De TelePad. De Pad voor wakker Nederland!

aaiPet winnaarDe postbode had er moeite mee, vanmorgen. Ik stond me nog te scheren toen een hels kabaal mij uit m’n ochtendrust haalde. De brievenbus leek wel te zwichten onder het gewicht. Zo’n krant gaf vroeger nog mee, maar dit…

Ik kan nog net op tijd de aangesnelde hond bespringen, waarmee ik voorkom dat hij er vandoor gaat met wat de postbode heeft bezorgd. Het is me tenslotte vaker overkomen dat de postbode vakkundig een krant bezorgde terwijl de hond aan de andere kant van de brievenbus hijgend aan het wachten was, het van de deurmat haalt en zeiknat kwijlt, net als mijn pantoffels elke ochtend.

Ach, hij bedoelt het goed. De hond óók, overigens.

Nadat ik -nog in mijn ochtendjas- aan de koffie zit begint het ochtendritueel. De lamp hoeft niet meer aan ’s ochtends. Licht genoeg nu. De kachel kan ik er niet eens mee aanmaken, ook morgen niet. Dat was vroeger wel anders. Ach, dan gebruik ik de grote, overbodig geworden keukentafel wel. Omdat ik traditioneel ben ingesteld heb ik het geluid aangezet: Nu hoor ik wederom bij elke aanraking een knisperend geluid.

Ik was een campagne begonnen en ben erg benieuwd naar de eerste resultaten. Op bepaalde trefwoorden komt een linkje naar boven die leidt naar een kort filmpje. Vroeger waren letters zwart en statisch, tegenwoordig dansen de letters in allerlei formaten en kleuren voorbij, ondersteund door beelden en geluid. Dat blijft beter hangen. Rekruterend Nederland heeft van alles verzonnen. De ene na de andere innovatie word ingezet ter ondersteuning van de werving. En selectie, want de eerste contacten verlopen gewoon via dit medium. Je kunt niets aanklikken of er wordt een mogelijke baan onder je hightech-neus geschoven.

De telefoon gaat. De sollicitant belt met het verhaal dat hij in de file staat. Ik buig me weer voorover en zie al snel dat hij zich nog bevindt op zijn woonadres. Niks file, in bed nog! De ingebouwde camera met GPS waarmee live gesprekken mogelijk zijn gemaakt verraadde hem. Vergeten uit te zetten misschien? Ik laat ‘m via een zogenaamde deef-add, een soort advertentie-feed in omgekeerde vorm, weten dat-ie niet meer hoeft te komen en dan raak ik het ding weer aan. Een knisperend, bekend geluid klinkt weer door mijn woonkamer. Wéér gaat mijn telefoon.

Of ik het maatschappelijke nieuws al gehoord heb? “Nee?” Hoe ik het heb kunnen missen? “Geen idee wat?” Er blijkt zich een ramp te hebben voltrokken binnen werkend Nederland. De database van het UWV is gehacked en alle geregistreerden hebben een dubbele uitkering gekregen waarna de gegevens gewist zijn! “Niets van vernomen nee.” Maatschappelijk nieuws had ik niet geactiveerd. Dat ontvang ik via Twitter 2.0 als ik de laptop aanzet.

Of ik dan het economisch nieuws heb gehoord? (Lezen is immers zo 2009 nu..) Maandag heeft eenieder blij verrast door zich te transformeren van een arbeidsbemiddelaar naar een kopieermachinefabrikant. Kopiëren kunnen ze immers als geen ander! Toch zijn ze direct failliet gegaan. Ik bedenk me dat ik ook iets te kopiëren heb waarna ik mijn apparaat omdraai en met de voorkant op een A-4’tje leg. Klik! Scan gemaakt en opgeslagen! Via een kabeltje verbinden met de iPrint en het document is overal uit te printen! Kopiëren is zo 2009…

Ik duik daarna opnieuw in mijn nieuw verworven ochtendritueel terwijl de hond mijn slippers vakkundig vernielt. Ik merk dan dat ik dat nieuws had gemist omdat ik er simpelweg niet om had gevraagd. De eerste keer gebruik bestond immers uit aangeven wat ik wilde zien. En dat gold dus ook voor alle andere gebruikers. Ik bedenk me vervolgens dat latent werkzoekenden dus minder goed bereikt worden. Dat was vroeger wel anders! De nieuwe aaipet is zo individueel te gebruiken dat het voor recruitment z’n waarde weer verliest. Toch jammer. Ik ga ‘m maar als krant gebruiken. Ik roep de hond en gooi het ding weg. Blaffend rent-ie achter de rondvliegende conductors en chips aan. Kan ik ondertussen mijn pantoffels droogföhnen en gaan rondbellen. Lekker 2009!

Dit gastblog is geschreven door Ruben Albers, 34 jaar, voormalig recruiter, bezig met de opstart van ReXperience (RPO en W&S) en startend "hobbyblogger" met recruitingruben.wordpress.com

Geef een antwoord