De beste vacaturesite van 2010, introductie

Eind november 2009 werd in de verkiezing website van het jaar voor het derde achtereenvolgende jaar Bijbanen.nl gekozen als beste website in de categorie Carrière. Het onderzoek om tot deze keuze te komen werd gedaan door MetrixLab. Deze partij verzuimde echter de onderzoekscriteria of gedetailleerde onderzoeksresultaten te publiceren. Deze tekortkomingen, in combinatie met de merkwaardige shortlist en de ‘opvallende’ winnaar plaatsen de nodige vraagtekens bij deze verkiezing.

Kritiek hebben is echter makkelijk, een alternatief bieden een stuk waardevoller. Daarom heb ik verleden jaar al aangekondigd om met een eigen beauty contest te komen. En nu is het dan zover. RecruitmentMatters gaat in de komende maanden een aantal vacaturesites zeer uitgebreid evalueren.

Nu heb ik als titel van deze blog posting de term beste vacaturesite van 2010 gebruikt. En er zal ongetwijfeld een winnaar aangewezen kunnen worden. Maar stel nou dat ook die vacaturesite nog onder een bepaald niveau scoort? Is er dan reden tot enig feestgedruis? Niet in mijn optiek. Daarom hou ik voorlopig nog de mogelijkheid open om er een razzie voor vacaturesites van te maken. Dat houdt de spanning er ook een beetje in.

Het vervolg
Maar wat gaat er in de komende maanden gebeuren? Een aantal zaken. Allereerst zal ik in een volgende blog posting een lijst met sites bekend maken die aan een uitgebreid onderzoek onderworpen gaan worden. Vanzelfsprekend zal ik hierbij de criteria op basis waarvan deze lijst tot stand is gekomen uitgebreid beschrijven. Als er op basis van inhoudelijke reacties gegronde redenen zijn om de omvang en/of de samenstelling van de lijst te wijzigen dan gebeurt dat natuurlijk.

Na definitieve vaststelling van de lijst van te onderzoeken sites gaat het echte onderzoek beginnen. Hierbij wordt iedere site op twee manieren beoordeelt:

 1. Op basis van het perspectief van de werkzoeker
 2. Op basis van een kwantitatieve analyse van het primaire proces

Afhankelijk van de omvang van het onderzoeksresultaat wordt een site in 1 of 2 artikelen beschreven. Voorlopig ga ik uit van 1 artikel per site omdat de kwantitatieve analyse slechts uit een aantal cijfertjes zal bestaan. En dat neemt tenslotte niet al teveel plaats in. Maar mogelijk nopen de ervaringen van het persona tot een wat uitgebreider relaas, en dat kan zomaar tot meerdere artikelen leiden. We zullen het zien.

Het perspectief van de werkzoeker
Dit is een serieuze variant op de kritische werkzoeker. Een persona in combinatie met een aantal opdrachten vormen de vertrekpunten van dit deel van het onderzoek. Op deze manier kan een redelijk objectieve vergelijking worden gemaakt van de praktische bruikbaarheid van de te onderzoeken vacaturesites.

In een apart artikel wordt nader ingegaan op de persona en de te verrichten opdrachten. Ook hier wordt natuurlijk weer feedback van de lezers gevraagd.

De kwantitatieve analyse van het primaire proces
Het primaire proces van een vacaturesite is wederom vanuit het perspectief van de werkzoeker; oftewel het proces vanaf het zoeken naar passende vacatures tot en met het ontvangen van een reactie op een online sollicitatie. Maar in dit geval wordt op basis van een aantal vragenlijsten een kwantitatieve beoordeling gemaakt van de verschillende stappen binnen dat het primaire proces. Wat per processtap tot een score leidt en, mutatis mutandis, tot een totaalscore van de vacaturesite.

