Video-CV: volstrekt overbodige profiteur

Logotype Video-CVIn de Telegraaf van 10 juli stond een artikel over Video-CV. Jawel, het zoveelste bedrijf dat ‘iets’ met video en recruitment doet. Waarom? Geen idee, maar misschien wel omdat het kan, en omdat de directeur van Vide-CV denkt er heel veel geld mee te verdienen. Alleen wordt me in dat artikel toch een bak onzin verteld. Zo zou een video-CV de panacee zijn voor allerlei vooroordelen die bij de werkgever bestaan:

De video-cv geeft een complete eerste indruk. Vooroordelen, bijvoorbeeld over leeftijd en culturele achtergrond, vervagen.” Hogendorp knikt: „Hetzelfde geldt voor mensen met een handicap. Dat is ook waarom het UWV moeilijk  bemiddelbare kandidaten naar ons stuurt. Langdurig werkzoekenden overleven dankzij de video-cv eindelijk de  eerste ronde.

Natuurlijk, langdurig werkzoekenden hebben allemaal een handicap. Maar afgezien van deze onhandige combinatie is de uitspraak van de directeur van Video-CV (Roy Hogendorp) natuurlijk volstrekte onzin.

De homepage
Zo ziet de homepage van Video-CV er uit:

Video-CV | Homepage

Hopelijk heeft het bedrijf meer verstand van video, want een zwarte site C2C is wel heel apart. Om het vriendelijk te zeggen. Samen met de foto van het bedrijfspand lijkt dit eerder een site van een crematorium dan van een online recruitment partij. Maar smaken verschillen…

Ronkende onzin
De site bevat de nodige ronkende teksten:

Na het bouwen en verkondigen van de toegevoegde waarde is er op alle fronten sinds eind 2008 een gestage groei ingezet en is de naam Video-CV een begrip geworden in de arbeidsmarkt

Dat moet dan een heel andere arbeidsmarkt zijn, want tot vandaag had ik nog nooit van Video-CV gehoord… En die gestage groei voor een consumenten site vertaalt zich in ieder geval niet in een prettige Alexa ranking. Want met een Alexa ranking van 8.377.322 was ik ongetwijfeld de eerste bezoeker. Om 12:00 uur…

De visie van Video-CV is echter van een ronkende onzin die het de moeite waard maakt om integraal te plaatsen:

De toekomst op het gebied van vinden van personeel zal er geheel anders uitzien, nu de doorbraak van beelden via het Internet en mobiele communicatie een feit is. Tevens zullen schaarste op het gebied van personeel en de toename van flexibilisering op het gebied van werving en selectie, ons dwingen om anders te denken en te handelen. Video-CV komt in belangrijke mate tegemoet aan deze veranderingen door beelden/mobiele communicatie en internet te combineren en toe te passen in de arbeidsbemiddeling.

Is het niet fantastisch? Arbeidsbemiddeling gaat fundementeel veranderen dankzij video & Internet. Natuurlijk. Net als autorijden, en boodschappen doen. Alles kan via video en Internet. Welke daicot verzint dit?

Maar het toppunt van knulligheid is wel deze uitspraak:

Video-CV heeft een innovatief karakter. Door vernieuwing, innovatie en ontwikkelingen, verhogen wij continue onze kwaliteit.

Tante Betje is er niets bij. Wel een video-CV aan een werkzoeker aansmeren, maar geen geld over om een tekstschrijver dit soort onzin te laten corrigeren? Niet geheel waarachtig…

Wat mag dat kosten zo’n video-CV?
Daar heb ik op de site dus geen enkele vermelding over kunnen vinden. Dit is het enige:

Video-CV | Pakketten

En als je op Meer informatie klikt opent mijn e-mail client zich… Serieus!

In het artikel in de Telegraaf staat echter wel iets over de prijs:

Een video-cv maken kost E 500. Dat is een hoop geld, maar ook een investering in jezelf.

