Werkgelegenheid in de VS: een vooruitblik

Vandaag begint in de VS de stroom aan cijfers over werkgelegenheid en werkloosheid in augustus. Dit gebeurt tegen de achtergrond van een stagnerende danwel krimpende economie. Waarbij het er ernstig op lijkt dat de gemiddelde Amerikaan steeds meer van overtuigd raakt dat het met die economie slechter zal gaan, zoals onder meer blijkt uit het dagelijkse Gallup onderzoek naar de mening van Amerikanen over de ontwikkeling van de economie:

Gallup: US Economic outlook, januari 2010 – heden

Gallup: US Economic outlook, januari 2010 – heden

Sinds mei van dit jaar is er een steeds sterker wordend negatief sentiment zichtbaar. Langzaam maar zeker lijkt een groeiend percentage Amerikanen ervan overtuigd dat de economie in een krimp terecht is gekomen. Hebben we hier een wisdom of crowds te pakken die voldoende tegenwicht biedt ten opzichte van de spin doctors van Wall Street en het Witte Huis? Het lijkt er ondertussen wel op.

De komende dagen worden bijzonder interessant. Vandaag kwam salarisverwerker ADP met een eerste indicatie van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in augustus. En voor het eerst in 2010 meldt ADP een daling van de werkgelegenheid:

ADP: Employees on nonfarm private payrolls, 2008 - heden

ADP: Employees on nonfarm private payrolls, 2008 – heden

Geheel in stijl brengt ADP de (overigens geringe) krimp van de werkgelegenheid met een bijzonder neutrale woordkeus:

The decline in private employment in August confirms a pause in the recovery already evident in other economic data.

Een “pauze in het economisch herstel”. De vraag is of we over enkele maanden het nog een pauze zullen noemen, maar daar zullen we dus nog even op moeten wachten. ADP ziet constateert over augustus een verlies van 10.000 banen.

De komende dagen zijn er dan nog The Conference Board, LinkUp en Monster Employment Index (allerdrie gebaseerd op online vacaturevolumes) die met schattingen komen. En dan is er op vrijdag  natuurlijk Amerika’s enige echte Bureau of Labor Statistics (BLS) die de ‘echte’ cijfers presenteert. Inclusief het ondertussen beruchte Birth/Death model waarmee deze overheidsinstelling elke maand weer een eventuele kromp van de werkgelegenheid weet weg te poetsen. Eens kijken of ze dat overmorgen weer doen…

Zoals altijd zullen deze cijfers ook deze keer waarschijnlijk geen eensluidend signaal afgeven. Waardoor de verwarring alleen toeneemt. Wat niet wegneemt dat ik toch weer nagelbijtend zit te wachten op al die cijfers.

Geef een antwoord