Ook over dit deel van het onderzoek zal vooraf in een apart artikel nader worden ingegaan op de precieze werkwijze en vooral hoe de score tot stand komt.. Hierbij wordt overigens gebruik gemaakt van vragenlijsten die ten behoeve van RecruitmentLab zijn ontwikkeld. De meer nieuwsgierige lezertjes kunnen via RecruitmentLab bijvoorbeeld de vragenlijst E-mail responses doorlopen om een beeld te krijgen van de mate van detail van de vragenlijsten en hoe de score wordt bepaald.

Het eindresultaat
De beoordeling van de site vanuit het perspectief van de bezoeker en op basis van de kwantitatieve analyse zorgt voor een overall eindresultaat. Waarbij het relatieve gewicht van de beide onderzoeksmethoden mij nog niet geheel duidelijk is. Maar dat zal zich gedurende het onderzoekstraject wel aan mij openbaren…

In een afsluitend artikel zal de kwaliteit van de verschillende sites nog eenmaal kort de revue passeren alvorens de uiteindelijke winnaar/verliezer bekend wordt gemaakt. Met een nog te bepalen prijs als tastbaar bewijs.

Hopelijk kan met een dergelijke, grondige aanpak de onzin van de website van het jaar verkiezing naar de prullenbak worden verwezen. Waar het natuurlijk al vele jaren thuishoort; althans voor de categorie Carrière.

Disclaimer: Auteur is eigenaar van RecruitmentLab

Geef een reactie

22 Comments
 • Frank van Deursen
  says:

  Een goed idee om een onafhankelijk oordeel te geven over de verschillende recruitment sites. Sta open om onze werkenbijricoh site eens onder de loep te laten nemen, zeker door kritische vakidioten (positief bedoeld)!
  Op voorhand, ik weet dat de site nog lang niet optimaal is, momenteel ook bezig om deze weer verder te optimaliseren en klaar te maken voor de toekomst, dus alle kritiek, opmerkingen zijn meegenomen om direct te verwerken in het project.
  Verwachting is 2011 dat we gereed zijn en online kunnen.

  PS naast kritiek is natuurlijk positieve feedback ook welkom 🙂

 • Enrico Ouwehand
  says:

  Nou Marc, als je als een fel konijntje reageert op iemand die zoals achteraf blijkt terecht 3 woordjes wijdt aan het logo dat niet werkt, dan is een excuus misschien wel op zijn plaats. Maar goed, een mooi initiatief dat hopelijk een motiverende werking heeft voor de branche. Onze huidige website komt niet in aanmerking voor de longlist, hooguit voor een paar terechte sneren dus don’t bother. Maaarrr…in het vroege najaar staat onze nieuwe website. Wees dan welkom, benieuwd naar je mening! Dit is misschien wel een beetje een bijdehante reaktie van een relatieve nieuwkomer die tot nog toe niet te betrappen is geweest op zelfs maar de geringste bijdrage aan de ontwikkeling van onze branche en die ronduit achteraan loopt als het gaat op e-recruitment. “Wat zoekt die gast ueberhaupt op RM?” zou je terecht kunnen denken. Maar zo af en toe (niet te vaak natuurlijk) een reaktie van een ambachtelijke speler moet kunnen, toch? Ik wens je sowieso veel succes met de verkiezing!
  PS Pas na 4 pogingen kreeg ik deze reaktie er uit, had weer met dat logootje te maken…

 • Michel Rijnders
  says:

  @Marc: je deeplinkt het plaatje van websitevanhetjaar.nl Dat zorgt voor die inlogmelding. Je moet het plaatje gewoon zelf uploaden / hosten. Dat voorkomt ook dat je bandbreedte steelt van andere sites 😉

  • Marc Drees
   says:

   Nou, het maakt niets uit; ook de link naar de prijzenpagina van websitevanhetjaar.nl geeft dezelfde situatie. En de URL van het plaatje is weg. Er is gewoon iets met die site aan de hand…

   • Michel Rijnders
    says:

    Er is zeker wat met die site aan de hand 🙂 Maar de url van het plaatje is niet weg. Je probeert het plaatje in te laden van http://www.websitevanhetjaar.nl/images/logo_woty.jpg en daardoor komt die melding. Dat gebeurt nog steeds, dus ik weet niet welke url je weggehaald hebt? Haal het plaatje eens helemaal weg uit het artikel; hij wordt zonder in te loggen toch niet vertoond 🙂

