Monsterboard vs. Nationale Vacaturebank: 2e kwartaal 2010

Inderdaad, dit artikel is ruim aan de late kant. En dat ligt niet aan deze twee vacaturesites; ik was vergeten de resultaten van Monsterboard over april van dit jaar te verzamelen. Maar dankzij laatstgenoemde site heb ik alle cijfers gelukkig alsnog op een rij. En kan ik een vergelijking maken over het tweede kwartaal van de twee grootste commerciele vacaturesites van ons kleine landje.

De trend van het eerste kwartaal van dit jaar zet zich onverminderd door in het 2e kwartaal: Monsterboard verliest op vrijwel alle aspecten terrein ten opzichte van Nationale Vacaturebank. Die bij een voortzetting van die trend zich aan het eind van het jaar wel eens op alle aspecten de grootste van Nederland zou mogen noemen. Maar zover zijn we natuurlijk nog lang niet…

Het 2e kwartaal
De cijfers over het tweede kwartaal van 2010 zien er als volgt uit:

Monsterboard versus Nationale Vacaturebank: 2e kwartaal 2010

De kolom 2009 toont het verschil tussen beide vacaturesites in het 2e kwartaal van 2009. Voordat ik inga op de resultaten, eerst een intermezzo om het cijfer van Monsterboard in het rode vak te verduidelijken.

Intermezzo
Tot en met eind 2009 gaf Monsterboard het aantal bekeken vacatures als een kengetal in haar cijfers weer. Maar sinds januari van dit jaar gebeurt dat niet meer. Afijn, ik ben bijzonder aardig geweest door de historische ratio tussen het aantal zoekopdrachten en het aantal bekeken vacatures aan te nemen en dit in bovenstaand staatje in het rode vak te plaatsen. Maar het is niet uitgesloten dat het aantal bekeken vacatures in werkelijkheid dus (flink) lager is uitgevallen. Die historische ratio is overigens gebaseerd op de 12 maanden van 2009. In deze periode heeft Monsterboard maandelijks zowel het aantal zoekopdrachten als het aantal bekeken vacatures gerapporteerd.

Voor meer achtergrond, zie Monsterboard vs. Nationale Vacaturebank: 1e kwartaal 2010.

De cijfers
Dan nu de cijfers van de twee giganten. En net als in het eerste kwartaal is ook in dit kwartaal Monsterboard vrijwel uitsluitend bezig geweest met inleveren:

  • Het verschil in het aantal bezoeken is gegroeid van 7% tot 18% in het voordeel van Nationale Vacaturebank; een toename met een factor 2,5 in een tijdsbestek van 1 kwartaal.
  • Ook het verschil ten aanzien van het aantal bezochte pagina’s is gegroeid; van 41% tot 50% in het voordeel van Nationale Vacaturebank
  • Maar dan het aantal bekeken vacatures. Hier was Monsterboard altijd de onbetwiste leider. Tot het afgelopen kwartaal, waarin Nationale Vacaturebank een achterstand van 8% heeft omgezet in een voorsprong van 5%! Een novum dus. Overigens moet hierbij worden aangetekend dat het aantal bekeken vacatures van Monsterboard natuurlijk op basis van een historische ratio is bepaald (zie Intermezzo). Die ratio was echter redelijk stabiel en daarmee in voldoende mate betrouwbaar.
  • Alleen ten aanzien van het aantal nieuwe accounts heeft Monsterboard winst geboekt. Hier was de achterstand op Nationale Vacaturebank vorig kwartaal nog 8%, nu heeft Monsterboard een voorsprong van 6%.
  • Traditioneel is Monsterboard veel sterker dan Nationale Vacaturebank in het volume aan nieuwe CV’s. Maar in het afgelopen kwartaal is dat verschil gigantisch teruggelopen; van 96% naar 55%; bijna een halvering.

Met andere woorden, Nationale Vacaturebank verkleint op vrijwel alle onderdelen haar achterstand of vergroot haar voorsprong. Waarbij ik direct moet aantekenen dat dit per cijfermatig onderdeel is. Want als ik kijk naar het percentage CV’s dat per bezoek wordt achtergelaten dan is Monsterboard nog altijd aanzienlijk effectiever dan Nationale Vacaturebank.

Conclusie
Monsterboard verliest ook in het 2e kwartaal van 2010 duidelijk terrein op Nationale Vacaturebank. En dat moet de site toch langzamerhand steeds grotere zorgen baren. Op een aantal terreinen is Nationale Vacaturebank al geruime tijd marktleider (aantal vacatures, aantal bezoeken, aantal bezochte pagina’s). Maar als de huidige ontwikkelingen zich zo doorzetten dan zou het met niets verbazen als over niet al te lange tijd Nationale Vacaturebank op alle terreinen de grootste is.

Geef een antwoord