mySkills myFuture: een zeer interessante site

Logo en logotype mySkillsmyFuture Het Amerikaanse Department of Labor (DoL) heeft in het kader van Labor Day (maandag 6 september dus) een speciale website in het leven geroepen voor al die miljoenen werkzoekenden die de VS tegenwoordig ‘rijk’ is. Dat is overigens een aantal dat ook nog eens dagelijks in omvang groeit…

Altijd leerzaam om eens bij de (verre) buren te kijken hoe daar de overheid de zaken aanpakt. Want misschien dat onze overheid (a.k.a. UWV WERKbedrijf cq. Werk.nl) daar nog wat van kan leren. Aangezien UWV onder curatele is geplaatst en Werk.nl nog altijd een behoorlijk slechte ervaring biedt is er tenslotte niets te verliezen…

Homepage
Nou, met de homepage van deze nieuwe site is niets mis:

mySkills myFuture | Homepage

Duidelijke, grote teksten, groot zoekveld en een hele grote knop. En een zakelijk, rustig design. Ik word hier wel behoorlijk vrolijk van. Hoewel ik de site nog niet helemaal begrijp. Want wat bedoelen ze nou eigenlijk met we’ll match your skills to new careers?

De enige manier om dat uit te vonden is door een functietitel in te vullen. Dus laat ik maar eens net doen of ik account manager ben geweest. Want er zal toch nog wel iets te verkopen zijn in dat immense land?:

mySkills myFuture | Zoekresultaat

Hmm… een magere zoekfunctie. Zoveel is zeker. Maar wat ik hier zie is veel relevanter dan me druk te maken over slechte zoekfunctionaliteit. Ik denk dat ik tegen O*NET aankijk, maar dan eindelijk in prettige interface. Wat ook wel eens een verademing is. Voor wie het nog niet weet, O*NET is een ongekend rijke classificatie van functies, ontwikkeld door de Amerikaanse overheid maar gratis beschikbaar voor eenieder. En als ik zeg een rijke classificatie, dan overdrijf ik bepaald niet…

Wat in bovenstaand lijstscherm wordt getoond zijn verschillende functies, het aantal huidig aanwezige vacatures, een regulier uurtarief (met in de meeste gevallen een nogal brede range) en wat het reguliere opleidingsniveau is. Met andere woorden dit zijn geen vacatures, dit is informatie over functies. Laat ik maar eens gaan kijken wat er bij die Financials Analysts te vinden is:

mySkills myFuture | Financial Analysts details

Kijk, de breadcrum aan de bovenkant is ineens geen breadcrum meer, maar een combinatie van een breadcrum en navigatie. Ik weet niet of dat nou zo’n goed idee is maar het is in ieder geval origineel zonder disfunctioneel te zijn.

Ik krijg hier overigens een bak aan informatie te zien over het beroep van financieel analist. En kan hier nog veel meer vinden over dat beroep. Overigens leiden de meeste links hier naar de Careeronestop website, dus dat is wel even schrikken aangezien de fraaie interface dan ineens wordt verruild door behoorlijk oude meuk. Maar er zijn nog een paar links die wel binnen dezelfde interface blijven, zoals de Compare skills en de See Job Listings links

Skills vergelijken?
Die Compare Skills gaat er dus (ten onrechte maar dat terzijde) vanuit dat ik accountant ben (geweest) en zet dus de verschillende kenmerken van accountants af tegen die van financieel analisten. En dat is zeer uitgebreid:

mySkills myFuture | Skills comparison

Het scherm loop overigens ook nog een tijd door, dus er is veel meer dan meets the eye. Hoe dan ook, zelfs met bovenstaand scherm is duidelijk dat hier veel informatie te vinden is. Tot en met certificering aan toe, waar die gekke Amerikanen er toch een heleboel van blijken te hebben voor financieel analisten:

mySkills myFuture | Certifications for Financial Analysts

En ook hier gaat de lijst nog een tijdje door. Maar ik ben gek op die Certified Anti-Money Laundering Specialist… Dat kan toch alleen in Amerika?

Vacatures?
De See Job Listings link brengt me overigens naar dit scherm:

mySkills myFuture | Lijstscherm vacatures

Da’s nou jammer. De fraaie interface wordt behoorlijk verneukt door de afgrijselijke functietitels en die rode knop met een hele foute knoptitel. Want als je op die knop klikt wordt er een nieuw window geopend met de site waar de vacature gepubliceerd is. En omdat je alleen een functietitel ziet weet je nog helemaal niet of je wel op de vacature wil solliciteren. Domme knoptekst dus, want er zullen mensen zijn die hierdoor onnodig twijfelen.

Verder wordt het lijstscherm slecht leesbaar door die rode knop die het hele beeld verstoord. Die knop had beter achteraan kunnen staan… Dat had veel verticale ruimte gescheeld waardoor je als werkzoeker ook nog veel meer vacatures op je scherm te zien krijgt.

Conclusie
Het Amerikaanse Department of Labor komt met een fraai uitziende applicatie waar je als werkzoeker misschien wat minder te zoeken hebt, maar als carriereverkenner alles. Want er is ongekend veel informatie te vinden die ook nog eens heel fraai ontsloten wordt. Althans, zolang je binnen de grenzen van deze applicatie blijft. En het banenzoek gedeelte volstrekt negeert, want dat is zelfs in de lay-out van deze site nog erg lelijk.

Ik vraag me overigens af in hoeverre de Career Mapping applicatie van Monster tezamen met de rijkdom aan informatie die de DoL heeft tot een prachtige applicatie zou kunnen leiden. Als tegelijkertijd de tekortkomingen van beide appplicaties worden opgelost. Ik krijg er gewoon kippenvel aan als ik er aan denk. Maar nee, dat zou teveel plezier en gemak voor werkzoekers geven… Wie is daar nou bij gebaat?

UWV WERKbedrijf en/of Werk.nl doen er goed aan de site eens grondig te bezoeken. En onder het motto beter goed gekopieerd dan slecht geinnoveerd kunnen ze beter alles 1 op 1 overnemen dan proberen er zelfs iets van te maken. Want dat zal gegarandeerd fout gaan…

Geef een antwoord