Faillissementen in augustus

grave-128x128 Het aantal faillissementen bij uitzenders en werving & selectiebureau’s is in augustus flink gedaald! Van 20 (in juli) naar slechts 9 in de afgelopen maand. Dat is een zeer fraaie resultaat en een versterking van de seizoensgecorrigeerde neergaande trend die al gedurende langere tijd zichtbaar is.

Waar het verleden maand er nog op leek dat we een relatief hoog niveau van maandelijkse faillissementen zouden blijven houden is dat beeld met het resultaat van augustus weer aardig gecorrigeerd. Het zou daarom ook prettig zijn als we in de komende maanden een structureel lager aantal faillissementen gaan zien

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand, gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume

De trendlijn (seizoensgecorrigeerd omdat het om een jaargemiddelde is gebaseerd) laat een daling zien, hoewel de hellingshoek van de lijn wat mij betreft wat steiler naar beneden mag wijzen. Maar daarvoor hebben we dan toch nog een aantal maanden van structureel lage aantallen faillissementen nodig. Gezien de (tijdelijke) opleving van de uitzendvolumes lijkt dat echter een redelijke verwachting. Er wordt weer omzet gedraaid door de intermediairs dus hoop ik maar dat daarmee aantallen van 20 of meer faillissementen per maand tot het verleden behoren.

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Robert
  says:

  @marc
  De vraag is: wat zegt? Nu niets
  Is het niet verstandiger dit af te zetten tegen het hele volume.
  Want als er steeds meer failliet gaan dan zal daar immers altijd een dalende lijn in zitten, immers ooit wordt het O. In procenten uitgedrukt tov totaal geeft een beter beeld. Krijg je ook direct inzicht in de nieuwe aanwas.
  Ik durf wel te wedden dat er altijd een aantal figuren zijn die zich failliet verklaren (misschien uit financieel gewin, ja dat kan)  en vervolgens weer verder gaan met een nieuwe bv en exact hetzelfde doen.

  • Marc Drees
   says:

   Natuurlijk zegt dit wel iets. Er zijn als gevolg van de recessie een paar honderd  bedrijven in deze sector failliet gegaan, maar daarmee is natuurlijk niet de gehele bedrijfstak gemarginaliseerd. Een trend in het aantal faillissementen is een indicator van de ontwikkeling van de economie. Maar ik adviseer om deze indicator met terughoudendheid te gebruiken en alleen in combinatie met andere indicatoren.