Vacaturesite deBanensite.nl in de etalage

image Via de site Bedrijfsbemiddeling.nl staat sinds 23 juni van dit jaar een arbeidscommunicatiebedrijf met vacaturesite te koop. Het niet met name genoemde bedrijf is gevestigd in Noord-Holland en houdt zich bezig met het beheer van een van de oudste vacaturebanken van Nederland. Tja, dan wordt het niet zo moeilijk om uit te zoeken om wie het gaat. Het bedrijf CDV Communicatie BV. in Heerhugowaard runt de vacaturesite deBanensite.nl; volgens eigen zeggen: één van de oudste vacaturebanken van Nederland. Ik durf er wel vanuit te gaan dat het inderdaad om deBanenSite gaat.

Voor de overname van alle aandelen van CDV Communications moet EUR 260.000 neergeteld worden. En dat terwijl volgens Bedrijfsbemiddeling.nl de omzet van het laatste boekjaar tussen de EUR 400.000 – EUR 500.000 is geweest met een positief resultaat. De reden waarom het bedrijf te koop wordt aangeboden: De huidige ondernemer heeft een leeftijd bereikt, waarbij men na moet denken over de continuïteit van de leiding.

En bij dat laatste argument schieten bij mij de wenkbrauwen omhoog. Want de huidige ondernemer heeft als bouwjaar 1954. En daarmee is hij 56 jaar; niet echt een leeftijd waarbij je al moet nadenken over de continuïteit van de leiding. Vreemd, heel vreemd.

Volgens Bedrijfsbemiddeling.nl is CDV Communications / deBanenSite.nl een aantrekkelijke overname:

  • Vaste afnemers, daarnaast is ieder bedrijf met personeel potentiële klant. Ruime mogelijkheden om bij aantrekkende economie de omzet zonder grote investeringen te verhogen.
  • Deze onderneming is bijzonder interessant voor een ondernemer of onderneming die strategisch voordeel heeft van koppeling van activiteiten.

Is deBanenSite.nl een aantrekkelijke overname?
Een korte verkenning maakt veel duidelijk. Allereerst is er natuurlijk de algemene constatering dat klassieke vacaturesites hun langste tijd wel hebben gehad. Zonder fundamentele investeringen in functionaliteit (social media) en technologie (mobile internet) zal een vacaturesite de weg van de krant inslaan.

Maar hoe staat het met deBanensite? Laten we eerst eens kort de site zelf bekijken.

image 

Dat is niet echt wat je eye candy zou willen noemen. En dan druk ik me nog zeer voorzichtig uit. De site ziet er inderdaad uit alsof het één van de oudste vacaturebanken van Nederland is. En daarmee doet het de werkzoeker zeker geen plezier. Maar eens kijken hoe een overzicht van vacatures er uitziet:

image 

Ocharme, hier schort wel het één en ander aan. Enige vorm van facet search ontbreekt nadrukkelijk, er is geen mogelijkheid alerts te ontvangen op basis van je zoekcriteria, sortering ontbreekt, ik kan niet zien hoeveel vacatures er zijn gevonden, etc.  Het lijkt er evenmin op dat ik via de site kan solliciteren; van alle vacatures die ik heb bekeken is er uitsluitend een e-mail adres van de adverterende werkgever aanwzezig. Tja…

En toen ik nog even keek hoeveel ik als werkgever voor een vacatureplaatsing op deze site moet betalen werd ik getroffen door dit kneuterige bericht:

 

image 

Jawel, de vacaturekruidenier is gesloten tot 9 augustus wegens vakantie! Natuurlijk…

En voor al dit fraais moet ik als werkgever ook nog eens EUR 295 per vacature neertellen voor een plaatsingsperiode van 1 maand. Daar wordt Nationale Vacaturebank nog jaloers van. Maar goed, kunnen we een inschatting maken van de omzet die deBanenSite.nl maakt? Laat ik banners, etc. eens vergeten en aannemen dat er gemiddeld zo’n EUR 200 per vacature wordt betaald voor een periode van 1 maand. Volgens de site zijn er gemiddeld 700 vacatures aanwezig op de site.

12 maanden * 700 vacatures * EUR 200 = EUR 1.680.000. Hmm… dan zijn er of veel minder vacatures aanwezig, of het gemiddelde bedrag per vacature is veel lager dan EUR 200… Of nog waarschijnlijker, een combinatie van beide factoren.

De Alexa rating van deBanenSite ligt boven de 200.000 en dat betekent een redelijk aantal bezoekers. Maar in vergelijking met andere kleine vacaturesite zoals StepStone.nl (120.000) en VKbanen (89.000) ligt deBanenSite weer ver achter.  Voor unieke functienamen scoort deBanenSite hoog op Google, voor veel voorkomende functienamen is de site niet op de eerste pagina te vinden.

Conclusie
deBanenSite.nl lijkt in vele opzichten inderdaad één van de oudste vacaturebanken van Nederland. En hoewel het ongetwijfeld een unique selling point kan worden genoemd is het bepaald geen voordeel voor de koper. Want de site is volstrekt gedateerd en mist zonder substantiele zowel de uitstraling als de functionaliteit om in de nabije toekomst te overleven. Het geringe aantal vacatures en de slechte vindbaarheid maken de site nog minder aantrekkelijk.

Voor EUR 260.000 is zonder probleem een aantrekkelijke, functioneel rijke vacaturesite te bouwen die goed scoort binnen zoekmachines. En dan blijft er nog meer dan voldoende geld over om voor commercieel personeel die aanzienlijk meer vacatures moeten kunnen binnenhalen. Waarbij de belangrijkste vraag overigens niet is beantwoord: wie zou in godsnaam met een vacaturesite willen starten in een zo late fase van de levenscyclus van diezelfde vacaturesites?

Achtergrond
deBanenSite is onderdeel van CDV Communications BV. Enig aandeelhouder is CSV Communications Holding BV waar Aad Peekel de enige aandeelhouder van is.

Geef een antwoord

2 Comments