Campus recruiters zijn helden

Ik wil even een hulde uitbrengen aan alle campus recruiters van Nederland. Ik loop nu zelf al ruim 15 jaar mee in het recruitment vak, elke doelgroep vind ik leuk, maar ik heb echt een hekel aan studenten werving. Ik zie campus recruitment net als orale sex, het is een vies klusje maar iemand moet het doen.

Om te beginnen de CV’s van studenten. Een bijbaantje wordt gepimpt alsof ze CEO van een multinational waren. Waar hun baantje als glazen haler in de lokale Bar-Dancing, werd overpimpt tot “logistiek glazen coördinator”. Studenten van nu besteden in ieder geval veel meer aandacht aan hun CV, dan vroeger. Echter de e-mail met motivatie is vaak, niets meer dan ‘Bij deze mijn CV voor de functie van Trainee, ik vind jullie bedrijf Kikkuh”. Uiteraard zijn er ook hele nette en slimme en fantastische studenten, maar Oh my god er zitten ook wat losers tussen.

Uiteraard word ik zelf ook steeds ouder en ga steeds verder van de doelgroep af staan. Ik ga inmiddels ook richting de veertig. Daarnaast stond ik zelf als student nooit echt midden in de doelgroep van studenten. Ten eerste heb ik mijn opleiding personeel en organisatie gedaan aan de Haagse Hogeschool. Zoals veel van mijn vrienden die een WO opleiding deden altijd tegen mij zeiden, “Martijn jij bent scholier want je gaat naar een HogeSCHOOL”.  Ten tweede; tijdens mijn studenten tijd was ik, of met mijn band aan het optreden of ik was aan het werken. Tot diep in de nacht aan de toog hangen in een sociëteit is nooit mijn ding geweest. Ten derde “brallen met ballen” vond ik vreselijk. Ik was het eerste familie lid in jaren dat niet lid werd bij het corps, tot grote teleurstelling van mijn omgeving.

Ik heb in mijn loopbaan redelijk vaak campus recruitment klussen gedaan. Ik heb voor advocaten kantoren, consultancy bedrijven en voor een groot energie bedrijf campus recruitment trajecten gedaan.  Vooral de in-house dagen, had ik een hekel aan. Dan kom je zo’n zaaltje binnen en de lucht van clearasil, klotsende oksels en Wella haar gel komen je tegemoet. Je bent dan een hele dag leuk en aardig aan het doen, tegen een groep van die jongens die een bek hebben als een braille blad. Ze zijn de hele dag in de gloria over jouw bedrijf, terwijl je weet dat ze een week later bij je concurrent zitten bij een in-house dag en precies hetzelfde zeggen.

In mijn huidige functie doe ik vooral senior management functies en technisch inhoudelijk uitdagende functies. Ik werd echter laatst gebeld door een oude klant of ik een aantal starters wilde werven. Een kandidaat was vergeten zijn CV naar mij te sturen. Ik had zijn voicemail ingesproken, of hij dat alsnog wilde doen. Ik kreeg de volgende sms terug “Sry, ik d8 dat je die al had” . Ik moet bekennen dat ik hem een sms terug heb gestuurd met wat bedoel je met Sry. Ik ben wellicht een oude lul aan het worden, maar een beetje formeel zijn mag best.

Dus ik wil graag de gelegenheid nemen om alle campus recruiters een hulde uit te brengen. Ik heb respect voor jullie en het werk dat jullie doen. Ik had zelf al lang zo’n student dood geknuppeld.

@martijnrecruit

Geef een antwoord

13 Comments
 • Peter B
  says:

  Mooi gesproken, als junior recruiter zal ik er leering uit trekken!

  Toch mooi dat mijn werkplek de High Tech Campus is… ben ik toch ook een campus recruiter!

 • Nienke Waldman
  says:

  Hoezo studenten geen interessante doelgroep? Vers van de studie af, nog vol idealen en carriere dromen. Of juist nog tijdens de studie zelf al helemaal gemotiveerd om relevante ervaring op te doen voor als ze klaar zijn. Juist met deze groep kan je nog echt praten over welke kant ze op willen zonder dat ze al een stempel op hun carriere hebben gedrukt door 10 jaar in dezelfde branche te werken.
  Campus recruitment? Anytime!

 • Jeroen
  says:

  Ben het wel met Martijn eens; studenten zijn nu niet de meest interessante doelgroep. Doordat ze nog weinig werkervaring hebben, ga je nog niet vaak de diepte in. Maar dat kun je ze uiteraard moeilijk kwalijk nemen. Wie is er immers niet jong geweest?
   
  Desondanks vind ik het nog lastig kiezen wat ik liever heb; ignorant studenten of 50+ers die het gevoel hebben overal voor in aanmerking te kunnen komen…

 • Dennis Huijzers
  says:

  Ik heb/had geen enkel probleem met studentes. Slim, jong en leergierig. Voor een recruiter kunnen het wat saaie gesprekken zijn maar ik vind de onnozelheid altijd wel lachen…
  Beetje cv blazen mag best vooral omdat ze zelf nog niet doorhebben dat de andere kant van de tafel dwars doordat cvtje heen kijkt en vooral kijkt naar wat er tegenover hem zit.
  Om de een of andere reden solliciteren de leukste studentes altijd bij uitzendbedrijven maar dat zal toeval zijn.
  Happy Hunting!

 • Ruben
  says:

  @ Ivo Wat heerlijk zeikwijverig bekeken weer… 🙂 
  Ik denk dat je die doelgroep niet op die manier moet benaderen. Je kunt ze als recruiter ook, door een gesprek, een indruk geven van (hun) sterke en zwakke kanten en je kunt het realistische van hun toekomstbeeld bespreken. Je kunt een rol spelen zodat ze beter gaan weten waar ze naartoe willen en degene die er het best uitkomen (ik heb het dan niet alleen over studieprestaties e.d. maar ook over de zachtere factoren) benaderen en / of volgen. bij die doelgroep gaat het minstens zo veel om leerhouding en -vaardigheden dan om opgedane werkervaringen lijkt me. Die mensen hebben nu eenmaal niet veel werkervaring door de studie over het algemeen en ze zijn zich nog volop aan het ontwikkelen ja, dat hoort bij die leeftijd. Je moet dus andere aanknopingspunten zoeken denk ik.
  (Overigens is een persoonlijkheid na een kleine 20 jaar wel gevormd en veranderd die in de kern niet echt meer, je zult ‘gedrag’ of  ‘werkhouding’ ofzo bedoelen, maar dat terzijde)

 • Ivo
  says:

  @ Kay: OK dan. Ik ervaar gesprekken met junioren totaal niet boeiend. Meestal veel standaard verhaaltjes van mensen die nog geen idee hebben waar ze naartoe willen, wat ze kunnen en wat hun sterktes / – en vooral – zwaktes zijn. Daarbij hebben ze vaak niet realistische verwachtingen / ideaalbeeld voor ogen.
  Pas als iemand 2-3 jaar ervaring heeft opgedaan, worden de gesprekken wat levendiger en heeft een persoonlijkheid zich meer ontwikkeld.
  Tot die tijd mag iemand anders ze recruiten. Succes!