Een investering in jezelf? Hoe dan? En hoe kan een video van 2 minuten nou EUR 500 kosten? Wat een waanzinnige profiteur is Video-CV. Waarbij ik me afvraag of die EUR 500 voor het Video-CV basispakket of het Video-CV plus pakket moet worden neergeteld. En wat zou toch het verschil tussen beide zijn?

Conclusie
Video-CV hoort zonder enige twijdel in het rijtje met andere zinloze online video initiatieven binnen recruitment thuis (FindWorkInEurope, Videoboard, &zoekmachine.nl, etc.). En daarmee is Video-CV  in een enkele reis op weg richting de Deathpool. Waar ze ook thuishoort. Dit is volstrekt overbodige onzin die ook nog eens maximaal probeert te profiteren van werkzoekenden.

Achtergrond
Video-CV is een handelsnaam van CAT Beheer BV, met als enig aandeelhouder/bestuurder Willem Robertus Hogendorp. Die overigens als Roy Hogendorp op LinkedIn staat. Zonder video…

Geef een reactie

26 Comments
 • Wiro
  says:

  @Henk Smit, ik denk dat beeld de toekomst gaat worden in het bemiddelen van werkzoekenden naar werk! Wat ik inderdaad niet begrijp is dat gemeenten niet massaal dit instrument inkopen? Zullen de ambtenaren bang zijn dat ze met snelle uitstroom zelf hun baantje zullen verliezen? 😉 
   
  Het nieuwe solliciteren zal langzaam in Nederland moeten doordringen ( Nieuwe generatie )! Er zitten meer voordelen dan nadelen aan het versturen van een eigen presentatie. Discriminatie? Dat gebeurt nu ook! CV’s met een buitenlandse achternaam worden al vaak op stapel B gelegd. Wajong ( mensen met een beperking ) worden ook gediscrimineerd! Met beeld kunnen zei dmv emotie en overtuiging werkzoekenden laten zien dat ze graag willen. Belangrijk in de presentatie is alleen, hoe zet je zo’n persoon neer voor de camera! Begeleiding is hierbij erg belangrijk. Kijk naar het werk.nl! Dit is echt een site die totaal de plank mis slaat voor werkzoekenden en werkgevers. Als werkgever voer ik een vacature in voor ICT en ik krijg er een bakker uit! 
   
  Bij registreren kijkt het systeem naar een loonheffingsnummer, er is totaal niet nagedacht over bedrijven of stichtingen die nog geen loonheffingsnummer hebben. Met andere woorden, heb ik geen loonheffingsnummer, kan ik als bedrijf of stichting niet registreren, terwijl ik wel vacatures heb! Drama dus!!!
   

  Normal
  0

  21

  false
  false
  false

  NL
  JA
  X-NONE

  /* Style Definitions */
  table.MsoNormalTable
  {mso-style-name:Standaardtabel;
  mso-tstyle-rowband-size:0;
  mso-tstyle-colband-size:0;
  mso-style-noshow:yes;
  mso-style-priority:99;
  mso-style-parent:””;
  mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
  mso-para-margin:0cm;
  mso-para-margin-bottom:.0001pt;
  mso-pagination:widow-orphan;
  font-size:12.0pt;
  font-family:Cambria;
  mso-ascii-font-family:Cambria;
  mso-ascii-theme-font:minor-latin;
  mso-hansi-font-family:Cambria;
  mso-hansi-theme-font:minor-latin;}


  Het wordt tijd voor een platform waar de lijnen korter worden naar werkgevers en werkzoekenden! Een platform waar vraag en aanbod elkaar makkelijker kunnen vinden. Waarbij er meer is gevisualiseerd en je echt solliciteert omdat je die baan wilt hebben en niet solliciteert om te solliciteren. Hier moeten werkgevers veel te veel tijd insteken. Werkgevers besteden dagelijks erg veel tijd aan het selecteren van kandidaten. Sollicitatiegesprekken online!!! dit bespaart de werkzoekenden en werkgever veel tijd.
   
