Werkloosheid in de VS: Welke cijfers kloppen? Deel 2

flag_usa In mijn opsomming van de verschillende arbeidsmarkt watchers in de VS ben ik onvolledig geweest, want tot mijn schande heb ik Monster (de MEI), Department of Labor (DOL) en mijn persoonlijke favoriet, Shadow Government Statistics vergeten. Net als The Conference Board, maar daar ga ik ook niets mee doen. Genoeg is genoeg.

Hiermee kom ik in totaal tot zeven bronnen die eerder vanuit een eigen perspectief een inzicht proberen te geven in de (ontwikkeling van de) Amerikaanse arbeidsmarkt. En volgens mij is het net als met doktoren, teveel handen aan het bed maken de patient in het algemeen zieker, niet beter.

Monster Employment Index (MEI)
Met haar Monster Employement Index (MEI) doet Monster tenslotte al vele jaren manmoedige pogingen om geloofwaardig te worden gevonden als thermometer van de arbeidsmarkt. Wat een volstrekt heilloos dient te zijn aangezien de MEI ook in de VS vooral een thermometer is van de uitzendmarkt en zeker niet van de arbeidsmarkt als geheel.

Maar goed, de MEI hoort er natuurlijk ook bij. En vandaag kwam Monster met haar MEI cijfertjes over de maand juli in de VS. Tijd om ook daar nog even tijd aan te besteden om het beeld ‘compleet’ te maken. Waarna ik nagelbijtend ga wachten op de resultaten van het Bureau of Labor Statistics.

De titel van het MEI rapport over juli doet de harten sneller slaan: July Monster Employment Index Grows 21% Year-Over-Year, Sixth Consecutive Month of Positive Annual Growth. Dat klinkt goed! Groei! Maar… de spindoctors van Monster zijn met deze titel gekomen. Want in de kleinere lettertjes blijkt er voor de maand juli een daling te zijn geweest.

Geen probleem, want dat verklaren diezelfde spindoctors als volgt weg:

Index drops 3 points (2 percent) in July from June as online job availability eases with a decrease in summer hiring activity

Jawel, die verdomde zomer toch. Hoewel?

Education and public administration see large growth in online job demand following relatively tempered springtime hiring

Tja, tegen zoveel tegenstrijdigheid in 1 artikel kan ik niet op. Maar ik heb de MEI in ieder geval genoemd.

Department of Labor (DOL)
Verder is er natuurlijk ook nog het Department of Labor (DOL) die wekelijks de cijfers van het aantal initiele doorlopende uitkeringsaanvragen rapporteert. De cijfers van de DOL zijn alleen van toepassing op de werkloze werkzoekenden die recht hebben op een uitkering; dit is slechts een relatief klein deel van het totale volume aan werklozen.

En de cijfers van de afgelopen week zijn wederom zeer:

In the week ending July 31, the advance figure for seasonally adjusted initial claims was 479,000, an increase of 19,000 from the previous week’s revised figure of 460,000.

Met andere woorden, bijna een half miljoen Amerikaanse werknemers hebben vorige week een eerste keer een werkloosheidsuitkering aangevraagd. En dan te bedenken dat al vele maanden dat wekelijkse getal niet beneden de 450.000 is gedaald…

Shadow Government Statistics (SGS)
Mijn favoriet site, zoals gezegd. Een econoom die de cijfers van de Amerikaanse overheid van een kritische analyse voortziet. En daarmee een aanzienlijk minder rozig beeld van de Amerikaanse arbeidsmarkt schetst. Volgens deze site is de werkelijke werkloosheid in Amerika zelfs hoger dan die in Spanje. En die staat volgens Eurostat op exact 20% over juni 2010…

Nawoord
Met deze aanvulling van cijfersites rondom de Amerikaanse arbeidsmarkt ben ik vrijwel volledig; zoals gezegd met uitzondering van The Conference Board. Er moet altijd wat te wensen blijven. Tezamen met de eerder beschreven bronnen is hiermee een overcompleet en verwarrend beeld van de ontwikkeling van de Amerikaanse arbeidsmarkt te maken. Als ook nog allerlei commentatoren daar hun eigen spin aangeven is er slechts 1 ding duidelijk: vrijwel niemand begrijpt het meer!

Geef een antwoord

2 Comments