Jibe: een volstrekt vage en overbodige applicatie

Logotype Jibe Bijna een jaar geleden heb ik een bezoek gebracht aan LocalBacon, een vacaturesite die een werkzoeker laat betalen voor een sollicitatie. Maar LocalBacon is niet meer. Echter in dit geval was er geen enkele Deathpool, LocalBacon is gereincarneerd als Jibe.

En Jibe is wat vriendelijker geworden; je kan nog steeds betalen voor credits (waar je weer mee kan solliciteren), maar je kan ook credits verdienen door je connecties (uit Facebook, LinkedIn, Twitter, Yahoo, G-mail of Live) uit te nodigen. Blijkbaar is het met dat betalen om te solliciteren niet zo goed afgelopen… Maar de vraag is of Jibe wel gaat werken.

Het commitment van Jibe
Jibe heeft het volgende, driedelige commitment:

Your friends and social connections will help you throughout your job search.

The job search process should be an efficient and easy experience.

Job board listings should not include anything other than available, quality jobs.

Dat zijn fraaie woorden, maar realiseert Jibe deze ook via haar site? Laat ik maar eens kijken of ik via Jibe deze ervaring kan onderschrijven. Waarbij dat laatste statement natuurlijk volstrekt oncontroleerbaar is, dus dat kan ik maar beter negeren.

De homepage
En dit is de homepage van Jibe:

Jibe | Homepage

Een zeer duidelijke, maar wel erg brede homepage. Ik weet meteen wat ik hier kan doen; mijn droombaan vinden. En wie wil dat nou niet? Precies!

Ik hoef me niet te registreren, ik meteen inloggen met mijn LinkedIn account. Da’s makkelijk. Dan hebben ze meteen toegang tot mijn profiel, is dat ook meteen geregeld. Zo gezegd, zo gedaan. Nadat ik mij via LinkedIn heb ingelogd krijg ik onderstaand scherm te zien waar ik word gevraag even geduld te hebben, ze zijn mijn connecties aan het verzamelen. En verder krijg ik wisselende teksten te zien, waaronder deze:

image

Whoaahh, wat staat daar nou? Don’t forget to fill out your profile? Wat is dat nou? Ik heb al een heel profiel! Daarom heb ik namelijk een LinkedIn profiel! Godsamme, stelletje knoeiers. Nou, eerst maar even wachten tot Jibe klaar is met het laden van al mijn connecties. Wat er overigens maar 101 zijn. Inderdaad 1 teveel volgens mijn zelf opgelegde grens van 100 connecties. Maar ik kan dan ook heel slecht: Nee zeggen…

Als Jibe klaar is, krijg ik dit te zien:

Jibe | Infographics, deel 1

 

Dat is nou weer heel erg merkwaardig? Waar is die profile tab die me toch beloofd was? Bijzonder verwarrend. En wat is dit nou weer voor leuk bedoelde, maar volstrekt irrelevante informatie die me hier word voorgeschoteld. Dit is niets anders dan white noise waarmee Jibe wil laten zien dat ze mijn connecties op een infographics achtige manier kan aggregeren. Nou, applaus hoor…

En er is nog meer, waar ook de obligate pie-charts niet mogen ontbreken. Wederom, bijzonder interessant…

 

Jibe | Infographics, deel 2

Maar wat kan ik hier nou precies doen? Dat word me dus op geen enkele manier uitgelegd. Niets, nada, noppes. Ik moet het maar allemaal zelf zien uit te goochelen. Het eerste wat ik doe is op de link credits (links bovenin, onder het logo) klikken; en daar krijg ik dit te zien:

Jibe | Credits kopen

Tja, leuk, ik kan 100 credits kopen voor $5, maar wat heb ik daar dan vervolgens aan? Wat kan ik ermee? Volstrekt onduidelijk. Naar later zal blijken moet ik 50 credits ophoesten als ik op een vacature wil solliciteren; oftewel $ 2,50. Da’s al een aardige markup vergeleken met de kosten per sollicitatie bij LocalBacon, waar slechts $0,99 hoefde te worden afgerekend. In een land zonder inflatie heeft Jibe de prijs wel heel snel opgevoerd.

Maar ik kan credits verdienen door mijn contacten uit te nodigen. Nou, dat heb ik gedaan, en ik krijg prompt 200 credits, plus nog eens 200 credits als mijn contact ook daadwerkelijk Jibe gaat gebruiken. Helaas kan ik die 200 credits niet inwisselen voor $10, want dan had ik al mijn contacten al direct uitgenodigd:

 

image

Afijn, hiermee probeert Jive dus een viraal element te hebben aangeboord om zo een explosieve groei door te maken. Alleen zullen hun bezoekers net als ik al snel de weg kwijtraken.