    • Marc Drees
     says:

     Ik snap hier echt geen reet van en heb nu zowel de afbeelding als de link in de tekst maar weggehaald. Want om volstrekt onduidelijke redenen krijg ik de inlog pas te zien als ik op de link of het plaatje klikte. Maar iedere andere bezoeker kreeg het meteen als ze naar RecruitmentMatters gingen. De wegen van Internet zijn ondoorgrondelijk?

  • Dirk Goossens
   says:

   @Vincent: mijn loebje ziet al wel wat zaken die de meester zullen opvallen:

   Je vacatures maken geen visueel onderscheid tussen inhoud en algemene gegevens.

   Het opsommen van alle regio’s waar de vacature openstaat is misschien wat veel van het goede.

   De optie om te solliciteren zonder account is geweldig! Jammer alleen dat je vervolgens een account moet aanmaken.

   Misschien kun je ook wat doen aan de volgende zin in je, verder zeer openhartige, privacystatement:

   Als u zich specifiek zorgen maakt over de verwerking van bepaalde persoonsgegevens dan raden wij u aan deze informatie niet via het Internet te versturen.

   Ik betwijfel of je de cv-database onder je huidige privacystatement mag doorverkopen in een whitelabelconstructie.

   Tot zover.

   • Vincent
    says:

    @Drik

    Aller eerst bedankt voor de tips!
    – Wellicht een oplossing om de algemene gegevens te plaatsen in een lichtgrijs blok? Hoewel ik denk dat het dan ten koste gaat van de overzichtelijkheid. Suggesties?
    – Het opsommen van de regio’s is ook niet al te fraai maar hebben we gedaan voor SEO.
    – Het verplicht solliciteren met account hebben we gedaan zodat we de conversies kunnen meten. We zijn een jong bedrijf en willen graag weten hoe het er voor staat.
    – Is het gek dat we adviseren om bepaalde informatie niet te vermelden indien het gaat om zeer gevoelige informatie?
    – Omtrent de white label constructie, dat staat in de kinderschoenen! We nog druk aan het uitzoeken hoe we dat kunnen opzetten. Het idee is namelijk om samen te werken met meerdere sites. Het hoe en wat is nog lang niet duidelijk, maar dat is beter dan dat iedere vacaturebank zijn eigen eilandje vormt!
    Nog meer tips zijn van harte welkom…..

  • Marc Drees
   says:

   Als je zinloze opmerkingen wil maken, wees dan tenminste zo slim om van een IP adres te mailen die je herkomst niet verraadt. Anders heeft het opgeven van een fake e-mail adres ook zo weinig zin…

   • Website lezer
    says:

    Beste Marc,
    Jammer dat je op deze manier reageert.  Jij bent de persoon die ons zijn mening geeft over oa recruitmentsites waar met regelmaat dingen niet werken of niet kloppen (mooi dat je dit doet)
    Nu er op je eigen site iets niet werkt en hierover wordt aangesproken begin je over een fake e-mail adres (zeur@drees.nl) en een IP adres. Je kunt ook zeggen dat de reactie terecht is en dat het vervelend is om eerst twee maal een popup weg te moeten klikken voordat je een interessant artikel kunt lezen! Lekker belangrijk of het een fout is van websitevanhetjaar.nl! Jij hebt dit geschreven.

    • Marc Drees
     says:

     Het plaatje deed absoluut bizar, maar niet via mijn browser. En drie woorden als reactie leggen dat niet uit. Als er een duidelijk probleem wordt omschreven doe ik daar vanzelfsprekend direct iets aan, zolang het binnen mijn eigen mogelijkheden ligt om dat te doen.
      
     Bedenk dat drie woorden in combinatie met een fake e-mail adres geen aanspreken is op een probleem. In ieder geval niet in de ogen van deze ontvanger.