  Recruiters besparen veel tijd op intakes! Een profesionele recruiter wilt iedere kandidaat zien!!
   
  Meedenkende werkcoach
   
  Wiro 

 • Henk Smith
  says:

  Marc Drees 5 augustus 2010 vraagt om onderzoek en cijfers die verifieerbaar zijn. 
   

  Iin het artikel van de Telegraaf 30 juni 2012 worden toch cijfers genoemd: Circa 70% van de bijstandgerechtigden van wie we een video hebben laten maken, heeft een baan gevonden.” Het is niet Roy Hoogendorp die deze cijfers noemt, maar Joop Koch, arbeidsbemiddelaar en accountmanager bij de gemeente Nieuwegein. Wat ik dan weer niet begrijp is dat de gemeente Nieuwegein niet verder gaat met deze dienst. En dan zijn er nog Melahat Polat  gemeente Diemen: Van de eerste 17 videofilmpjes die we hebben laten maken, hebben er 10 meteen een baan gevonden? Anja van den Einden van ROC Midden Nederland. Welke resultaten boekte zij met de filmde pitches om stageplekken te kunnen regelen voor de leerlingen van het Business and Administration College? Eind 2013 heb ik Roy Hoogendorn zelf gevraagd naar cijfers: de afgelopen 5 jaren ruim 7000 video-cv´s voor werkzoekenden gemaakt. Resultaten zijn: 83% Wajong kandidaten binnen 3 maanden een baan aangeboden. 71% van bijstandgerechtigden (‘ de moeilijk bemiddelbare doelgroep’ komen met het instrument video-cv aan tafel bij werkgevers, waarvan 82% uitstroomt naar regulier werk met een arbeidsovereenkomst van minimaal 6 maanden. 
  Een volledige WWB-uikering bedraagt €14.774,- .Als iemand full time aan het werk gaat wordt dit bedrag aan uitkeringslasten bespaard. Als iemand part time aan het werk gaat bestaat de uitgespaarde uitkeringslast uit de volledige WWB-uitkering min het part time salaris[1].
   
   
  Ik lees over project ROC@Work dat in 2014 gebruik maakte van video-cv. Op pag. 17: studenten die zich voorstellen (video-cv) en laat weten naar wat voor stage hij/zij op zoek is. Zo wordt ervoor gezorgd dat de film informatief en persoonlijk is. Vervolgens zijn bedrijven geïdentificeerd die binnen het segment mogelijke stageplaatsen zouden kunnen bieden. Een belmiddag heeft geresulteerd in 20 vrije stageplaatsen. 
   
  Een tegengeluid: Recruiters ervaren video cv’s als minder eerlijk dan papieren cv’s. Sollicitanten denken verschillend over de eerlijkheid en de baangerelateerdheid van dit nieuwe selectie-instrument. Persoonlijkheid, cognitieve capaciteiten en etniciteit spelen daarbij een rol. Dit stelt psychologe Annemarie Hiemstra in haar proefschrift ‘Fairness van selectie op basis van papieren en video cv’s’, dat zij op vrijdag 25 januari 2013 verdedigt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

  [1]Tussenrapportage WWB compensatiemiddelen Zeist. Ontv. Griffie 11-07-2013 – 13TI.0076. 9 juli 2013

   
   

 • Raymond Diemer - www.atmonday.nl
  says:

  Met een groot aantal stellingen en beweringen ben ik het eens. Jammer dat er nu een negatief sentiment overheerst over het profileren van je cv met video. Mijn mening is dat juist voor een aantal doelgroepen een toevoeging van een videopresentatie je je kans om uitgenodigd te worden vergroot. http://www.atmonday.nl is een gratis database voor werkzoekenden die hun cv met video kunnen plaatsen. Kijk maar eens naar de vele serieuze, “eerlijke” presentaties van kandidaten. Deze dragen direct bij aan een goede eerste indruk.