Die contacten zijn overigens niet alleen bedoeld om te melken, je krijgt ze ook te zien als je naar de vacatures toegaat. Helaas zijn die vacatures alleen uit de regio New York, en daar heb ik niet al teveel contacten. Als een gevolg zie ik dan ook geen enkel contact bij de vacatures die worden getoond:

Jive | Lijstscherm vacatures

Een lijst met vacatures, maar zonder enige mogelijkheid om deze te sorteren. En ik kan blijkbaar alleen vacatures per plaats bekijken; met op dit moment uitsluitend vacatures uit New York. Allemaal zeer onhandig. Er is evenmin een job agent functionaliteit. Bizar… Verder laat de facet search geen aantal vacatures per beroepsgroep zien; er zijn evemin mogelijkheden om het zoekresultaat te verfijnen. En een uitgebreide zoekfunctie straalt door afwezigheid.

De vacature laat een aardige feature zien; het aantal keer dat de vacature is bekeken en het aantal keer dat er op de vacature is gesolliciteerd. Da’s op zich waardevolle informatie voor een werkzoeker:

Jibe | Details vacature

En daar staat het; als ik will solliciteren dan kost me dat 50 credits. Omdat ik net een LinkedIn connectie heb verpatst kan ik die 50 credits wel lijden. Dus klik op de knop Apply:

Jive | Sollicitatieformulier, 1

Jawel, solliciteren in 4 stappen… Hoera? De tweede stap laat eventuele connecties zien; helaas krijg je deze volstrekt overbodige stap ook voor je neus als er dus geen enkele connectie is. Hetzelfde geldt overigens voor stap 3, de Questions… En dan kom ik bij stap 4:

 

Jive | Sollicitatieformulier, 2

Ja, ik heb hier echt vier stappen voor nodig… Mijn hemel. Ik moet ineens terugdenken aan wat ik op de homepage zag staan: You are always in control of what employers see. Hoe dan? Ik kan hier helemaal niets controleren; sterker nog, ik kan hier helemaal niets doen!

Er is geen profile tab. Ik kan op een klungelige manier zoeken in vacatures en het sollicitatieproces is nodeloos uitgerekt. Het enige wat Jibe lijkt te willen doen is mij te verleiden tot het zoveel mogelijk uitnodigen van connecties omdat ik dan gratis credits krijg. En verder is er eigenlijk niets wat deze applicatie mij te bieden heeft.

Conclusie
LocalBacon was beter, simpeler en leuker en ‘fouter’ dan Jibe. Jibe is eigenlijk niets. Saai, omslachtig en zeer beperkt. De gemiddelde vacaturesite werkt aanzienlijk eenvoudiger, en de referral optie werkt natuurlijk alleen als er daadwerkelijk mensen in mijn netwerk op een redelijk stevige positie bij een bepaald bedrijf zitten.

Verder maakt in mijn optiek Jibe niets waar van de twee relevante statements uit haar commitment

Your friends and social connections will help you throughout your job search.

The job search process should be an efficient and easy experience

Het zoeken naar banen en daar op solliciteren is via Jibe een onnodig omslachtig proces. Een easy experience was het zeker niet. En dan die grootspraak over friends and social connections die mij zouden helpen gedurende mijn zoektocht naar een baan. Ik zie eventueel wie er bij een bepaald bedrijf werkt. En als die persoon mij niet kent gaat hij mij niet zomaar introduceren/aanbevelen. Denkt Jibe soms dat iedereen spontaan Samaritaan is geworden?

En dan is er nog die droombaan. Hoe ik daar via Jibe kans op maak is voor mij volstrekt duister. Ik kan beter mijn netwerk direct aanspreken dan via deze gemankeerde applicatie. Hoef ik ze niet lastig te vallen met verwarrende uitnodigingen van onbekende sites. Dat wordt meestal niet erg gewaardeerd…

Geef een antwoord

2 Comments
  • Marc Drees
   says:

   Ik heb geen idee, maar ik verstuur vrijwel nooit mail via LinkedIn. En lees zelden de schaarse mail die ik daar ontvang.
   Daarnaast heb ik Jibe maar gedurende 1 dag geautoriseerd voor LinkedIn. Dus dat is ondertussen alweer bijna verlopen.
   Wel een interessant feitje, toen ik mijn account probeerde op te heffen kreeg ik een HTTP 404 melding…