ICT – Far Away?

ICT Recruitment, en dan vooral voor Technische vacatures, werkt vaak net even anders. Reden hiervoor is dat ontwikkelingen binnen de ICT snel gaan waardoor er continu updates, aanpassingen, migraties etc worden doorgevoerd. Het gevolg is dat binnen elk bedrijf de ICT steeds complexer wordt, en de schaarste daarom alleen maar toeneemt. Zo kreeg ik gisteren de vacature Datawarehouse Developer binnen. Nu is deze positie al niet heel makkelijk in te vullen, lastiger wordt het als er ook nog een pakket specialisatie aan vast hangt, zoals in dit geval Oracle. Dit leverde een aardige communicatie op……

De organisatie, die opereert in een B2C markt, wil deze vacature belonen tegen bruto EUR 3000,- per maand. Nauwelijks haalbaar. Juist in DWH en in Oracle is al schaarste en  personen die de vacature zouden kunnen invullen, werken vooral als Freelancer of bij innovatieve Business to Business partijen. Als Recruiter hier dan blind mee aan de slag gaan, zeker in het reactieve stuk (posting etc) is dan bij voorbaat een kansloze missie. Een Freelancer dan? De vacaturehouder gaf hier het volgende antwoord op:

Belangrijk om te weten is dat we onlangs ons DataWareHouse volledig ge-insourced hebben. Kortom helemaal van scratch af aan zelf ontwikkeld en gebouwd.  Dit bespaart ons behoorlijk wat geld per jaar en geeft het bedrijf een scala aan nieuwe rapportage mogelijkheden, maar maakt het aan board halen van DataWareHouse development kennis een absolute noodzaak.

Momenteel ligt deze kennis volledig bij 1 persoon. Met de huidige business kritische rapportages die hier reeds op draaien en de grootse goedgekeurde plannen en om het DataWareHouse aanzienlijk verder uit te breiden, is het wegvallen van deze persoon om welke reden dan ook een serieus risico voor de continuïteit van de business. Zsm willen wij hier dus een permanente aanstelling bij.

Een vaste aanstelling dus, iets wat je tegenwoordig meer ziet bij ICT gevoelige organisaties. Vanwege complexiteit is er meestal sprake van een lange inwerkperiode met vooral bedrijfskritische informatie. Tijdelijke contracten is dan geen optie, los van het feit dat dit erg duur is. Een kandidaat als deze is in NL nauwelijks te vinden. Zeker niet voor dit bedrag. Zelfs de EU wordt al ingewikkeld. Dan de wereldwijde arbeidsmarkt. Oracle Datawarehouse is te searchen.

EUR 3000 zorgt ervoor dat een kennismigrant onder de 30 jaar moet zijn. Anders krijgt deze geen vergunning. Deze is dan beperkt ervaren.  Boven de 30 ligt de lat op minimaal EUR 3900 b.mnd. Dat zou de search mogelijkheden enorm vergroten. Dit verzoek heb ik neergelegd bij de HRM-er van desbetreffende organisatie. De vacaturehouder heeft dit eveneens gemotiveerd.

Technische ICT functies laten zich lastig vervullen door gangbare Recruitment methodieken. Simpelweg omdat het aanbod te laag is en de vraag te groot. Internationaal Recruitment biedt dan altijd soelaas. Liefst dan wel opstarten met intentie om ook buiten de EU aan te nemen. Dit begint al bij het vaststellen van het juiste salaris. Dit vooral, om teleurstellingen achteraf te voorkomen….

Geef een antwoord

3 Comments
  • Arno Bouwens
    says:

    Zeker omdat ze al een ervaren Data Warehouse developer hebben idd een kans om een onervaren starter aan te trekken en te laten opleiden. Maarja, een paar oracle cursussen en inwerk tijd verder kan het maandsalaris wel onder de 3K liggen maar zijn de ‘investeringen’ aanzienlijk hoger. En wil de organisatie een bureau inschakelen voor een starter?

  • Roeland
    says:

    Marc, zeer herkenbaar verhaal. Als Corporate IT Recruiter, gebonden aan een CAO, heb ik hier ook mee te maken. Nog moeilijker is het als iedere medewerker de Nederlandse taal machtig moet zijn. Internationaal recruiten is dan helaas geen optie. Wij kiezen nu vooral voor het zelf opleiden. Duurt langer, maar in de toekomst hebben en houden we hopelijk de juiste expertise.