LinkedIn groep commercieel inzetten? Ja hoor!

Logo LinkeIn Enige tijd geleden kreeg ik een mailtje van de eigenaar van een vacaturesite met de melding dat hij van een LinkedIn groep was verwijderd nadat hij in die groep vacatures had geplaatst. Op zich niet veel bijzonders. Maar in dit geval zat er een staartje aan. Want voordat hij van die groep werd verwijderd kreeg hij een mailtje van de eigenaar van de groep met onder meer de volgende tekst:

Je kan dit soort vacatures plaatsen tegen een tarief van EUR 25,- excl. btw per geplaatste vacature.

En dat is wel bijzonder! Want hiermee geeft de groepseigenaar dus aan met een LinkedIn groep geld te willen verdienen. En dat mag helemaal niet.

De oorspronkelijke situatie was natuurlijk heel simpel. Eigenaar van vacaturesite meldt zich aan bij een LinkedIn groep met de volgende omschrijving:

Via netwerken worden de meeste vacatures vervuld. Deze groep is speciaal opgezet om vacatures kenbaar te maken in het hele netwerk. Ben je op zoek naar een nieuwe baan meldt je dan ook aan en maak dit bekend! Hrm’ers,werving en selectie, uitzendbureau’s, recruiters, iedereen die een vacature heeft of zoekt kan zich aanmelden.

Een nogal warrige omschrijving, maar het lijkt er op dat je hier vacatures kan plaatsen. Of zoiets. Wat de eigenaar van de vacaturesites vervolgens ook doet. Wat de eigenaar van de LinkedIn groep dan weer niet zo prettig vindt; hij is namelijk zelf ook eigenaar van een vacaturesite.

Tot zover kan ik het allemaal nog goed volgen. Maar dan komt dus het mailtje met de EUR 25 claim er in. Waarmee het toegestane gebruik van een LinkedIn groep dus worden overschreden. Navraag bij de eigenaar van de groep gaf de volgende reactie:

Voor het plaatsen van vacatures vraag ik niks. Ze worden zelfs meteen gratis doorgeplaatst op [naam verwijderd] en [naam verwijderd].
Een uitzondering is als er een collega vacature site vacatures door aan het plaatsen is met een link naar de eigen vacature site. Dit zie ik als reclame en vraag daar dan ook 25 euro per advertentie voor.

Hopla, vanuit de heup geschoten! Ik zie het als reclame dus daar vraag ik EUR 25 voor… Even verder denken via welk platform je actief bent, is er blijkbaar niet bij. En dat blijkt ook wel met het antwoord op mijn volgende vraag: Is dit overigens iets wat door LinkedIn wordt toegestaan? Het lijkt me een wat ongemakkelijke combinatie. Of is dit iets wat ook door andere groepen wordt gedaan? Dit levert namelijk het volgende op:

Ik weet niet hoe andere groepen ermee omgaan. Maar waarom is het een ongemakkelijke combinatie? Je kan het ook zien als spam en dan kan mag/kan ik ze ook bannen. Nu geef ik ze nog een mogelijkheid. Want naast linkedin zet ik ze ook neer op mijn twitter en website. Er is pas 1 site geweest die gereageerd heeft op mijn email. De rest laat helemaal niks van zich horen. En er is 1 geweest die gewoon doorging en nu gebanned is.

Jawel, ook in de herhaling gaat er bij de goede man geen lichtje branden. Daarom probeer ik het nog maar een keer met de volgende reactie:  De ongemakkelijke combinatie is dat je een platform als LinkedIn gebruikt om omzet mee te genereren. Als je het als spam zou zien dien je het te blokkeren, niet te monetizen. Ik vraag me af hoe LinkedIn hier naar kijkt; tenslotte zijn zij de aanbieder van de omgeving waarin je deze claim maakt.

Waarna volledige radiostilte volgt. Volledige radiostilte? Nou, niet helemaal. Want in plaats van een antwoord krijg ik de volgende reactie:

Heb jij of je spammende "contact" een bericht naar Linkedin gestuurd?

Goh, er wordt iemand wakker… En natuurlijk heb ik een vraag aan LinkedIn gesteld. Waar ik overigens pas na meerdere weken het volgende, slappe antwoord op kreeg:

Het is tegen onze terms and conditions om groepen te gebruiken voor commerciele doeleinden zoals jij die beschrijft.  Customer service zal daarom goed kijken naar gebruik op dit moment en als dat inderdaad niet strookt met T&Cs dan zullen ze daar iets aan doen.

Het klinkt bijna net zo krachtdadig als het College Bescherming Persoonsgegevens… En hoe gaat LinkedIn goed kijken? En wat betekent dat eigenlijk? Afijn, het lijkt er dus op dat het niet mag maar dat je het wat LinkedIn betreft dus wel gewoon kan doen. Zolang er middels goed kijken tenminste niets van blijkt. Bijzonder merkwaardig…

Geef een antwoord

5 Comments
 • Abdel
  says:

  Laten we niet vergeten dat hij er veel tijd in heeft gestoken om deze groep op te zetten. Dat het tegen de regels zou zijn, ach dan moet LinkedIn zelf ook maar de absurde hoge tarieven verlagen. Nee hoor wat mij betreft goed initiatief.

 • Ivo
  says:

  dan kun je al die spammers (groepseigenaren) die elke week hun bedrijfje pluggen in de weekly update of die – heel nobel – netwerkbijeenkomsten organiseren a 100 euro pp ook aangeven bij Linkedin.

 • Ivo
  says:

  Ik zie het probleem niet zo. Die man doet het slim en iemand die gebruik wil maken van ‘zijn’ groep betaalt er geld voor. Je bepaalt zelf of je zo gek bent om er geld voor te betalen, zoniet doe je niet mee en begin je je eigen groepje.
  Probleem opgelost.