Vacaturesite top 10: Kunstmatige groei

Vacaturemonitor Dit is de tweede week waarop de vacaturesite top 10 op basis van het bruto aantal vacatures wordt opgemaakt. Hiermee wordt een zuiver beeld gegeven van de onderlinge krachtsverhoudingen tussen de grootste vacaturesites in Nederland.

Over de afgelopen drie weken is het totaal aantal vacatures gestegen van 134.000 vacatures naar 148.000. Deze zeer forse stijging wordt met name veroorzaakt door een inhaalactie van JobFeed in de vorige week als gevolg van een extreem laag aantal gespiderde vacatures drie weken geleden. Over twee weken is deze tijdelijke hobbel uit de resultaten verdwenen en hebben we weer een normaal beeld.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voortaan uit. Een grafiek voor de visueel ingestelde lezertjes en een tabel voor diegenen die gek zijn op de cijfers:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 28 – 30)  

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 28 – 30)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: –0,3%
  • Nationale Vacaturebank: 0,0%
  • Monsterboard: –0,9%
  • DOVAjobs: +0,5%
  • JobTrack: 0,0%
  • Megajobs: +0,1%
  • Careerbuilder: +1,1%
  • Randstad: +0,3%
  • Jobnews: +0,2%

Verder drukt Tempo-Team met haar terugkeer golden oldie Vacaturekrant uit de top 10. Een droevig moment.

Monsterboard laat als enige een forse daling zien, vrijwel alle andere sites groeien of stabiliseren deze week. Ten opzichte van vorig jaar laten alleen Nationale Vacaturebank en Monsterboard een lager resultaat zien, alle andere sites staan er qua martkaandeel beter voor. Misschien ten overvloede, Werk.nl werd in 2009 nog niet volledig gespiderd door JobFeed, dus het lagere percentage voor deze site in 2009 is niet realistisch.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken 

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nou, Monsterboard en Werk.nl dalen door terwijl Nationale Vacaturebank het deze keer wel droog houdt. Als Werk.nl niet oppast wordt ze straks nog ingehaald door de grootste commerciele vacaturebank van dit moment. Een interessant gegeven…

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord