De beste vacaturesite van 2010, de kandidaten

goblet_gold_new In reacties op mijn aankondiging van de RecruitmentMatters zoektocht naar de beste vacaturesite van 2010 bleek dat de term vacaturesite een slecht gedefinieerd begrip is. Zelf gebruik ik deze term alleen voor sites waar (vrijwel) uitsluitend vacatures van derden worden getoond waarbij (direct of indirect) is betaald voor het plaatsen van die vacatures. Met indirect bedoel ik eventuele pay for performance modellen.

Ik heb het dus over vacaturesites zoals Nationale Vacaturebank, Monsterboard., etc. En niet over sites van intermediairs (uitzenders, werving & selectiebureaus) of van werkgevers (wervingssites). En al helemaal niet over vertical search engines die vacatures van andere sites kopieren.

De selectie
Goed, het gaat dus om de vacaturesites in engere zin. Dat is duidelijk. Maar daarvan zijn er natuurlijk ook nog honderden, zelfs in ons kleine landje. En omdat ik de sites aan een zeer grondig onderzoek ga onderwerpen heb ik meer selectiecriteria nodig om tot een hanteerbaar aantal sites te komen. Of misschien heb ik maar 1 aanvullend selecticritium nodig: omvang van de site.

Rustig, rustig, ik weet het. Er zijn heel veel manieren om de omvang van een site vast te stellen. Het kan op het aantal vacatures, het aantal bezoekers, de spontane naamsbekendheid en ongetwijfeld op nog veel meer manieren. Maar ik heb gekozen voor de meest simpele variant: het aantal vacatures. Waarbij ik me heb verlaten op mijn trouwe meetapparaat JobFeed.

Zo kom ik tot de volgende voorlopige lijst aan vacaturesites (op alfabetische volgorde):

 1. Careerbuilder
 2. Intermediair
 3. ITjobboard
 4. Jobnews
 5. Megajobs
 6. Monsterboard
 7. Nationale Vacaturebank
 8. NUwerk
 9. StepStone
 10. Vacaturekrant

Te kort? Nou, niet echt. Maar ik wil er nog wel twee sites aan toevoegen. Allereerst Bijbanen.nl, de site die al drie jaar lang de merkwaardige winnaar is van de beste website in de categorie Carrière. Het lijkt me tenslotte zinvol om te zien of deze site zich staande weet te houden in een serieus onderzoek. En dan is er natuurlijk Werk.nl, de vacaturesite van UWV WERKbedrijf. Weliswaar gratis, maar het zou de site geen recht doen als zij buiten dit onderzoek werd gelaten.

Deze uitbreidingen leveren dus de volgende lijst op (wederom, op alfabetische volgorde):

 1. Bijbanen
 2. Careerbuilder
 3. Intermediair
 4. ITjobboard
 5. Jobnews
 6. Megajobs
 7. Monsterboard
 8. Nationale Vacaturebank
 9. NUwerk
 10. StepStone
 11. Vacaturekrant
 12. Werk.nl

Twaalf vacaturesites die ik in de komende maanden van voor naar achter ga uitbenen. Vanuit het perspectief van de werkzoeker natuurlijk en op basis van een kwantitatieve analyse van het zoek- en sollicitatieproces.

Het vervolg
In een volgend artikel leg ik uit hoe ik te werk zal gaan vanuit het perspectief van de werkzoeker. Hierbij leg ik het te gebruiken persona in detail uit en beschrijf ik de opdrachten die het vertrekpunt zijn van dit deel van het onderzoek. Aansluitend, in tweede artikel, beschrijf ik vervolgens het kwantitatieve deel van het onderzoek. En vervolgens ga ik mezelf urenlang opsluiten…

Reageren
Maar ik ben in eerste instantie natuurlijk benieuwd of er opmerkingen zijn bij de lijst van kandidaten of de selectiecriteria. Dus laat je stem horen als je suggesties hebt of het niet eens bent met bovenstaande lijst. Wie weet verander ik dan nog wel van gedachte…

Geef een antwoord

29 Comments
 • Anneke Kersten
  says:

  Geachte heer, mevrouw, Graag ben ik de sites werkinjeugdzorg.nl, werkinwelzijn.nl en werkinkinderopvang.nl Nicheplayers die het heel goed doen in deze branches.
  Kunt u hierover contact met mij opnemen?

  Anneke Kersten
  FCB Projectleider wervingscampagnes
  06 14 38 47 90

 • Sophie Janssen
  says:

  Ik vind het een goed idee en hopelijk krijgt het een nuttige uitkomst, maar ik zou het op de volgende manier testen:
  Ga voor jezelf na wat voor ’n baan je zoekt en probeer die te vinden op die sites en kijk dan ook naar hoe en welke zoekresultaten eruit komen:
  relevantie, aantal, duidelijkheid, actief (soms staan er vacature van een jaar terug bij), omschrijving, overzichtelijk en meer van dit soort criteria. Want daar gaat het natuurlijk ook om.
  Als een site niet fijn werkt, ga ik niet meer terug!
   

 • Vincent I Jobselectie.nl
  says:

  Dag Marc,

  Helemaal duidelijk!

  Graag zou ik Jobselectie.nl ook willen aanmelden aangezien ik denk te voldoen aan de door jouw gestelde criteria.
  We noteren momenteel 1425 online vacatures en zullen binnen nu en 2 weken de 2000 vacatures passeren.

