Randstad op 6 in Japan

flag_japan Vorige week maakte Randstad bekend een meerderheidsbelang in het Japanse Fujistaff te verwerven. Voor EUR 147 miljoen koopt het uitzendbedrijf bijna 45 procent van de uitstaande aandelen van FujiStaff van de oprichtende familie Masuyama over. Opgeteld bij het belang van ruim 20 procent dat Randstad al bezit, is dat genoeg voor een meerderheid van de aandelen. Althans, dat hoopt Randstad – de deal is pas definitief als Randstad nog eens 10 procent van de aandelen op de vrije markt weet te kopen. De deadline daarvoor is 13 oktober.

Met deze deal wordt Randstad de nummer 6 van de lucratieve en ontwikkelde Japanse uitzendmarkt – met een omvang van jaarlijks 40 miljard euro de tweede hr-markt van de wereld. De acquisitie is geen verrassing: al sinds 2004 heeft topman Ben Noteboom een oogje op het land van de Rijzende Zon. Randstad wil een footprint in Japan en dat is na zes geduldige en waarschijnlijk zeer diplomatieke jaren gelukt.

Zo verplaatst de mondiale concurrentiestrijd zich naar Azië. Aartsrivaal Adecco kocht al in 1999 een Japanse dochter: Career Staff. Met dat merk is Adecco de derde uitzender van de nog altijd sterk gefragmenteerde Japanse markt. Randstad zal de positie van Adecco ook in Japan willen bedreigen. Maar aan de omvang van Career Staff kan FujiStaff niet tippen. In de afgelopen twee jaar kromp FujiStaff sneller dan Adecco Japan, zo blijkt uit deze grafiek.

image

Big in Japan
Adecco zette in Japan vorig jaar 1,34 miljard euro om. Randstad zette EUR 13 miljoen om in Japan en opgeteld met de omzet van FujiStaff (EUR 461 miljoen), vormt het Japanse Randstad nog niet de helft van Adecco. Bovendien, en belangrijker nog voor Adecco: Japan is een van de winstgevendste regio’s van het concern. In 2009 was Japan met 9 procent van de totale omzet van Adecco goed voor 26 procent van de EBITDA – overigens is dat mede te danken aan de laatcyclische Japanse markt, die pas in de loop van 2009 echt instortte. De operationele marge van Adecco Japan is hoog, maar in rap tempo dalende, zo blijkt uit deze grafiek.

Omzet en marge Adecco Japan

Gaat Randstad het met autonome groei redden?
Hoewel Randstad met betere marges en snellere groei in veel landen Adecco autonoom overtreft, zal dat niet direct voor Japan opgaan. De marge van FujiStaff was de laatste twee jaar flink lager, zo blijkt uit deze grafiek.

Omzet en marge FujiStaff

Niettemin is de marge wel stijgende. De tijd zal uitwijzen of Randstad in staat is om de winstgevendheid boven die van de concurrent te krijgen. Randstad probeert het zittende management van FujiStaff zo veel mogelijk te behouden, zo liet CFO Robert Jan van de Kraats in de analistenbijeenkomst vrijdag weten. Sinds vorig jaar zit Azië-directeur Marcel Wiggers namens Randstad in de Raad van Bestuur van FujiStaff Holdings.

Geef een reactie

1 Comment