Vacaturesite top 10: Nationale Vacaturebank op 1

Vacaturemonitor Ook deze week is er nog niet al teveel chocola te maken van de cijfers van onze grootste vacaturesites. Dit wordt overigens vooral veroorzaakt door Werk.nl die weer eens een aanpassing heeft gedaan waardoor JobFeed niet in staat was alle vacatures correct te spideren. Gezien het volume aan vacatures op Werk.nl heeft dat een forse impact op de totaalresultaten.

Maar desondanks is er wel een unieke situatie te melden; Nationale Vacaturebank heeft de nummer 1 positie van Werk.nl overgenomen. En dat is sinds de volledige spidering van Werk.nl niet meer voorgekomen. Overigens is over de afgelopen drie weken is het totaal aantal nieuwe vacatures gelijk gebleven op een totaal van 148.000.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voortaan uit. Een grafiek voor de visueel ingestelde lezertjes en een tabel voor diegenen die gek zijn op de cijfers:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 29 – 31)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 29 – 31)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: –1,2%
  • Nationale Vacaturebank: –0,1%
  • Monsterboard: +0,1%
  • DOVAjobs: –1,3%
  • JobTrack: –0,4%
  • Megajobs: +0,6%
  • Careerbuilder: +0,1%
  • Randstad: –0,6%
  • Jobnews: –0,2%
  • Tempo-Team: –0,6%

Dankzij de scherpe daling van Werk.nl is er een unicum te melden: Nationale Vacaturebank heeft de eerste plaats in de top 10 te pakken. En dat ondanks een kleine daling van Nationale Vacaturebank zelf! Verder laten DOVAjobs, Randstad en Tempo-Team laten redelijk grote dalingen  zien. De overige sites tonen een gevarieerd beeld van kleine plusjes tot kleine minnetjes; met als uitschieter Megajobs die toch wel een relatief grote plus laat aantekenen.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

De daling van Werk.nl is hier indrukwekkend in beeld gebracht; waarbij Nationale Vacaturebank voor het eerst sinds de volledige spidering van Werk.nl een licht voordeel heeft. De vraag is natuurlijk of een commerciele site een dergelijk voordeel kan vasthouden ten opzichte vaan een gratis overheidssite als Werk.nl. Het lijkt me onwaarschijnlijk, maar de toekomst zal het uitwijzen.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord