Vacaturesite top 10: regen, regen en … regen

Vacaturemonitor Ook de afgelopen week is weer een zeer stille week geweest. Waardoor het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken niet verder komt dan bijna 126.000; een daling van meer dan 1.000 vacatures in vergelijking met vorige week. Da’s gelukkig maar een zeer beperkte daling; ten opzichte van dezelfde periode in 2009 is er zelfs een verbetering met 4% te melden. Maar dat is zo’n beetje het enige goede nieuws.

Want augustus 2010 zal als een zeer magere maand de boeken in gaan; zoveel is ondertussen wel zeker. Ondanks een teruglopende werkloosheid en ander positief gekrakeel is er geen enkel herstel van de arbeidsmarkt in termen van het aantal unieke vacatures te zien. Ten opzichte van augustus 2009 valt er aanstaande woensdag slechts een forse daling te melden. Alweer…

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 32 – 34

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 32 – 34)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 • Werk.nl: +0,9%
 • Nationale Vacaturebank: +0,0%
 • Monsterboard: -0,6%
 • DOVAjobs: -0,2%
 • Megajobs: -0,7%
 • JobTrack: -0,2%
 • Careerbuilder: 0,0%
 • Vacaturekrant: +0,2%
 • Randstad: -0,1%
 • Vitae: -0,1%

Het zijn deze week vooral dalingen; met als positieve uitschieter Werk.nl die forst stijgt en daarmee weer boven de 10% marktaandeel uitkomt. Dat is natuurlijk ook waar deze site thuishoort. Vacaturekrant weet er ook een klein plusje uit te persen, maar voor de andere 8 grote vacaturesites is er slechts stilstand of daling te noteren. Een sombere en natte week heeft ook de meeste vacaturesites dus niet onberoerd gelaten…

Opvallend is verder dat Monsterboard boven de resultaten van vorig jaar blijft uitstijgen terwijl Nationale Vacaturebank daar juist sinds enige tijd weer onder zit. Heeft Monsterboard de valse start van begin van dit jaar eindelijk van zich afgeschud? En heeft Nationale Vacaturebank soms enige problemen van Monsterboard overgenomen?

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Monsterboard duikelt voor het eerst in weken weer eens naar beneden, waar Nationale Vacaturebank gelijk blijft en Werk.nl sterk stijgt. Voor elk wat wils dus. Hierbij heeft Werk.nl weer fors afstand genomen van Nationale Vacaturebank waar het een paar weken geleden nog leek alsof Nationale Vacaturebank een gooi zou doen naar de nummer 1 positie. Niets is dus minder waar gebleken.

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord

4 Comments
  • Marc Drees
   says:

   In tegenstelling tot veel mensen scan ik geen headlines of neem ik nieuwsberichten op face-value. Ik onderzoek de inhoud.  In een (groeiend) aantal gevallen leidt dit tot een ferm ander beeld; met name in tijden van tegenvallende resultaten. Want blijkbaar is de gemiddelde mens niet in staat gedurende lange tijd negatieve berichten in te nemen.

   Ik weet niet beter of de gemiddelde Nederlander loopt met een roze bril over straat. En naarmate de tegenvallende resultaten voortdurend wordt dat roze steeds feller…

 • Michiel Cobben
  says:

  Marc,
  Ik vind je interpretatie van deze cijfers te negatief.
  Met goed fatsoen zou je ook kunnen schrijven: ‘4% stijging in vacature-aanbod tov vorig jaar wordt nagenoeg vastgehouden ondanks slecht weer en onzekerheid omtrent overheidsbegroting.’
  Zelf merk ik positivisme in de markt. Dat is toch ook een relevant gegeven? Wordt het niet tijd voor een maandelijkse enquete bij recruiters naar hun toekomstverwachtingen? Zoiets als een inkoopmanagersindex?

  • Marc Drees
   says:

   Sentiment is een belangrijke factor bij zakelijke beslissingen. Dus ook bij de beslissing om personeel in te huren en daarmee vacatures te plaatsen. “Positivisme in de markt” is dus zeker belangrijk.

   Er is echter een probleem. Waar de bruto vacatureaantallen weliswaar hoger liggen dan vorig jaar is dat nog altijd niet het geval voor het aantal unieke vacatures. Met andere woorden, ten opzichte van vorig jaar worden vacatures op meer plaatsen gepresenteerd; het zijn er echter minder.

   Oftewel, recruitment budgetten zijn iets ruimer en/of vacaturesites bieden meer kortingen.

   En ik zou als onderzoeker geen knip voor de neus waar zijn als ik een drieweeks vacaturevolume als een indicatie van een trend zou zien. Daarvoor is een netto-volume, geschoond van seizoensinvloeden een voorwaarde. Aanstaande woensdag kan je deze ontwikkeling lezen als de resultaten van het vacaturevolume over september worden gepubliceerd. Inclusief de lange termijn trend. En ik kan je alvast verklappen dat het er niet goed uitziet.