  We zijn een jonge partij en groeien hard, ook in de vakantieperiode!
  Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groet,
  Vincent

  • Marc Drees
   says:

   De opzet van het onderzoek staat nog niet in graniet gebeitelt, dus ik sta zeker open voor subtiele input. Als het tenminste geen van de genoemde vacaturesites exclusief voordeel biedt…

 • Vincent I Jobselectie.nl
  says:

  Dag Marc,

  Ik heb toch een aantal kanttekeningen bij deze verkiezing.
  1: Waarom zou een uitzender niet mee mogen doen?
  Op Nationalevacaturebank en Monsterboard staan toch ook bijna alleen maar vacatures van uitzenders en intermediairs?
  2: Waarom neem je uitsluitend betalende websites op?
  Vanuit de werkzoekenden gezien is dat totaal niet relevant. Een werkzoekenden wil een nieuwe baan en zal bij zijn selectie echt niet vooraf gaan onderzoeken of de vacatures betaald of gratis geplaatst zijn alvorens zijn sollicitatie in te dienen.

  3: Wat is je doel van deze verkiezing?
  Een objectief  of subjectief oordeel van de beste vacaturesite 2o1o? Mocht het subjectief zijn dan is het wel zo eerlijk om achter de titel te vermelden volgens recruitmentmatters of volgens Marc Drees.
  Mocht het een objectieve verkiezing worden dan is het wellicht een optie om over bepaalde punten te stemmen.
  Bij de verkiezingen van voorgaande jaren kon er namelijk gestemd worden. Wel zo eerlijk toch?
  Ik hoor graag van je!

  Met vriendelijke groet,
  Vincent

  • Marc Drees
   says:

   Er is geen sprake van dat uitzenders niet mogen meedoen. Het gaat er mij om dat ik met deze beauty contest probeer appelen met appelen te vergelijken. En het proces van een site van een uitzender verschilt van dat van een vacaturesite.
    
   Het punt van vacturesites die tegen betaling vacatures plaatsen was vooral bedoeld om een onderscheid te maken met sites van intermediairs. Niet om gratis vacaturesites uit te sluiten. Dit is ook de reden waarom ik Werk.nl heb toegevoegd. Ik ben er volstrekt van overtuigd dat werkzoekers het Siberisch laat over er voor een vacatureplaatsing  al dan niet is betaald
    
   Het doel van de verkiezing heb ik hopelijk al in het eerste artikel duidelijk beschreven. En als ik me niet vergis wordt alles op RecruitmentMatters geplaatst, onder mijn naam. Dus…

 • Simone
  says:

  Waarom kijk je bij het doen van een onderzoek naar de beste vacaturesite alleen vanuit het perspectief van een werkzoekende?

  Het lijkt mij belangrijk/onmisbaar om ook het perspectief van de recruiter/werkgever mee te nemen en minimaal zo zwaar mee te wegen!

  • Marc Drees
   says:

   Dan zou ik je bij deze van harte willen uitnodigen om het recruiter perspectief voor je rekening te nemen…
    
   RecruitmentMatters beschouwt de wondere wereld van online recruitment door de ogen van DE doelgroep: de werkzoekers. En vanuit dat perspectief wordt dus ook dit onderzoek uitgevoerd.

 • Ivo
  says:

  @ Daan, gek he?
  Bij beste voetballer van het jaar gaan ze ook alleen maar kijken bij de topclubs… Raar dat nou nooit die topspits van Lutjebroek geselecteerd wordt.

  • Daan
   says:

   Ik kan jou garanderen dat de spits van Lutjebroek niet beter is dan de spits van iedere topclub.
   Bij een vacaturesite is dat toch een heel ander verhaal.

 • Daan
  says:

  Je bent op zoek naar de beste vacaturesite en dan maak je een selectie op basis van het aantal vacatures. Dat is voor mij echt onbegrijpelijk.
  Eigenlijk bepaal je van de grootste/populairste vacaturebanken wat daarvan de beste is.
  Nogal een verschil he..

  • Marc Drees
   says:

   Mogelijk snap je het nog niet helemaal… Een slordige 400 vacaturesites inhoudelijk onderzoeken is ongetwijfeld een nobel streven, maar praktisch niet uitvoerbaar. En dus pas ik een selecticriterium toe: het volume aan vacatures.
   Dat is geen diskwalificatie van kleinere sites, het is een manier om het aantal vacaturesites te beperken tot een hanteerbaar getal. Ergo, de bovenstaande lijst (met JobTrack, die ik was vergeten…).

   • Daan
    says:

    Ik snap dat het onmogelijk is maar om nou een site als jobtrack te gaan meenemen in een verkiezing om beste vacaturesite.. Iedereen ziet dat die site werkelijk helemaal niets te bieden heeft.
    Had dan een lijst van 100 grootste sites gepakt en daar een vlugge voorselectie van gemaakt op basis van een x-aantal punten. Dan had je nog enigszins een leuke verkiezing gehad.

    • Marc Drees
     says:

     Een vlugge voorselectie op een x-aantal punten… Je verplaatst jezelf slechts op een schaal van grijswaarden.
      
     Ik heb een zeer expliciet en goed meetbaar criterium genomen op basis waarvan een beperkt aantal sites overblijven. En die sites gaan uitgebreid onderzocht worden.

     • Daan
      says:

      Je hebt een meetbaar criterium genomen dat totaal irrelevant is tot het doel: de beste vacaturebank, dus niet de grootste en niet de meeste populaire.

 • Ivo
  says:

  Wat een hels karwei. Ben blij dat jij het doet, want het lijkt me geen pretje… Ik wil je nu al graag veel succes wensen bij werk.nl; misschien is het  goed daarmee te beginnen, van daaruit gaat het alleen maar soepeler.