iPad en recruitment: een referral incentive?

aaiPet winnaarMoederdag dit jaar was wel een heel bijzondere. Buiten dat mijn kroost dit jaar is verdubbeld met de komst van een twee(t)ling, kreeg ik die dag een iPad. Vrienden bestempelden hem direct als een grotere iPhone waarmee je niet kunt bellen of fotograferen. Echter er is wel degelijk verschil.

Als echte Mac-fan begon ik direct met het overzetten (in jargon ‘syncen’) van mijn PowerBook bestanden naar mijn nieuwe, en oh zo felbegeerde, gadget. Direct was ik enthousiast over het gebruik van internet op de iPad. Met de ingebouwde Safari applicatie kun je – heel gaaf- (werkenbij…) websites op volledige grootte bekijken. Met vingerbewegingen kun je een beetje zwiepen over het scherm, klikken en inzoomen. Nadeel van de Safari browser op de iPad is dat flash onderdelen niet worden weergeven. Gelukkig zijn er steeds meer websites zonder flash…

Dat er een heel groot verschil is tussen Safari versie voor de iPhone en de iPad is zie je bij het bezoeken van een site. De iPhone-versie op Safari is meestal een (slimme werkgevers regelen dat!) mobiele versie van een site; met een strakkere lay-out, minder foto’s en andere verschillen in het ontwerp dat de pagina makkelijker maakt om te bekijken op een klein scherm. Safari op de iPad krijgt de volle -geblazen desktop- versie van de pagina. Dit maakt het surfen op de iPad wel ontzettend fijn. Een dik pluspunt dus in vergelijking met je/de iPhone!

Naast het gebruik van de Safari applicatie/internet kun je natuurlijk met de iPad ook mailen en bijvoorbeeld tweeten…. Door het grote touchscherm toetsenbord is tweeten en – als het dan nog moet – mailen nog nooit zo makkelijk geweest.

Maar er kan nog zo veel meer de iPad, met name door de vele gave ‘wil-ik-hebben’ applicaties (apps). Er is namelijk net als voor de iPhone ook een App-Store aanwezig. De handige apps van bijvoorbeeld Twitter (met warme aanbeveling Osfoora!), FaceBook, LinkedIn zijn veelal gratis te downloaden. Naast de applicaties die speciaal voor de iPad ontwikkeld zullen worden zoals Flipboard werken ook alle huidige apps voor de iPhone (Youtube, Maps e.d.) ook op de iPad. Deze hebben allen een nieuwe interface en alle iPhone apps uit de App-Store zijn bruikbaar op de iPad: je kunt ze dan in dubbele grootte opstarten zodat de app schermvullend is.

De vraag of er een Nederlandse recruitment iPad app is, kan ik helaas niet beantwoorden. In internationale blogs en artikelen ben ik er al een paar tegengekomen, echter hier (nog) niet. Welke rol de iPad binnen recruitment gaat spelen? Net zoals mijn voorgaande twee bloggers over de iPad, zie ik ook op korte termijn geen ontwikkelingen. Vooralsnog is het belonen van een referral kandidaat met een iPad misschien nog wel de meest spraakmakende.

Dit gastblog is geschreven door Roos van Vugt, E-recruitmentmanager Deloitte en zeer actief Twitteraar. En sinds kort dus ook actief iPadderaar…

Geef een antwoord

14 Comments
 • Dirk te Winkel
  says:

  Leuk stuk, Roos! Ik ben benieuwd of de iPad al gebruikt wordt tijdens sollicitatiegesprekken. Het lijkt me een ideale tool om midden op tafel te leggen en te gebruiken tijdens een gesprek. Bijvoorbeeld:
   
  – Kijk, zo ziet onze organisatie er nu uit. Klik. Dit is de link tussen onze afdeling en die afdeling. De functie beweegt zich hier en hier..
  – Laten we eens door je CV lopen (scroll)  en inzoomen (zoom-gesture) op je laatste baan..
  – Associaties. Je ziet hier 5 foto’s. Welke zou je kiezen en waarom? Wat zegt dat over jou..
  – Even een klein testje tussendoor. Het wijst zichzelf, ga je gang..
  – In de agenda ziet het vervolgtraject er als volgt uit..

  • Paul M. Smit
   says:

   Interessante suggestie, de Ipad wordt zo een combinatie tussen flipover, laptop en beamer+whiteboard. Tijdens een gesprek samen op een Ipad naar een cv kijken heeft weinig voordelen ten opzichte van op papier naar een cv kijken, daar is het scherm ook enigszins te klein voor denk ik. Het is wel een mooie archiefplaats in tegenstelling tot een tas vol curricula vitae en functieprofielen: het levert vooral een milieuvoordeel op in mijn ogen.

 • Chris Stapper
  says:

  Zowel in mijn RSS feed als hier staat het artikel onder ‘Marc Drees’, daarom heb ik de eerste twee zinnen tien keer gelezen voor ik verder kon.

  De iPad zie ik vooralsnog als een leuk hebbeding. De toegevoegde waarde op een laptop ontgaat me geheel.

 • Raoul | YOU!
  says:

  Ik kan een  blog schrijven over het leven zonder Ipad 😉 ook heel mooi. Zonder gekheid, de iPad blijft een instrument, welliswaar innovatief en “handzaam” echter ik ben de afgelopen maanden nog niet verrast door een ‘fifth force’ onderscheidende app.

  Een leuke incentive Ja! Ik houd me ook aanbevolen voor spraakmakende toepassingen. Roept u maar.