Mag christelijke levensovertuiging als eis?

Ik kreeg net een vacature doorgestuurd waar voor een periode van 4 maanden gezocht word naar een secretaresse voor de Raad van Bestuur. So far, so good. Maar, het gaat om een christelijke hulpverleningsinstantie. En om die reden moet de kandidaat een christelijke levensovertuiging hebben.

En mijn vraag is:  Mag dit?

image

Geef een antwoord

16 Comments
 • Anita
  says:

  Hoi. Ik ben dus nu ook aan het uitzoeken of het mag. Ik ben afgewezen op een sollicitatie waar het LDH iemand zocht voor de huishoudelijke taken. Omdat ik geen christelijk geloof heb. Ik heb nu echt een beetje het gevoel dat ik er niet toe doe. Gek genoeg zal ik wel welkom zijn bij het LDH als ik een snuivende , dakloze junk ben zonder christelijk geloof. En dat terwijl ik zo hard een baan nodig heb .

 • Kees
  says:

  Ik zag ook een vacature staan bij het Leger des Heils waar werd gevraagd of ik een Christelijke levensovertuiging had. Hoewei ik niet Christelijk, Katholiek of anderszins ben opgevoed heb ik toch ‘ja’ aangeklikt. Wat betekent een Christelijke levensovertuiging eigenlijk? Ik ken mensen die christelijk zijn opgevoed, iedere week naar de kerk gingen maar dan wel met een walkman en hoofdtelefoon zodat ze niets van de preek mee hoefden te maken. Daarnaast ken ik ook gelovige mensen die uitsluitend naar de kerk gaan om gezien te worden. In het dagelijkse leven hebben zij soms niets voor een ander over. Ik zie als christelijke levensovertuiging maar dat je de tien geboden zoals die in de bijbel staan gewoon goed naleeft. Ik ben niet gelovig in de zin dat ik regelmatig naar een kerk ga maar ben wel iemand die veel voor een ander over heeft.

 • Henk Boersema
  says:

  Volgens mij kan het wel, in de Algemene Wet Gelijke Behandeling staan hier diverse bepalingen over. Het is wel belangrijk dat de identiteits-eis gezien het doel van de instelling of stichting noodzakelijk is voor het kunnen invullen van de functie. Het mag dus niet als de identiteits-eis als enkel feit worden gesteld (zonder onderbouwing) Ook moet de eis bijvoorbeeld voor alle functies gelden en niet voor een enkele.. etc.

  Grz

 • Kura
  says:

  Officieel zal het heus niet mogen. Persoonlijk lijkt me het geen probleem. Je zoekt mensen die in je organisatie passen. Je gaat toch ook Ivo niet aannemen als dominee

  • yeliz
   says:

   Als je bij leger des heils wil soliciteren staat dat er ook alleen mensen met een cristelijke levensovertuiging mogen soliciteren sorry maar als een moslim jood of een ander geloof donaties doet of spullen geeft om te helpen accepteren ze toch ook waarom kan een persoon met een andere geloof hier dan niet op soliciteren en GOD zou die het fijn vinden dat er onderscheid wordt gemaakt tussen mensen en geloof we zijn toch allemaal het zelfde dit is gewoon belachelijk en ik heb hier geen woorden voor ik mag geen opleiding volgen bij hun omdat ik geen cristelijke levensovertuiging heb echt zielig  en dit mogen ze niet eisen van mensen ik moet gewoon kunnen soliciteren en wat zij er mee doen moeten ze zelf weten is gewoon SCHANDEEE ik word hir kots misselijk van .

 • Niels Lieman
  says:

  Ja dat mag onderstaand vond ik op de site van werving en selectiegids.
  Organisaties met een godsdienstige grondslag

  Er zijn verschillende organisaties die zijn gebaseerd op een godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag. Deze organisaties vragen van hun (toekomstige) medewerkers vaak dat zij de overtuiging van de organisatie delen. Deze grondslag van een organisatie kan een reden zijn om aan nieuwe kandidaten functie-eisen te stellen die gerelateerd zijn aan de grondslag. Zulke eisen kunnen zijn:

  dat kandidaten de grondslag van de organisatie passief tolereren
  dat kandidaten de grondslag van de organisatie onderschrijven
  dat kandidaten bereid is de grondslag van de organisatie actief uit te dragen

  Zelf heb ik daar een andere mening over maar het mag dus wel.

  bron http://bit.ly/9zijsg

  • Nienke Waldman
   says:

   En toch had je dan even door moeten klikken.. Het mag namelijk in dit geval niet.

   De Algemene Wet Gelijke Behandeling is er al vrij duidelijk over in artikel 5 lid 2 sub a:
   Het eerste lid laat onverlet:
   a. de vrijheid van een instelling op godsdienstige of levensbeschouwelijke grondslag om eisen te stellen, die gelet op het doel van de instelling, nodig zijn voor de vervulling van een functie, waarbij deze eisen niet mogen leiden tot onderscheid op grond van het enkele feit van politieke gezindheid, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid of burgerlijke staat;
   (Het eerste zijnde: Je mag niet discrimineren bij het aangaan van een arbeidsverhouding etc.)

   Het gaat er hier om dat het voor de uitvoering van de functie niet van belang is dat een kandidaat de geloofsovertuiging deelt of tolereert.

   Dit staat ook vermeld bij de werving en selectiegids website die je noemt: De functie-eis moet noodzakelijk zijn voor het vervullen van de functie.

   En tenzij de secretaresse naast haar genoemde taken elk stuk met een passage uit de bijbel (uit het hoofd) moet opleuken.. lijkt het me vrij duidelijk dat in zijn/haar geval het niet van noodzakelijk belang is dat ze Christen is.

  • Mark
   says:

   Volgens mijmag het wel volgens dat artikel:

   3.15    Op grond van het voorgaande wordt geoordeeld dat verweerster jegens verzoekster direct onderscheid heeft gemaakt op grond van godsdienst. Dit onderscheid is in de gegeven omstandigheden niet verboden nu is voldaan aan het gestelde in artikel 5, tweede lid, aanhef en onderdeel a, AWGB.

   Er is onderscheid gemaakt, maar omdat er een aantoonbare godsdienstige grondslag is, is dit niet verboden.

   • Dirk Goossens
    says:

    Het gaat om het onderscheid bestuurder/niet bestuurder.

    Een secretaresse is (in theorie) niet richtinggevend voor een organisatie. Een bestuurder wel.

    • Mark
     says:

     Klopt, ik doelde op de functie zoals benoemd in de uitspraak van de CGB. In dat geval was het niet verboden.

     Aangenomen dat voor de  secretariële functie een dergelijke levensovertuiging  niet relevant is (hoe graag men dit ook wil binnen de organisatie), mag dit inderdaad niet als eis worden gesteld.