 • Angela
  says:

  Ga niet in zee met video-cv! Je betaalt €500,- voor een video die je vervolgens naar een werkgever stuurt. Maar die zit helemaal niet te wachten om een filmpje van jou te zien. Een werkgever wil dat je voldoet aan de functie-eisen en gaat je dan pas uitnodigen voor een gesprek. Dit bedrijf maakt gewoon misbruik van mensen die langdurig werkloos en/of gehandicapt zijn. 

  • Jeroen
   says:

   @Angela moest jij betalen dan? ik ben zelf visueel gehandicapt waarom spreken jullie altijd voor jullie zelf en kijken jullie nooit eens naar een ander?
   Ik ben blij dat ik weer serieus wordt genomen want werkgevers zien blindheid of slechtziendheid als een beperking terwijl ik gewoon goed functioneer.

   En werkgevers lezen geen brieven, mailtjes of cvs meer.. ik spreek uit ervaring.
   Kijk eerst eens naar jezelf Angela voordat je mensen zoals mij beschuldigd.

   Ik snap trouwens dit hele verhaal niet wat hier allemaal staat?.

   Volgens mij heeft hier eentje een vrouwelijke geslacht nodig want er staat duidelijk iets op knappen bij die schrijver.
   Zeker zijn idee gejat?

   Ik ben zelf werkloos geweest en via het UWV mocht ik een Video-CV maken en die 500 euro is dus niet voor de werkzoekende hoefde zelf niks te betalen het enige wat je moet hebben is motivatie dat je echt wilt gaan werken i.p.v leven op een uitkering.

   En ik vermoed dat vele die hier reageren allemaal van een uitkeringkje leven.
   Als jullie slim nadenken of het UWV nu gemiddeld 1400 euro betaald per werkloze of 500euro voor een kandidaat die binnen een korte tijd aan een baan helpt is dit veel goedkoper voor het UWV en stimuleert ook weer de werkloze zodat ze weer gezien worden.

   Ik werd vriendelijk behandeld door het personeel en ze stellen je helemaal op je gemak, en dat had ik echt nodig.

   Heb laatst nog op de site gekeken van video-cv en het ziet er totaal niet zo donker uit als hier in het artikel staat beschreven.
   (Misschien oude site?) zou kunnen natuurlijk.

   Ook zijn er voorbeeld filmpjes te zien van kandidaten. 
   Ik ben blij dat ik weer gezien werd door mijn beperking want dit is nou eenmaal het feit dat werkgevers geen mensen aannemen met beperkingen en daar kan ik kwaad om worden.

   Ik vond dat ik dit even gezegd moest hebben en mensen die nog werkloos zijn vraag aan het uwv of je ook een filmpje mag maken want bij mij heeft het in ieder geval geholpen!

    

 • P.Vink
  says:

  Wat een vreselijk zwartgallig ongenuanceerd commentaar…… In tijden van nieuwe media en nieuwe vormen van communicatie is er mijns inziens niets mis met het zoeken van nieuwe vormen van presentatie die wellicht onderscheidend kunnen zijn reeds bestaande vormen. Ik zit zelf niet in de HR business maar kan me best goed voorstellen dat het prettig is om iets meer te weten over een sollicitant dan alleen een geschreven CV. Gewoon als eerste indruk. Of een bedrag van € 500,- voor een professionele video dan teveel is? Daar kan ik wél iets over zeggen omdat video mijn vak is. En dat valt wel mee denk ik omdat het maken (opnemen en monteren, zorgen dat het geluid in orde is en dat iemand er zich serieus mee kan presenteren) minimaal een dag werk in beslag neemt en dat een dergelijk bedrag daar heel gangbaar voor is. Zou een vergoeding van € 20,- voor een journalist voor een artikeltje van 200 woorden ook voldoende zijn om van te leven? Er zijn genoeg mensen die 180 aanslagen per minuut genereren…………

 • Tatiana Del Rio
  says:

  Als je alles zo goed weet scheetje waarom begin je dan zelf niet een onderneming Marc.

