Eurostat: Werkloosheid Eurozone onveranderd op 10%

Logotype eurostat Vandaag kwam Eurostat met haar cijfers over de stand van de werkloosheid in Europa over de maand juli. En voor de vierde achtereenvolgende maand blijft de werkloosheid binnen de Eurozone onveranderd op 10,0% staan.

Vreemd genoeg heeft Nederland blijkbaar verzuimd de cijfers over juli op tijd in te leveren, want ons land heeft geen Eurostat score over deze maand. Verder is de werkloosheid van Spanje naar een nieuw record gestegen; maar liefst 20,3% van de Spaanse beroepsbevolking is werkloos..

Voor een aantal Eurozone landen en de UK ziet de ontwikkeling van de werkloosheid over de afgelopen twee jaar er als volgt uit:

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde landen (augustus 2008 – juli 2010)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden en de UK (augustus 2008 – juli 2010)

De cijfers van Spanje zijn naar boven bijgesteld, waar juni verleden maand op 20,0% stond is dat nu naar 20,2% geworden… Ook cijfers van eerdere maanden zijn naar boven bijgesteld. Hetzelfde gebeurt op regelmatige basis voor Belgie. Daarentegen is de werkloosheid in Duitsland van vorige maand met een procentpunt naar beneden bijgesteld.

Wat uit bovenstaande grafiek vooral duidelijk wordt is dat met uitzondering van Duitsland alle Eurzone landen nog altijd in een licht stijgende lijn zitten. En voor Spanje is licht stijgend een eufemisme, want daar is sinds begin dit jaar de werkloosheid met 1,3% gestegen. Maar ja, op zo’n gigantisch hoge werkloosheid valt dat nog nauwelijks op…

De werkloosheid blijft dus onveranderd zeer hoog. Met de al vele maanden voortdurende peptalk over groeiende GDP’s en stijgende markten is dat op zijn zachtst gezegd bijzonder te noemen. Want al die groei heeft nog altijd geen zichtbaar effect op de arbeidsmarkt in termen van dalende werkloosheidscijfers. Met uitzondering van Duitsland waar een zeer lichte daling zichtbaar is.

De belangrijkste vraag op basis van deze cijfers is dus: wanneer volgt de arbeidsmarkt die economische groei? Of is die economische groei de in de VS zo gretig gebruikte kreet er een van een jobless recovery? En is dat uberhaupt mogelijk?

Geef een antwoord

5 Comments