groei zet door in 2e kwartaal

Logo en logotype Manpower Helaas is Wilbert Geijtenbeek met vakantie. En dat betekent dat ik verslag moet doen van de resultaten van diverse beursgenoteerde recruitment partijen. Met als eerste uitzender Manpower die vandaag voorbeurs met de resultaten van het tweede kwartaal kwam. En het zijn goede cijfers, want Manpower noteerde een omzetgroei van bijna 21% ten opzichte van het 2e kwartaal van 2009. Dat is een forse sprong vooruit ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar toen het bedrijf een omzetgroei van 12,5% rapporteerde.

Desondanks is Jeffrey Joerres (CEO Manpower) nog altijd voorzichtig, getuige de volgende uitspraak:

We are constantly monitoring the economic trends and their potential uncertainties; however, we have not felt any slowdown as we enter the third quarter.

Maar er zijn natuurlijk ook krachtige woorden:

Our investments in infrastructure, key initiatives, and an outstanding team were the prime accelerants to the strong performance in the second quarter. Germany, Sweden, U.K., U.S., Canada, Mexico, France and Italy all had extremely strong revenue growth throughout the quarter

Hierbij laat met name de VS een krankzinnig hoge omzetgroei zien; ruim 83%. Maar dat is niet de reden van de overall omzetgroei aangezien de omzet in de VS ruim minder dan 20% is van het totale omzetvolume van de uitzender.  De groei is een wereldwijd fenomeen hoewel Europa in dit percentagespel wel enigszins achterblijft. Maar dat mag de pret voor Manpower niet drukken. Als we kijken naar de omzetontwikkeling van het bedrijf op basis van een voortschrijdend gemiddeld jaarvolume dan ziet dat er zo uit:

Omzetontwikkeling Manpower op basis van voorstschrijdend jaarvolume (2005 = 100%)

Omzetontwikkeling Manpower op basis van voorstschrijdend jaarvolume (2005 = 100%)

Het is duidelijk dat Manpower de weg omhoog weer heeft gevonden, hoewel ze natuurlijk nog aardig wat schade heeft in te halen voordat ze de piek van Q4 2007 – Q3 2008 weer kan evenaren. Waarbij het de vraag is of dat op korte termijn gaat lukken gezien de haperende economie in zowel de VS als Europa. Maar dat zit allemaal in de toekomst besloten. Voorlopig is het feest bij Manpower.

Aanstaande vrijdag komt USG People met haar kwartaalcijfers. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze uitzender ook maar enigszins in de buurt gaat komen van Manpower als het om omzetgroei gaat. Het is beter om de resultaten van USG te vergelijken met de groei die Manpower in other EMEA boekte: 14,2%. Ik zou het al bijzonder knap vinden als USG People in de buurt van dit cijfer kan komen, maar dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk gezien de grote invloed van de Nederlandse markt op de USG cijfers. En Nederland is nou eenmaal een achterblijvertje tijdens economisch herstel dankzij onze service-economie. We gaan het zien…

Geef een antwoord