  Lieve schat niet iedereen is een genie , of vindingrijk in het bedenken van goede ideeenen mensen zijn net schapen als nadoen.

  Dikke kus Tat . Del Rio

 • jolanda
  says:

  hmmm Daniel en Kees van Velzen. Posten beiden op hetzelfde moment een reaktie met nagenoeg dezelfde inhoud. Zou me niks verbazen als de reakties van hetzelfde IP adres afkomstig zijn.

 • Kees van Velsen
  says:

  MARC DREES,

  WAT BEN JIJ EEN AKELIG VENTJE OM IEDEREEN AF TE ZEIKEN !!! 

   HEB JE VROEGER TE WEINIG AANDACHT GEHAD ???

  HEB DE ANDERE ARTIKELEN OOK BEKEKEN,OP SOMMIGE ARGUMENTEN MOET IK JE WEL GELIJK GEVEN MAAR OVER DIT ARTIKEL VINDT IK HET ONTERECHT EN NIET GEPAST!

  JE ZOU EENS IN DE KEUKEN MOETEN KIJKEN VAN DIT BEDRIJF, WELLICHT KRIJG JE DAN EEN HELE ANDERE INDRUK.

  HET INSTRUMENT HEEFT MIJ WEER AAN EEN BAAN GEHOLPEN EN WELLICHT HEEL VEEL ANDERE OOK.

 • Rob van Elburg
  says:

  Video integratie vond al plaats eind jaren ’90 in projecten als Newcruitment. Alles heette toen “new” dus dat ook.  Bedoeling was om tot een vacature site + te komen, met dus video, maar ook toepassingen die je nu o.a. bij PAPI ziet. Gesprekken met SHL & pilots met the Vision Web etc. Na de doorbraak van Nationale Vacaturebank & Monsterboard, en de gigantische investeringen van Randstad (newmonday etc) was “iedereen” op zoek naar iets nieuws..

  Tot nu toe is eigenlijk alles op dat gebied mislukt. Later nam Social Media & 2.0 het stokje van innovatie over. Leuk om te zien dat er nu weer dergelijke initiatieven ontstaan. Ben benieuwd.

 • Dirk Goossens
  says:

  @Roy: wij hebben korte tijd contact gehad over de ‘achterkant’  van video-cv.
  Mijn indruk is je een sympathieke man bent, met kwaliteiten op het gebied van activering van medewerkers. Ik ben ervan overtuigd dat je vaker dan eens werklozen uit het ‘ granieten bestand’  van het UWV de juiste zet hebt gegeven richting een nieuwe baan.
   
  Wat ik echter niet begrijp is dat je geen voorbeelden publiceert van de video-cv’s die je maakt.
   
  Waarom is dat?

 • Rob
  says:

  Dag Marc,
  Ik had niet verwacht dat u zo zou reageren op het product Video-CV. Ook jammer dat u er de toegevoegde waarde niet van in ziet.
  Zelf was ik in eerste instantie ook niet bijzonder onder de indruk van video-cv’s tot dat ik met mijn onderzoek begon (ja, voor Video-CV) naar de effectiviteit van het product. Hieruit blijkt dat moeilijk bemiddelbare werklozen (langer dan 1 of 2 jaar werkloos, buitenlandse achternamen, gat in het cv, “te oud”, wajong etc.) uiteindelijk toch aan een baan komen. Hier komt ook bij kijken dat iedereen die ik tot nu toe heb gesproken (oud kandidaten van video-cv) nu wel reacties krijgen op hun sollicitaties en meer dan 70% alweer een baan heeft binnen 1 jaar tijd, en ja, dit dankzij het Video-CV.
  Het heeft niet alleen voordelen voor de werkzoekende maar ook werkgevers. Zo blijkt onder andere dat werkgevers het fijn vinden om te zien wie er achter het papieren cv zit. Want wat zegt een papieren cv nou over een werkzoekende afgezien van de opleidingen, cursussen en werkervaring? Hoe is diegene als persoon?
  Ik kan u hier verder wel alle verdere voordelen opsommen, maar denk er zelf maar eens over na. Video-CV’s zijn helemaal zo gek nog niet.
  Met de website ben ik het helemaal met u eens, daar wordt aan gewerkt. Ik zal u als “web-design en usability expert” wel even mailen als de nieuwe site klaar is.
   

