Adecco-CEO: ‘Geen controle te hebben – dat schrikt mij af’

Patrick de MaeseneireFascinerend leesvoer voor wie een inkijkje wil hebben in de psyche van zomaar een chief executive. Althans, niet zomaar een topman, maar Patrick de Maeseneire, de opperuitzendbaas van wereldmarktleider Adecco. Vorige week gaf hij een interview aan de Vlaamse krant De Tijd. Het is een zeldzaam openhartig interview over De Mens De Maeseneire. (Vooraf een waarschuwing: wat nu volgt kan voor sommige lezers schokkend zijn…)

‘Ik heb overal artrose. Mijn heupen doen zeer, mijn knieën en mijn hielen. Die heup moet vervangen worden, maar ik heb daar geen tijd voor. En goesting nog minder. Ik heb daar geen controle over, dus dat schrikt mij af. Ik ben vooral bang voor de narcose. Ik weet wel, voor die anesthesisten is het routine. Maar dat is juist het probleem. Ik weet uit ervaring: als iets routine wordt, dan loopt het verkeerd.’

Maagzweer

Naast enkele voor CEO’s verplichte karaktertrekken – perfectionisme, een hekel aan ondermaatse prestaties van ondergeschikten, geen tijd voor ‘geleuter’ – wordt het interview letterlijk pijnlijk als de topman een teug wijn neemt. De Maeseneire heeft namelijk ook al twintig jaar een maagzweer.

Dat komt, zo zegt hij, omdat hij ‘extern onbewogen, maar intern altijd bezig’ is. Hij is een ‘zeer zenuwachtig’ man, die daarvan niets wil laten merken. Ook voor de maagzweer weigert hij behandeling. In zijn eigen woorden:

‘Fysiek lijden is niet erg. Mentaal pijn hebben, dat moet erg zijn. Maar dit? Je voelt dat even branden, en dan is het voorbij.’

Geef een antwoord

4 Comments
 • robert
  says:

  Erg gezond klinkt het niet in ieder geval.

  Maar misschien vreest hij het poortwachter gedoe wel, in zijn positie is hij immers de werkgever en werknemer, hmm lastig 🙂

 • Marc Drees
  says:

  Holy shit, deze man toont ernstig zelfdestructief gedrag. En wat betekent dat voor (zijn acteren binnen) Adecco?

  Misschien heeft geen van de commissarissen ooit het in dit verband zeer interessante boekje De neurotische organisatie van Kets de Vries gelezen. Een absolute aanrader en vervolgens gauw op zoek naar een nieuwe CEO…