Gratis recruitment software – Simplicant

De ATS markt consolideert, toch zijn er in de spelonken van de markt ontwikkelingen die interessant zijn. Er zijn namelijk steeds meer start-ups die zich, net als Smartrecruiter van MrTed,  richten op het MKB.  Ze bieden gratis recruitment software op basis van SAAS (Software as a Service). Natuurlijk ontbreekt veel functionaliteit, maar er zitten ook prachtige toepassingen bij die ik niet eerder had gezien.

Simplicant is hier een mooi voorbeeld van.

Simplicant, vanaf 2008 actief, biedt een redelijk compleet recruitment software pakket. De basisversie is gratis, je krijgt dan één gebruikersaccount en maximaal 5 tegelijk openstaande vacatures. Van de 3 betaalde versies is de Pro versie de meest uitgebreide. Deze kost $149 per maand, dit is voor 15 gebruikers en max. 1000 openstaande vacatures.

Vacatures plaatsen
Het plaatsen van vacature is super eenvoudig waarbij je eventueel een vragenlijst toe kunt voegen aan het sollicitatieformulier. Voor de afhandeling van de sollicitaties kun je kiezen voor een online formulier of de e-mail functie. Als je kiest voor de e-mail functie maakt Simplicant een uniek e-mailadres aan voor de vacature. De reacties worden automatisch ingelezen in het systeem en een e-mailrespons wordt verzonden naar de verzender. De e-mailrespons kun je zelf instellen en personaliseren.

Ik heb nog niet eerder binnen een ATS een uniek e-mailadres per vacature gezien en vind het persoonlijk behoorlijk briljant. Sollicitanten reageren het liefst via de e-mail, maar het probleem is dan dat recruiters het cv moeten koppelen aan de vacature en vervolgens een e-mail moet verzenden ter bevestiging, daar hebben ze natuurlijk geen zin in. Dat probleem is hiermee mooi opgelost.


Voorbeeld

Wil jij Blogger worden op Recruitmentmatters?

Solliciteer dan nu via blogger@recruitmentmatters.simplicant.com


Maar Simplicant heeft wel meer mooie oplossingen. Zo zijn de binnenkomende sollicitaties per vacature beschikbaar in een RSS feed, uiteraard beschermd met een login. Dit maakt het mogelijk om het recruitmentproces te integreren in allerlei andere online applicaties.

Jobboard
Simplicant laat je eenvoudig een jobboard in eigen huisstijl creëren. Daarnaast is het mogelijk de vacatures als een widget in te laden in de eigen website. Het jobboard is helaas alleen in het Engels verkrijgbaar, de teksten van de linkjes en kopjes zijn niet te wijzigen. Het nadeel van deze beide oplossingen is dat de vacatures niet worden geïndexeerd door zoekmachines onder het eigen domein. Gelukkig biedt Simplicant een RSS feed van de vacatures die alle informatie bevat. Hiermee kun je eenvoudig een goede integratie binnen de eigen website realiseren.

Conclusie
Simplicant biedt gratis recruitment software op basis van de filosofie less is more. In dit geval is less ook daadwerkelijk more. De applicatie is gebruiksvriendelijk en biedt ruim voldoende mogelijkheden om het sollicitatieproces te automatiseren. Zeker voor kleinere organisaties lijkt me de aanwezige functionaliteit meer dan voldoende. Mocht je organisatie toch uit de applicatie groeien dan is alle data met één druk op de knop uit het systeem te exporteren.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Bas van de Haterd
  says:

  Zo uniek is een uniek e-mail adres per vacature volgens mij niet. Tenminste, Broadbean (geen ATS, multi poster) werkt daar al jaren mee.
  Het prettige van dit systeem, vind ik zelf, is dat je in het Broadbean systeem een selectie maakt van de CV’s die echt goed zijn en die kan doorzetten naar je ATS, in plaats van alle CV’s automatisch erin te pompen wat tot vervuiling kan leiden. Moet er natuurlijk een koppeling met het ATS zijn, eerlijk is eerlijk, dat is niet bij elk ATS nog het geval.
  Ook kan je vanuit het systeem b.v. kandidaten afwijzen of uitnodigen, heel basic, geen volledig ATS, verre van. Maar het unieke e-mail adres is daar al jaren standaard.
  Full disclosure: ja, ik heb een verleden bij Broadbean maar werk er al meer dan een jaar niet meer voor.