  • Marc Drees
   says:

   Ik lees ‘onderzoek’? Dan denk ik: cijfers die verifieerbaar zijn. Als dat inderdaad het geval is en bovenstaande statements kunnen worden onderbouwd met harde data dan zal ik de eerste zijn om mijn ongelijk te bekennen.
    
   Tot dat moment blijven video CV’s een volstrekt nutteloze toevoeging aan het (online) recruitment instrumentariou.

 • Ronald van der Wiel
  says:

  Hoi Marc,

  Het feit dat jij er niks van begrijpt en heel veel moeite steekt in dit artikel zegt al genoeg!

  Jij moet als geen ander weten dat een eerste indruk belangrijk is in een sollicitatieprocedure!

  Joep van t’Hek vertelde vroeger, het maakt niet uit hoe ze je noemen als ze je maar noemen.

  Ondertussen heb ik de opnames achter de rug bij video-cv en ben ik zeer tevreden over de resultaten.
  Ze bemiddelen je ook naar werk en dat scheelt weer in het zoeken naar een baan, zo sprak ik een dame die dezelfde dag op de set aanwezig was. Zij heeft dankzij video-cv een nieuwe baan!

  Wat mij opvalt is dat er wel veel partijen zijn die afbreuk geven op het sollicitatieproces door een slecht video-cv te produceren.

  De partijen die eerder zijn genoemd heb ik ook naar gekeken, op die manier zou ik me niet willen presenteren!

  Tot zover!

  • Arno de Vries
   says:

   @Dirk, ik heb de site bekeken, interessant. Dat zijn gestandaardiseerde interviews waarbij de sollicitant gefilmd wordt, en later beoordeeld. De sollicitant moet daarvoor naar een lokatie komen als ik het goed begrijp. Weet je ook of er ervaring is met *live* video chat?

   • Dirk Goossens
    says:

    De ervaring is er, vooral op het gebied van coaching. Veel gescheer, weinig wol.

    Het is ook niet geschikt voor iedereen.

    Onze ervaringen met e-coaching wijzen uit dat het bij uitstek een ‘ praktisch’  middel is. Het gedijt bij niet al te hoge verwachtingen in combinatie met aandacht en zorg.

    De interactieve videocomponent blijkt hierbij niet nodig.

 • Mark
  says:

  “Hetzelfde geldt voor mensen met een handicap. Dat is ook waarom het UWV moeilijk  bemiddelbare kandidaten naar ons stuurt. Langdurig werkzoekenden overleven dankzij de video-cv eindelijk de  eerste ronde.”

  Het lijkt erop dat er volop wordt geprofiteerd van één of ander subsidiekanaaltje vanuit het UWV. Of zie ik dat nu verkeerd?

   • Mark
    says:

    Als ik de site nu wat verder bekijk, lijkt dit er wel op:
    Ook kunnen bedrijven zich aanmelden om een videopresentatie van kandidaten te bekijken via de database van Video-CV. De hebben een beveiligde site.  De videopresentatie wordt betaald door het UWV. ”

    Ook identieke sites zoals videosoll.nl en drego.nl geven aan een samenwerking te hebben met het UWV Werkbedrijf, waar het UWV de kosten draagt. Dat je maar even weet waar je belastingcenten naar toe gaan.

 • Arno de Vries
  says:

  Vraagt zich af of video chat veel gebruikt wordt in recruitmentland. Dat vind ik nou wél een zinvolle toepassing. Niet meer zo’n eind rijden voor die eerste minuut dat beide partijen het toch al gezien hebben. Iemand ervaring mee?