Vacaturesite top 10: Een nieuwe start

baby Met ingang van deze week wordt de vacaturesite top 10 op basis van het bruto aantal vacatures opgemaakt. Tot dit moment ging ik uit van het netto aantal vacatures; oftewel het aantal unieke vacatures. Maar een vacature kan op meerdere plaatsen (lees: vacature- en wervingssites) worden gepubliceerd. En voor een zuivere top 10 is het dus beter om uit te gaan van dat bruto aantal. Dat geeft een eerlijk beeld van de verhoudingen tussen de sites.

Een vers begin is het overigens niet helemaal; voor de meeste sites heb ik al vergelijkingscijfers uit 2009. Binnenkort zal dat voor (vrijwel) alle sites gelden. Het is dus mogelijk om een beeld te geven van de ontwikkeling van de grote vacaturesites.


De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voortaan uit. Een grafiek voor de visueel ingestelde lezertjes en een tabel voor diegenen die gek zijn op de cijfers:
Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 27 – 29)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 27 – 29)

Misschien ten overvloede, Werk.nl werd in 2009 nog niet volledig gespiderd door JobFeed, dus het lagere percentage voor deze site in 2009 is niet realistisch. Monsterboard en Nationale Vacaturebank laten beiden een lichte daling zien ten opzichte van 2009; Vacaturekrant gaat duidelijk harder naar beneden. Daar staat tegenover dat DOVAjobs, Megajobs en JobTrack een stevige groei vertonen. Voor de andere sites moet ik nog even wachten voor ik ook hier de cijfers van 2010 kan laten zien; ik hoop vanaf volgende week alle cijfers te hebben.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Werk.nl blijft maar onrustig met wederom een forse daling van het marktaandeel. Ook Nationale Vacaturebank en Monsterboard laten een daling zien maar bij deze site is het allemaal wat minder extreem.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

7 Comments
 • Hilke Maatman
  says:

  Heb het heft in 2008 zelf in handen genomen en toen de eerste website gelanceerd. Kijkergetallen per vacature en de online sollicitaties staan er per vacature vermeld! Dus bij mij wel meetbaar en duidelijk inzichtelijk en eerlijk! Ga heel Nederland door met regionale websites volgens dit concept! Verder kan je hier niet alleen vacatures vinden maar ook opleidingen, stages, vakantiewerk, ZZP, Freelance! En ben ook nog eens heel voordelig, werk samen met kranten en de radio en veel instanties! Super concept! Alle sites te vinden via http://www.vacaturebank-regionaal.nl

  • robert
   says:

   @Hilke, nou nou poeh poeh, prachtig gedaan hoor :):) Zelden zo’n stukje vakwerk tegen gekomen in online land… Denk dat vele partijen jou als benchmark kunnen gebruiken.. 
   De vraag is alleen, in welk perspectief……………………..

 • Pepino van Tol
  says:

  Harde vacatureplaatsingen zijn interessant, maar zonder traffic en gemiddeld aantal sollicitaties per vacature waardeloos. Zijn deze getallen via objectieve kanalen te achterhalen? Dus niet van de jobboards zelf, want die jokken er standaard een factor 10 bij.

  • Marc Drees
   says:

   Een beperkt aantal sites (Monsterboard, Nationale Vacaturebank) rapporteren traffic cijfers, maar er is geen vacaturesite die het aantal sollicitaties per vacature rapporteert.
    
   De reden hiervoor is begrijpelijk, maar vacaturesites doen hun uiterste best andere argumenten te geven. Zoals het groeiend aantal vacatures waarbij werkzoekers direct worden doorgestuurd naar de site van de betreffende werkgever (eigen wervingssite of applicant tracking systeem waar de werkzoeker kan solliciteren), of het argument dat een werkzoeker die een vacature bij een vacaturesite heeft gezien ook zelf naar de site van de werkgever kan gaan of zelfs via een ander kanaal contact kan zoeken.
    
   Allemaal waar maar nog altijd geen reden om de sollicitatiecijfers niet te openbaren. Uiteindelijk zal die transparantie er wel komen, maar kan nog wel een tijdje duren.

   • Pepino van Tol
    says:

    Vraag me af of ze dat ooit gaan doen, vooral omdat het aantal reacties op vacatures die buiten vakgebieden, sales & marketing en hr liggen dramatisch laag zijn. Volgens mij zijn vacaturesites in hun huidige vorm en met de huidige tarieven ten dode opgeschreven.

    • Marc Drees
     says:

     Ook vacaturesites zijn bij stilstand ten dode opgeschreven. Maar de grotere vacaturesites realiseren zich dat ook terdege. Of hun pogingen om relevant te blijven door mee te veranderen de (door hen) gewenste effecten hebben moet natuurlijk afgewacht worden. Ik ben minder hoopvol dan de gemiddelde eigenaar van een vacaturesite.
      
     Desondanks zal de markt de vacaturesites uiteindelijk dwingen om transparanter te zijn over hun performance. En er is er altijd eentje die de rangen doorbreekt om dit te doen waarmee een nieuwe norm wordt gezet. Wie dat zal zijn en hoelang dat gaat duren weet ik helaas niet. Maar gebeuren zal het. Mogelijk dat een partij als LinkedIn hier een voorbeeldfunctie in zou kunnen vervullen, ik ga dat ook meteen eens checken.